Zondag 29/05/2022

Erik Fosnes Hansen

De dagelijkse redding van de wereld

Vertaalde bestseller

Uitgeverij Prometheus

ISBN 90 5333 814 4

404 pagina's * 920 frank

(22,8 euro)

De eerste ontdekking

van het jaar

De Noorse schrijver Erik Fosnes Hansen (°1965) werd in Oslo geboren, maar woont nu in New York. In 1995 liet hij een opgemerkt debuut verschijnen: Koraal aan het einde van de reis. Dit verhaal over de laatste uren van de orkestleden van de Titanic, ontlokte Herman Jacobs destijds in Café des Arts adjectieven als "onverwisselbaar, uniek knap, soeverein". Fosnes Hansens landgenoot Jostein Gaarder had het zelfs over "wereldklasse." De dagelijkse redding van de wereld is opnieuw een schot in de roos. De Berlingske Tidende bombardeerde de 35-jarige schrijver meteen als kandidaat voor de Nobelprijs. Hoe grotesk - en haast obsceen voor zo'n jonge schrijver - deze lofbetuiging ook is, toch zegt ze iets over het soort boek dat Fosnes Hansen heeft geschreven: een voldragen episch werk over Grote Thema's, dat uitgesproken literaire kwaliteiten heeft. Een hecht weefsel ook, dat zich niet zomaar laat ontrafelen.

Het verhaal van de stokoude, steenrijke en zeergeleerde geoloog en imker Wilhelm Bolt en zijn achternichtje Leo krijgt bijbelse allures. Wanneer Bolt sterft, erft Lea zijn landgoed, zijn zakenimperium en een geheimzinnige stichting die zich blijkbaar vooral met het toeval bezighoudt. Speurend in Bolts archief maakt Lea een wervelende reis die haar langs zonderlinge Zweedse vuurtorenwachters en naar de Italiaanse renaissance voert. Wanneer je op de laatste pagina 'Hier eindigt het eerste deel' ziet opdoemen, heb je zin om te huilen. De eerste ontdekking van het jaar est arrivé.

Non-fictie

Karen Armstrong

De strijd om God

Uitgeverij De Bezige Bij

ISBN 90 2343 904 X

493 pagina's * 1.190 frank

(29,49 euro)

Op een moment dat de grote ideologieën afgedaan hebben en de zoektocht naar nieuwe (derde?) wegen koortsachtig wordt verdergezet, lijken grote en kleine religies overal ter wereld alsmaar meer aanhang te winnen. Binnen die religies groeien de rangen van de fundi's bovendien alsmaar aan.

Theologe Karen Armstrong (wiens History of God in Nederland in 75.000 boekenkasten terechtkwam), onderzoekt in The battle for God hoe het fundamentalisme wortel kon schieten - in het verleden en opnieuw in de 20ste eeuw. Armstrong wijst op de verwarring die veroorzaakt wordt door de botsing tussen traditionele waarden en culturen en de dominante liberale westerse waarden in een wereld die door technologische vooruitgang gedreven wordt. "Om een verdere escalatie te vermijden, moeten we proberen de pijn en de opvattingen van de anderen te begrijpen", schrijft ze in dit standaardwerk-in-wording. Het boek is chronologisch opgebouwd en begint in 1492, het jaar dat Columbus Amerika ontdekte terwijl in zijn thuisland Spanje de joden werden vedreven.

Nederlands proza

Doeschka Meijsing

De tweede man

Uitgeverij Querido

ISBN 90 2147 513

398 pagina's * 799 frank (19, 8 euro)

Wanneer zijn broer sterft, wordt Robert Martin in één klap miljonair. Zijn nieuwe leven begint veelbelovend. Een verliefdheid in Rome, een vriendschap in Oxford. Langzamerhand begint het raadsel van de steen die bij de nalatenschap zat, steeds zwaarder te wegen op Robert. De steen blijkt een brief te bevatten en die gaat over Alexander de Grote.

Douscha Meijsing, een van de meest gewaardeerde en talentrijke schrijfsters van Nederland, exploreert hier vooral het thema van de mentor: de man die achter de held staat: Hefaistos achter Alexander de Grote bijvoorbeeld en hoofdpersoon Robert Martin achter zijn broer. De brief vormt de schakel tussen heden en oudheid en vanaf dan krijgt De tweede man de allures van een avonturenroman. Na de voltreffer die De weg naar Caviano was, lijkt dit opnieuw een hoogst intelligent en toch spannend boek te zijn geworden.

Nederlands proza

Alfred Birney

Het verloren lied

Uitgeverij In de Knipscheer

ISBN 90 6265 471 X

317 pagina's * 790 frank

(19,58 euro)

Alfred Birney (°1951) is een Nederlandse auteur én hij heeft een website (www.alfred-birney.com). Daarop profileert hij zichzelf als volgt: "Alfred Birney is een telg uit een voormalige kleurrijke Indische plantersfamilie. Hij heeft een Indisch-Chinese vader en een Nederlandse moeder. Veelvuldig terugkerende thema's in zijn romans zijn vervreemding van familie, voortdurend raadsels in verband hiermee oplossen en het onvermogen tot identificatie met moederland of vaderland."

Zijn nieuwste roman Het verloren lied (tussen '87 en '99 liet hij al vijf romans en een verhalenbundel verschijnen) ontstond al twaalf jaar geleden, maar werd pas nu afgewerkt. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig. We volgen de opgroeiende Michael Langenacht van zijn achtste tot zijn achttiende jaar; een periode waarin hij drie internaten verslijt en waarin de wereld rondom hem - die voor hem onbereikbaar is - grondig begint te veranderen. Michael zit vastgekluisterd aan de radio, wachtend op dat ene lied.

Non-fictie

Anthony Giddens

Paars. De derde weg

Uitgeverij Houtekiet

ISBN 90 5240 546 8

176 pagina's * 690 frank (17,1 euro)

Guy Verhofstadt en Frank Vandenbroucke die in het Gentse stadhuis glunderend staan te luisteren naar een speech waarin Tony Blair een Belgisch-Britse toekomstvisie voor Europa uit de doeken doet. Vijf jaar geleden zou het totaal ondenkbaar geweest zijn. Dat aartsvijanden van toen nu broederlijk in een paars kabinet zitten, is grotendeels te danken aan Anthony Giddens, de directeur van de London School of Economics and Political Science. Hij stippelde tussen het liberalisme van Verhofstadt en de sociaal-democratie van Vandenbroucke een derde weg uit. Centraal in zijn opvattingen staan vijf kernpunten: gelijkheid, bescherming van zwakkeren, geen rechten zonder verantwoordelijkheden, geen autoriteit zonder democratie en vrijheid als autonomie. Ook al roept het boek nog veel vragen op, toch is dit een must voor iedereen die met kennis van zaken wil meepraten over de grote uitdagingen van de toekomst.

Aan de vrienden van Houtekiet: de toevoeging van het woord 'paars' aan de titel is zeer ongelukkig; een doorzichtige promotruc die voor onnodige begripsverwarring zorgt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234