Zondag 13/06/2021

Erkenningsprocedure opgestart voor cholesterolverlagende margarines

Gezonde margarine mogelijk eind dit jaar al in Europese winkels

BRUSSEL.

Van onze medewerkster

Binnenkort ligt wellicht een nieuwe generatie margarines in onze rekken: margarines die het cholesterolgehalte in ons bloed verminderen. Zowel het Finse bedrijf Raiso als gigant Unilever zijn elk een aanvraagprocedure gestart om hun nieuwe margarines op de Europese markten te introduceren. Als alles goed gaat, liggen de nieuwe producten tegen het einde van dit jaar in onze winkels.

Meer margarine op onze boterhammetjes smeren om minder cholesterol te krijgen, het lijkt tegenstrijdig maar volgens de twee firma's kan het wel degelijk. Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat plantaardige sterolen, de zogenaamde fytosterolen, de cholesterolspiegel in het bloed kunnen doen dalen. Fytosterolen zijn natuurlijke stoffen die vooral te vinden zijn in granen, zaden en noten. Per dag nemen we via onze voeding zo'n 200 milligram fytosterolen op. De dosis die nodig is om cholesterolverlagend te werken ligt vijf- tot tienmaal hoger.

Het idee om fytosterolen toe te voegen aan levensmiddelen is ook niet nieuw. Sinds de jaren vijftig is het cholesterolverlagende effect ervan al bekend. De grote doorbraak kwam er echter pas een goede veertig jaar later, toen de Finnen op het idee kwamen om de sterolen aan margarine toe te voegen. Margarine is vandaag de dag nog steeds één van de meest gebruikte levensmiddelen. De firma Raiso bracht in 1995 Benecol op de Finse markt, maar het product had af te rekenen met wantrouwen van de gebruikers.

De afgelopen jaren bestudeerden onderzoekers in heel wat landen verder het effect van de fytosterolen. Dokter Herman Henderickx van de Gentse Universiteit: "Er zijn heel wat mogelijke theorieën, maar de meest gangbare is deze: cholesterol wordt door ons eigen lichaam aangemaakt of via de voeding aangebracht. Na opname uit de darm komt het in het lichaam terecht. Van de plantaardige sterolen is geweten dat ze praktisch niet worden opgenomen. Wat er toch van opgenomen is, verdwijnt zeer snel weer uit het lichaam. Doordat de structuur van de fytosterolen zeer goed overeenkomt met die van cholesterol, zou het wel eens kunnen dat er felle competitie ontstaat. Daardoor wordt er wellicht minder cholesterol opgenomen en komt er dus minder in onze bloedbaan terecht."

Momenteel is de margarine enkel in Finland te verkrijgen. Maar daar komt wellicht binnenkort verandering in. Als Benecol alle nodige veiligheidstesten heeft doorstaan, kan Raiso dit jaar nog groen licht krijgen om het op de Amerikaanse en Europese markten te verspreiden. Unilever, dat eveneens een met fytosterolen aangerijkte Becel klaar heeft, startte ook een aanvraagprocedure om op de Europese markt te komen. Unilever zal dit product, dat de naam Becel Pro-Actif kreeg, verkopen als een 'Novel Food'. De Europese wetgeving hierop dateert van mei '97, is vrij streng en legt een erg zware erkenningsprocedure op. De Nederlandse Novel Foods-commissie heeft onlangs een positieve evaluatie gegeven over het product. Deze beoordeling kan ook de basis vormen voor een beslissing in de andere EU-lidstaten. De margarine wordt gelanceerd van zodra de volledige EU-goedkeuring is verkregen. Een voor de consument toch niet onbelangrijk detail: de prijs. Precieze gegevens willen de fabrikanten niet geven. Maar dat de nieuwe producten niet bepaald goedkoop zullen zijn, wordt niet ontkend.

(CG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234