Rampenplan
Ernstig computerprobleem in Antwerpse ziekenhuizen opgelost, alarmfase afgeblazen
Negen ziekenhuizen in Antwerpen hebben deze namiddag het rampenplan in werking gesteld vanwege ernstige computerproblemen. Het ging volgens het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) niet om een cyberaanval, maar om een intern defect. Dat was na enkele uren opgelost. De website van het netwerk is nog wel offline.
In de negen ziekenhuizen was een tijdlang code geel van het interne rampenplan afgekondigd. Gedurende een tijd mocht niemand naar binnen of buiten en het personeel mocht zijn werkplek niet verlaten. De negen ziekenhuizen konden geen informatie uitwisselen.
Afspraken met patiënten werden niet afgezegd, maar een aantal niet-dringende operaties werd uitgesteld. Het netwerk verzocht de spoedcentrale geen ambulances naar de ziekenhuizen Jan-Palfijn, Middelheim en Bonifatius te sturen.
Het ging onder meer om de ziekenhuizen Stuivenberg en Elisabeth (Antwerpen), Middelheim (Wilrijk), Jan Palfijn (Merksem) en Sint-Erasmus (Borgerhout).
Geen cyberaanval
Volgens de woordvoerster van de ziekenhuizen ging het niet om een cyberaanval. "Het is een ICT-probleem waarvan de oorzaak gevonden is en verholpen wordt", aldus Renée Willems. "Het is ook niet zo dat hier nu niemand meer binnen of buiten mag, maar we hebben wel aan de provincie laten weten dat we ambulances van de dienst 100 niet kunnen ontvangen omdat de registratiesystemen niet met elkaar in verbinding staan. Een patiënt met een afspraak kan wel gewoon naar binnen en wordt dan tijdelijk alleen manueel geregistreerd. Er kunnen bijvoorbeeld ook scans blijven gebeuren, maar die kunnen voorlopig niet worden doorgestuurd."
Intern probleem met volledig #ZNA -netwerk, geen cyberaanval. Alle ziekenhuizen vrij toegankelijk, raadplegingen gaan door. Mensen op spoed worden geholpen, ambulances rijden voorlopig niet naar onze ziekenhuizen. Niet dringende operaties worden uitgesteld. Meer info volgt.
— ZNA - Renée Willems (@ZNAwoordvoerder) 28 november 2017