Vrijdag 18/10/2019

Eric Van Rompuy dreigt met zwaar protest bij oriëntering opstijgroutes naar Vlaanderen

Eric van Rompuy, Kamerlid en inwoner van Sterrebeek. Beeld BELGA

"Als de regering zou pogen om de opstijgroutes helemaal te heroriënteren van het Brussels luchtruim naar Vlaamse gemeenten in het zuidoosten van Zaventem zal ik hiertegen even scherp reageren als met de splitsing van BHV". Dat stelt kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) in een reactie op het voorstel dat acht Brusselse bewonersverenigingen en Solidair Tervuren-Overijse om de dwarsbaan 19 op Brussels Airport intensiever te gebruiken voor opstijgende vluchten.

De bewonersgroepen wezen er gisteren tijdens een persontmoeting in Tervuren op dat de Brusselse en Vlaamse gemeenten uit de oostrand momenteel de helft van de vluchten - dagelijks circa 160 - over zich heen krijgen die opstijgen vanaf baan 25R.

Dit maakt volgens hen dit dichtbevolkt gebied waar meer dan 280.000 mensen wonen onleefbaar en veroorzaakt er tal van gezondheids- en veiligheidsproblemen. Als alternatief pleiten ze ervoor dat Brussels Airport in hoofdzaak baan 19 zou gebruiken voor vertrekken naar het zuidoosten en ook de bocht naar links vanop 25R wat zou aanscherpen zodat deze regio minder overvlogen worden. "De toestellen stijgen in dat geval op boven Sterrebeek waar nauwelijks 4.000 mensen wonen", aldus de comités.

In een reactie wijst Van Rompuy, die zelf in Sterrebeek woont, op het feit dat de geluidsoverlast in gemeenten als Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe vrij beperkt is omdat deze zich op 8 à 10 km situeren van de startbaan 25R. "Als baan 19 wordt gebruikt zit men al na 1 km boven het centrum van Sterrebeek hetgeen een ondraaglijke last meebrengt voor bewoners van Sterrebeek en Tervuren". Hij betwist ook de stelling van de bewonersgroepen dat Sterrebeek op dit ogenblik geen last van vliegtuiglawaai zou hebben. "Sterrebeek krijgt op dit ogenblik reeds 35 procent van de nachtvluchten. Tijdens het weekend worden we onafgebroken overvlogen van zaterdag 16 uur tot zondag 16 uur".

Van Rompuy stelt bezorgd te zijn over pogingen om naar aanleiding van de discussie over de Brusselse geluidsnormen het banen- en routegebruik van de luchthaven te heroriënteren van Brussel naar de Vlaamse Oostrand. Hij wijst op de plannen die Brussels Airport koestert om startbaan 25L te verlengen richting Erps-Kwerps waardoor vliegtuigen pal boven Zaventem zouden kunnen opstijgen om met een bocht naar links opnieuw boven Sterrebeek uit te komen. "Ik pleit ervoor dat men geen nieuwe vliegroutes en -banen invoert maar zo dicht mogelijk blijft bij het historisch baangebruik zoals dit werd toegepast in de periode 2007-2011 toen Etienne Schouppe staatssecretaris van Mobiliteit was".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234