Zondag 17/01/2021

Erop of eronder voor Bart De Pauw

Een tragikomische serie die via het verhaal van vijf fervente quizzers de ziel van la Flandre profonde raakt. Op papier is Quiz me quick een prachtig tv-idee. Hopelijk geeft het in het najaar van 2012 ook op het scherm vonken, want na De kinderpuzzel en De kazakkendraaiers is dit het programma van de waarheid voor Bart De Pauw. Al wil hij dat zelf niet gezegd hebben.

Quizzen hoort bij Vlaanderen als worteltjes bij erwtjes. Geef de Vlaming een parochiezaal, een portie gemengd, een bordje met de letters D-O-R-S-T en een invulformulier, en hij is gelukkig.

Voor Bart De Pauw, zelf een gelegenheidsquizzer, werd het de inspiratiebron voor een nieuwe fictieserie. In het quizcircuit zag hij "een metafoor voor datgene waar een mens zich mee bezighoudt om geen antwoord te moeten geven op de echte vragen in het leven". Quiz me quick was geboren, het verhaal van Nick, Roger, Luc, Armand en Lennon - samen quizploeg 'Tafel 7'. Hun grote droom? Geselecteerd raken voor de Superprestige, de quiz der quizzen. In de hoop - dixit De Pauw - "een kleine afdruk na te laten in hun bescheiden leven". "Het is absoluut niet de bedoeling het quizmilieu belachelijk te maken. Integendeel. Het is een reeks over gewone, schone mensen in een gewone, schone habitat."

De cast van Quiz me quick is divers. Er zitten klasbakken tussen (Jos Verbist en Dirk Van Dijck), een nobele onbekende (Pieter Piron), een jonge theateracteur (Wietse Tanghe), een filmman (Tom Audenaert) en twee vooral komische actrices (Liesa Naert en Tine Embrechts).

Het regisseren laat De Pauw over aan Jan Matthys, bekend van De smaak van De Keyser en Katarakt. "Ooit zal ik zelf nog wel eens een serie of film regisseren, maar nu nog niet. Ik heb er geen probleem mee mijn kind uit handen te geven, want ik heb daar geen slechte ervaringen mee. Luc Coghe heeft Buiten de zone geregisseerd, Erik Van Looy Loft... Voor Quiz me quick wilde ik met Jan Matthys werken omdat hij perfect begrijpt wat ik geschreven heb. Hij zal de serie met liefde in beeld brengen en is er de man niet naar om er iets spottends of cynisch van te maken."

Geen hoogvliegers

Sinds hij in 2008 de deuren van Woestijnvis achter zich dicht trok en zijn eigen productiehuis Koeken Troef! oprichtte, liep De Pauws tv-carrière niet over rozen. De kinderpuzzel, een groots opgezet tv-spel, sloeg niet aan wegens te ingewikkeld en het humoristische panelprogramma De kazakkendraaiers, door De Pauw zelf bescheiden in de markt gezet als "een pretentieloos programmaatje", was ook geen hoogvlieger. De eerste aflevering haalde ruim 1,3 miljoen kijkers, de laatste ruim 600.000. Was de man achter parels als Buiten de zone, Schalkse ruiters en Het geslacht De Pauw 'het' kwijt?

Quiz me quick wordt wellicht de ultieme test. Het Programma van de Waarheid. De Pauw pareert onmiddellijk. "Als kijkcijfers de enige graadmeter zouden zijn, dan is Het Laatste Nieuws toch ook een veel betere krant dan De Morgen? Ik vind De kinderpuzzel nog steeds een van de mooiste programma's die ik heb gemaakt en na een wat aarzelende start is ook De kazakkendraaiers uitgedraaid tot een goed programma. Bijna elke week zat er een filmpje van ons in De wereld draait door."

"Toen ik wegging bij Woestijnvis vroegen veel mensen zich af of ik het wel alleen zou kunnen. Ik kan alleen maar zeggen hoe ik me nu voel en ik zeg: 'Absoluut.' En natuurlijk ben ik soms onzeker, want onzekerheid is nooit uit te sluiten als je iets maakt wat geen exacte wetenschap is. Succes valt nooit te voorspellen. Naar een donker verhaal als Loft waarin mensen moeten kunnen meeleven met vijf schuinsmarcheerders was net zo goed geen kat gaan kijken. Ach, als ik naar het gros van de commentatoren en het tv-publiek zou luisteren, zou ik mijn hele leven kopies van Buiten de zone en Schalkse ruiters moeten maken. Daar bedank ik voor."

Sterk scenario

Eind dit jaar loopt De Pauws exclusiviteitscontract met de VRT af, maar het is de bedoeling in de toekomst vooral met de openbare omroep te blijven samenwerken. "We hebben een aantal nieuwe voorstellen gedaan. Ik had graag een tweede reeks van De kazakkendraaiers gemaakt om het programma de kans te geven nog te groeien, maar jammer genoeg kon dat niet. Een opsteker is wel dat Quiz me quick naar zondagavond is verhuisd. Het stond gepland voor een weekdag, maar nadat ze de scenario's hadden gelezen, waren ze bij de VRT zo enthousiast dat ze dat hebben veranderd."

Toch sluit de tv-maker niet uit in de toekomst ook voor kersverse Woestijnviszenders VT4 of VIJFtv te werken. "De scheiding met Woestijnvis was pijnlijk, maar met Wouter Vandenhaute is alles nu uitgepraat. Ik heb niet het gevoel mijn bruggen te hebben opgeblazen. We willen graag op een constructieve manier blijven verder werken met de vrt, ook na de exclusiviteit, maar uiteraard staan we open voor gesprekken met vtm of VT4."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234