Zondag 21/07/2019

Erop of eronder voor ribbelstrook

De ribbelstroken op het jaagpad langs de Schelde worden vanochtend door Hilde Crevits (CD&V) hoogstpersoonlijk uitgetest. Waarna een 'evaluatievergadering' volgt. Dat belooft niet veel goeds voor de ribbels. Maar wie heeft ze daar gelegd? 'Het afdelingshoofd wenst bij deze stand van zaken liever niet te communiceren.'

Voor Hugo Leroy, ook bekend als de sheriff van Gavere, is veiligheid het allerhoogste goed. De burgemeester is een man die zegt waar het op staat en drastische maatregelen, indien nodig, nooit schuwt. Hij demonstreerde dat enkele jaren geleden samen met zijn echtgenote voor de rubriek 'Het Dorp' in Man bijt hond. Er werd een cameraploeg toegelaten tot zijn echtelijke slaapkamer en kijkend Vlaanderen keek met enige verbazing naar wat daar onder de twee hoofdkussens lag. Een revolver. Naast de kleerkast stond een halfautomatisch jachtgeweer. "Het is eigenlijk niet de bedoeling om mensen te vermoorden", gaf Leroy nog mee. "Daar gaat het niet om."

Moeder van de ribbel

Het is deze Hugo Leroy die vorige week de lof zong van de ribbelstroken die tussen Zwijnaarde en Oudenaarde over 23 kilometer zijn aangelegd op het jaagpad naast de Schelde. Na klachten dat sommige wielertoeristen te snel fietsen. "Ik kreeg net nog een klacht van iemand wiens dochtertje omver werd gereden", aldus Leroy in Gazet van Antwerpen. "Wielerterroristen zijn het. Ze zouden beter op het circuit van Zolder rijden, want ze fietsen als zotten."

Maar dat was voor de tweet van Iljo Keisse. En de commentaren van Thomas De Gendt en Vlaams minister-president Kris Peeters vanuit de Tourkaravaan.

De sheriff verzoekt ons nu te noteren dat hij in deze "geen enkele, maar dan ook geen enkele bevoegdheid" heeft. "Iedereen steekt het op mij, maar ik heb niet om die ribbels gevraagd", zegt hij. "Ik heb ze woensdag zien liggen. Zoals iedereen."

Hij is dus niet de vader van de ribbel. De ribbel heeft geen vader, zo leert een ochtendje bellen. De ribbel heeft eerder een moeder. Ze heet Agnès Peil en ze is ingenieur-afdelingshoofd bij dienst Waterwegen en Zeekanaal, afdeling Bovenschelde. Zij laat weten dat zij er momenteel weinig voor voelt om te communiceren over de ribbel. Ze wenst alleen mee te geven dat het scheepvaartreglement van 1935 niet duidelijker kan zijn. "Op jaagpaden geldt een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Aan sluisvallen is dat zelfs tien kilometer. Voor het overige kan ik u enkel verwijzen naar ons communiqué."

Het communiqué dateert van dinsdagochtend. Het verduidelijkt dat de snelheidsremmers (correcte term) "bestaan uit tien stroken verf van circa 12 millimeter hoogte met een tussenruimte van een meter tussen elke strook". Het communiqué zegt verder nog: "Een jaagpad is een dienstweg voor het beheer van de waterweg waar recreatief medegebruik mogelijk is. De jaagpaden dienen in eerste instantie voor het toezicht, de inspectie en het onderhoud van de waterwegen." Wat een beetje klinkt als: wie daar komt fietsen of rollerbladen mag de dienst Waterwegen en Zeekanaal vooral dankbaar zijn en deemoedig buigen.

Minister van Openbare Werken Hilde Crevits gaat de ribbelstroken deze ochtend om kwart na zeven persoonlijk uittesten in Zwijnaarde. Haar woordvoerster wenst te benadrukken dat de ribbelstroken zijn aangelegd "bij wijze van proefproject", en "zonder overleg met de minister".

Crevits gaat deze ochtend niet alleen ribbelen. Ze koppelde haar fietstocht aan een evaluatievergadering waarvan het deelnemersveld al een lichte indicatie geeft over de richting die het lijkt uit te gaan. Naast Agnès Peil worden dat de minister zelf en vertegenwoordigers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, de Fietsersbond en Wielerbond Vlaanderen.

Proefproject

De ribbels liggen er, stralend wit, als een postmodernistisch spijkerbed. Wie hier sneller gaat dan dertig, gaat op zijn gezicht. Ze liggen er om de kilometer, zodat een beetje renner eens op snelheid al terug in de remmen moet. Iedereen rijdt langs de ribbels, ook de zestiger met het in Quickstep-shirt gevangen buikje, als is het maar bij wijze van statement. "Let op mijn woorden", sakkert de Quickstep-buik. "Hier gaan nog gewonden vallen."

Tenzij gebeurt wat in 2009 gebeurde. De afdeling Zeeschelde legde toen "als proefproject" in Tielrode, Hamme en Temse ribbelstroken op het jaagpad langs de Durme. "Er kwam protest van skaters, rolstoelgebruikers en vooral ook mensen met een hernia", zegt Bert Bauwelinck, gemeenteraadslid voor sp.a in Temse. "Ik heb de zaak aangekaart in de gemeenteraad en men heeft een evaluatiecommissie samengesteld. Met mensen van de Fietsersbond en de werkgroep Andersvaliden. Een week later waren de ribbels weg."

Hugo Leroy erkent dat het een lastige is, het hebben van een standpunt over de ribbels. "Vijftig procent van de mensen is daar voor, vijftig procent tegen. Terwijl ik de burgemeester tracht te zijn van iedereen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden