Vrijdag 14/05/2021

Eric Antonis: 'Besparingen zijn haalbaar'

Antwerpse cultuurschepen gaat praten met cultureel veld over 85 miljoen besparingen

Antwerpen / Eigen berichtgeving

Wilfried Eetezonne

Gisteren besliste het voltallige schepencollege van Antwerpen over de geplande 12 procent besparingen in onder andere de culturele sector van de stad. Daarbij staat het college achter de globale besparing van 85 miljoen frank (2,107 miljoen euro) op het cultuurbudget. Volgens schepen Eric Antonis (CVP) wordt de soep echter niet al te heet gegeten: "We gaan de details nu rustig bespreken met de sectoren."

"Dit jaar zal er bijna niet worden bespaard. Misschien een 15 miljoen frank. Het merendeel zal dus gebeuren op de begroting van volgend jaar. Ik had het niet serieus gevonden mocht de sector in het midden van het seizoen plots voor besparingen komen te staan," zei Antonis aan De Morgen.

Vast staat dat de vzw Antwerpen Open, de organisator van onder andere de Zomer van Antwerpen, in 2002 30 miljoen frank moet inleveren. Dit jaar ontving Antwerpen Open nog 103 miljoen frank. "Daarbij mag niet vergeten worden dat Antwerpen Open met wisselcomponenten werkt. Dit jaar organiseren zij ook het Modejaar en hebben ze dus meer gekregen. Deze besparing wil dus niet zeggen dat er geen volledige Zomer van Antwerpen zal zijn."

Met de besparing valt Antwerpen Open terug op zijn budget van 2000, namelijk zo'n 70 miljoen frank. "Toen raakten we financieel met de hakken over de sloot," aldus Bruno Verbergt van Antwerpen Open in een eerste reactie. "Maar ik blijf bij mijn eerdere uitspraken, dat iedereen de buikriem moet aanhalen en wij dus ook."

De verschillende Antwerpse culturele centra zullen op het huidige budget van 32,75 miljoen frank zo'n 2,75 miljoen frank moeten prijsgeven. De vzw die de stedelijke musea overkoepelt verliest 5 miljoen op een budget van 80 miljoen frank.

Dit zijn nog geen definitieve cijfers, want Antonis sluit niet uit dat er nog verschuivingen kunnen gebeuren nadat hij met de culturele sector heeft gepraat. Een aantal, weliswaar kleine, aanpassingen blijft dus nog altijd mogelijk. "Cultuurpromotie en de bibliotheken zullen eveneens moeten inleveren, maar dat staat nog niet vast. Op het budget voor podiumkunsten, muziek en film, dat nu zo'n 400 miljoen bedraagt, zal er voor 26 miljoen bespaard moeten worden." Onder deze noemer vallen onder andere de Vlaamse Opera, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Gezelschappen waarover de stad, zoals bekend, een kerntakendebat wil met de Vlaamse overheid (DM 24/04). Of Het Toneelhuis en HETPALEIS, die eveneens hieronder vallen, moeten besparen of niet is nog niet duidelijk. "We gaan dat eerst intern bekijken," aldus de schepen, die benadrukt dat er aan de culturele verenigingen niet wordt geraakt, en dat in tegenstelling tot wat schepen van Financiën Luc Bungeneers eergisteren zei.

Vraag is wel waar de rest van de besparingen vandaan moeten komen. Ook daarvoor vindt Antonis het nog te vroeg. "Tegen begin juni wil ik volledig rond zijn. Ik wil niet over één nacht ijs gaan. Belangrijk is dat deze besparingen heel haalbaar zijn."

In dit licht verwacht Antonis veel van het kerntakendebat dat hij met de Vlaamse Gemeenschap en met de steden Gent en Brussel wil houden en dat hij "cruciaal" noemt en "constructief" wil voeren.

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (VU&ID) ziet dat debat zeker zitten, maar vindt het jammer dat de besparingen gebeuren net nu hij op lokaal cultuurbeleid in een financiële verhoging voorziet. Vanaf 2002 krijgt Antwerpen zo'n 34 miljoen frank extra op de 178 miljoen die de stad nu al krijgt. Dit geld past echter in het beleid van de erfgoedconvenanten en van het lokaal cultuurbeleid en mag volgens Anciaux niet gezien worden als een pleister op de besparingswonde. "Zomaar lineair 12 procent besparen op cultuur vind ik niet geestig en ik heb er ernstige bedenkingen bij," aldus de minister. "Als men denkt langs de voordeur meer geld te krijgen om dat via de achterdeur in de stadskas te steken, zeg ik: niet met mij." Organisaties die hun subsidie verminderd zien, moeten niet a priori hopen op meer steun van de Vlaamse Gemeenschap om de pil te verzachten. "Aanvragen voor de subsidies zullen zoals altijd gebeuren via de geijkte kanalen", aldus het kabinet.

Anciaux wil niet zomaar opdraaien voor Antwerpse besparingen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234