Maandag 27/09/2021

MinderhedenforumUpdate

Erkenning Minderhedenforum niet verlengd, nieuwe aanvraag kan als instelling visie wijzigt

Directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu. Beeld Facebook/rv
Directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu.Beeld Facebook/rv

Vlaams minister van Gelijke Kansen, Inburgering en Integratie Bart Somers (Open Vld) heeft beslist de erkenning van het Minderhedenforum voorlopig niet te verlengen. Die erkenning loopt eind dit jaar af. De beslissing past in de nieuwe visie van de Vlaamse regering op het participatieorgaan waarmee het wil samenwerken. Het Minderhedenforum kan wel een nieuwe aanvraag indienen, op voorwaarde dat het zijn missie en visie wijzigt.

Het Vlaamse participatiedecreet voorziet in een participatieorgaan voor de Vlaamse overheid. De samenwerkingsovereenkomst met het huidige participatieorgaan, het Minderhedenforum, loopt eind 2020 af.

Al bij de start van de nieuwe Vlaamse regering vorig jaar werd gezegd dat het Minderhedenforum moest vrezen voor zijn erkenning. In de toekomst is er namelijk een iets andere rol voorzien voor het participatieorgaan. Zo moet het orgaan wat loskomen van de verschillende verenigingen zelf en moet de werking worden opengetrokken naar andere actoren.

Hokjesdenken

“In plaats van een koepel te zijn van verenigingen, moet de participatieorganisatie bestaan uit verschillende actoren die activiteiten in beleidsparticipatie met personen van buitenlandse herkomst organiseren of ondersteunen. Dit is nodig om haar rol als vertegenwoordiger van etnisch-culturele minderheden ten volle te kunnen opnemen”, legt Vlaams minister Somers uit.

Somers wil dat het nieuwe participatieorgaan “voorbij het hokjesdenken” gaat en dat de toekomstige organisatie “verschillende experten, bedrijven, organisaties en burgers bijeenbrengt met ervaring in het veld om integratie en gelijke kansen te bevorderen.”

Missie en visie

Volgens Somers kan het Minderhedenforum nog wel een nieuwe erkenningsaanvraag indienen, maar dan moet het dus wel zijn missie en visie bijsturen, klinkt het. “Uit de informatie van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat het Minderhedenforum zich nog steeds sterk profileert als een koepel van zelforganisaties met als leden verenigingen van etnisch-culturele minderheden”, aldus Somers.

“Verenigingen die stellen dé gemeenschap te vertegenwoordigen dreigen elk individu tot één identiteit te herleiden”, meent de Open Vld’er. “Een modern en performant integratie- en gelijke kansenbeleid steekt mensen niet in hokjes en laat zich adviseren door een participatieorganisatie met verschillende actoren die niet noodzakelijk lid zijn van vereniging.”

Groen: ‘Geen lakei zijn’

“We horen dat minister Somers voorbij het hokjesdenken wil gaan. Maar mensen met een migratieachtergrond zijn vaak net het slachtoffer van hokjesdenken. Elke studie wijst immers uit dat discriminatie mensen belemmert in Vlaanderen”, reageert Groen-parlementslid An Moerenhout.

Ze stipt aan dat het nieuwe participatieorgaan “geen lakei mag zijn” van de Vlaamse regering. Moerenhout hoopt dat het nieuwe participatieorgaan waarover er plannen zijn, even kritisch kan zijn als het Minderhedenforum.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234