Dinsdag 18/05/2021

Ernst & Young wil audit over zichzelf

Niet nodig, zegt minister Van den Bossche: 'Er is geen vuiltje aan de lucht'

Brussel.

Belga / eigen berichtgeving

Consultant Ernst & Young (E&Y) stelt zelf voor om een audit te laten uitvoeren over de wijze waarop ze te werk ging tijdens de selectieprocedure voor de top van de federale politie. Voor minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossch hoeft dat niet. Hij zei gisteren op een samen met E&Y belegde persconferentie dat hij zo'n audit niet zal financieren "aangezien er geen vuiltje aan de lucht is".

"Ernst & Young kreeg deze opdracht omdat haar offerte voor de selectie van topfuncties de goedkoopste was", aldus de minister.

Nadat bleek dat E&Y voor acht van de tien vacante directiefuncties rijkswachtofficieren had beoordeeld als meest geschikten, lanceerde de vakbond van de gerechtelijke politie beschuldigingen over fraude. Die werden doorprikt toen bleek dat de bond zich baseerde op een "bijgewerkt" document van een lid van de selectiecommissie die, na een "assessment" door E&Y, de keuze maakte. (DM 15/12).

Vice-voorzitter van E&Y Ivan De Witte zei gisteren de aantijgingen beu te zijn. "Men moet daarmee stoppen, of een audit organiseren, zoniet zal ik klacht indienen wegens schending van reputatie." Tijdens de persconferentie deed De Witte nogmaals zijn relaas over de banden tussen E&Y en de rijkswacht. Hoewel een rijkswachtkapitein begin dit jaar optrad als stichter-bestuurder van een in fraudepreventie gespecialiseerd filiaal van E&Y, zegt hij dat die banden niks voorstellen en geen enkele invloed kunnen hebben gehad op de wijze waarop zijn firma te werk ging. "Ik heb die man (de kapitein) nog nooit gezien", aldus De Witte.

Rijkswachtbaas Herman Fransen, ook aanwezig, bevestigde dat kapitein Bart De Bie (CBO) eind vorig jaar verlof zonder wedde nam en voor 31 december moet beslissen of hij die termijn met nog eens vijf jaar verlengt. Hij verklaarde ook dat De Bie bij de rijkswacht een speciale opleiding volgde, alvorens - tot zijn spijt - over te stappen naar E&Y.

Van den Bossche zei gisteren ook nog dat hij "het lek" heeft gevonden, zijnde het lid van de selectiecommissie die aan de Senaat een "bijgewerkt" werkdocument van E&Y doorspeelde. "Ik zal geen sanctie treffen, minachting volstaat", aldus Van den Bossche. (DDC)

In ons artikel van 15/12 sloop een fout. Het is niet zo dat een medewerkster van Selor (het vroegere vast wervingssecretariaat) vorige week op VTM gewag maakte van fraude tijdens de examens. Het ging hier om een tijdens een selectieprocedure voor cipiers gebuisde kandidate.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234