Woensdag 19/02/2020

noodweer

Ergste onweersdreiging lijkt voorbij: "Code geel was achteraf bekeken betere voorspelling geweest"

Beeld Toon Royackers

De actieve onweerszone is ons land voorbij, zo bevestigt het KMI deze namiddag. En die onweerszone was minder intens dan eerst verwacht. "Code geel was achteraf bekeken beter geweest", vindt weerman David Dehenauw.

In een eerdere voorspelling vanochtend vaardigde het KMI nog code oranje uit voor heel het land. Er werden na de middag hevige onweders verwacht, met hagel, zeer zware windstoten en wateroverlast. "Maar de onweders in het oosten waren minder hevig dan verwacht", aldus Dehenauw.

20 millimeter neerslag

Enkel over het uiterste westen blijft het nog enige tijd regenen. Op sommige plaatsen viel daar al meer dan 20 millimeter neerslag. Elders zijn nog enkele buitjes mogelijk, eventueel lokaal nog met wat onweer. Grote problemen worden echter niet meer verwacht. 

Vanavond verwacht het KMI aan de kust een aantrekkende wind waarbij tijdelijk 7 beaufort uit noordwest mogelijk is en er rukwinden mogelijk zijn tot zo'n 90 km/uur. Later in de avond neemt de wind geleidelijk af en wordt het meestal droog.

Korte duur

Boven Limburg barstte het onweer omstreeks 13 uur los. Onder meer in Hasselt liepen enkele straten onder water. Het onweer was maar van korte duur, omstreeks 13.20 was de hemel al weer opgeklaard. Een volgende bui zou volgens de voorspellingen omstreeks 14 uur volgen, maar deze zou minder intens zijn.

"In het oosten van het land kan het lokaal hevig onweren", waarschuwt weerman Frank Deboosere. "Dat kan gepaard gaan met hagel en hevige rukwinden, maar vooral met veel water in korte tijd. In het westen is de kans op onweer iets kleiner, maar daar verwachten we veel neerslag gedurende lange tijd."

Beeld Toon Royackers

Op sommige plaatsen werden neerslaghoeveelheden van meer dan 20 liter per vierkante meter verwacht. Het KMI waarschuwt ook voor windschade. "Hou ramen en deuren gesloten en haal tuinmeubelen of andere losse objecten naar binnen of zet ze goed vast", zo waarschuwt de politiezone Balen-Dessel-Mol. "Parkeer je auto op een veilige plek: uit de wind en uit de buurt van bomen en schuttingen."

Dit zijn de KMI-voorspellingen per provincie:

Groen: geen significante problemen verwacht; geel: plaatselijk kans op onweer; oranje: kans op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen.Beeld KMI

Uit voorzorg wordt het Ter Kamerenbos in Brussel gesloten tot morgenmiddag 12 uur. Dat meldt de politiezone Ukkel/W-B/Oudergem. Vanaf 12 uur zijn ook de parken en kerkhoven van de stad Brussel gesloten wegens de voorspelde rukwinden.

Ook in Leuven zijn vanaf 11 uur alle parken dicht. Het jaagpad naast de Vaart wordt ook afgesloten. De provincie Vlaams-Brabant heeft haar provinciedomeinen in Kessel-Lo en Huizingen om veiligheidsredenen gesloten. 

In de provincie Antwerpen worden parken en natuurgebieden preventief afgesloten. Bij de provinciale domeinen gaat het om onder meer het Mechelse Vrijbroekpark, De Averegten in Heist-op-den-Berg, Hoge Mouw in Kasterlee en Broek De Naeyer in Willebroek. Ook de stedelijke parken van Antwerpen gaan vanaf 14 uur dicht en de rampencoördinator monitort er de situatie op geplande evenementen zoals Jazz Middelheim.

De stad Mechelen laat weten dat het optreden van ‘Pardon Service’ op Parkpop vanavond niet zal doorgaan wegens de weersomstandigheden. 

 In Oostende sluiten de Beach Bars de deuren vanaf 17 uur. Dat betekent ook een valse start voor de Paulusfeesten in Oostende, want de stad laat deze middag weten ze de openingsdag afgelast. 

Het Ter Kamerenbos in Brussel wordt uit voorzorg gesloten tot morgenmiddag 12 uur.Beeld RV

Lees verder onder de video.

Weerbericht

Deze ochtend wordt het wolkendek geleidelijk dikker en breiden regen en buien zich geleidelijk verder uit vanaf de Franse grens. Hier en daar ontstaan er onweerscellen die kunnen gepaard gaan met hagel en overvloedige neerslag. De wind waait eerst zwak tot matig uit noordelijke richtingen in het westen en uit zuid tot zuidwest in het oosten. Na de middag wakkert de wind aan en zou in sommige streken zelfs tijdelijk krachtig of zeer krachtig kunnen worden. We dienen dan rekening te houden met zeer zware windstoten.

De maxima liggen tussen 20 graden aan zee en 25 of 26 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen. Vanavond trekken de hevige regenval en felle onweders weg richting Nederland. In de nacht wordt het overwegend droog en volgen er steeds bredere opklaringen vanuit het zuiden al kan er nog een lokale bui vallen. De minima liggen tussen 10 en 15 graden bij een wind die matig wordt uit zuidwest. 

Morgen begint zonnig maar het wordt snel gedeeltelijk bewolkt. Het blijft meestal droog al is er, met name in het noordwesten van het land, kans op enkele buien. 's Avonds kunnen er ook elders in het land buien vallen. Het wordt fris met maxima van 18 tot 23 graden bij een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind. 

Zaterdag zijn er 's ochtends nog hier en daar brede opklaringen maar drijven er wolkenvelden binnen vanuit het westen. Op een plaatselijk buitje na blijft het droog. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden. Zondag wordt het zonniger met enkele sluierwolken. In de namiddag ontstaan er wat stapelwolkjes. Het wordt ook warmer met maxima van 23 tot 29 graden. Begin volgende week wordt het licht wisselvallig.

Beeld Baert Marc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234