Dinsdag 19/10/2021

Erover

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is niet te spreken over de gijzeling van drie directieleden van het bedrijf Alstom in Beyne-Heusay. Het verbond heeft groot gelijk.

De actie - de tweede in enkele weken tijd - is de wel bijzonder eigenzinnige invulling van wat in sommige Waalse middens "strijdsyndicalisme" moet voorstellen. Dat is het niet. Een gijzeling is een fundamentele schending van de elementaire regels van een democratische rechtsstaat. Met name dat niemand, tenzij door de overheid en na een vonnis van een onafhankelijke rechtbank, van zijn vrijheid kan worden beroofd. Punt uit.

Alle andere argumenten doen er eigenlijk niet eens meer toe. Natuurlijk hebben arbeiders en bedienden het recht kwaad te zijn, razend kwaad zelfs, wanneer ze het vaak weerloze slachtoffer worden van beslissingen die in verre en anonieme hoofdkwartieren worden genomen. Ze kunnen die kwaadheid ook uiten: het staat eenieder vrij te betogen en actie te voeren. Als arbeiders vrezen dat ze geen hefbomen zullen hebben in de daaropvolgende onderhandelingen, kun je er zelfs inkomen dat ze bedrijven bezetten, of verhinderen dat producten naar buiten gaan, zoals dat onlangs bij Ford Genk gebeurde. En een ei of een wat bedorven tomaat naar het hoofd van een bedrijfsleider, à la bonne heure.

Maar het plegen van geweld en het opsluiten en dus schenden van de fysieke integriteit van mensen is wel degelijk een daad van geweld. Het is erover en kan niet aanvaard worden, hoeveel begrip men ook voor de woede van werknemers kan hebben.

Je kunt de redenering ook omdraaien: stel dat een werkgever plots geconfronteerd wordt met een order die hij tegen een bepaalde deadline moet leveren, en beslist om zijn arbeiders te gijzelen om met een bijkomende nachtshift aan die order te voldoen. Wat zou de reactie van de vakbonden zijn? België heeft een indrukwekkende traditie van sociaal overleg, op federaal, Vlaams en bedrijfsniveau. Dat model heeft er, soms vloeiend, soms met horten en stoten voor gezorgd dat een maximale sociale vrede gekoppeld werd aan een billijke verdeling van de groei. Het is een systeem dat decennialang zijn deugdzaamheid heeft bewezen en dat hopelijk nog decennialang zal blijven doen. Die overlegcultuur opblazen met eenzijdige en flagrante wetsovertredingen helpt niemand vooruit, tenzij een paar heethoofden die 's avonds graag hun gezicht op het tv-journaal willen zien, want die mediatieke aandacht is zowat het enige resultaat dat dergelijke wilde acties kunnen opleveren.

Ook de overheid blijft hier in gebreke. Zij heeft het geweldsmonopolie in deze samenleving, en moet dat principe ook afdwingen, ongeacht wie de overtreder is. Dat doet ze niet. Wanneer enkele snotapen een paar bushokjes slopen in Borgerhout, staat er een politieleger klaar en worden à volonté arrestaties verricht. Zeer goed. Maar wanneer dronken voetbalvandalen heelder straten vandaliseren en elkaar verminken, beperkt men zich vaak tot pure begeleiding van de amokmakers.

De elementaire principes van de rechtsstaat zijn er voor iedereen en het is de verdomde plicht van de overheid die ook op te leggen aan iedereen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234