Zaterdag 04/04/2020

Erfgoedverenigingen fuseren tot nieuw project

De drie grote erfgoedverenigingen van Vlaanderen zijn versmolten tot één organisatie. NEO, de Nieuwe Erfgoedorganisatie, moet voor Vlaanderen worden wat de National Trust voor Groot-Brittannië is.

Twee jaar geleden ondertekende de top van het Vlaamse onroerend erfgoed een belangrijke intentieverklaring. De vzw Erfgoed Vlaanderen, Open Monumentendag Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen zouden samensmelten tot één overkoepelende organisatie.

Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) had hen die junidag samengebracht in Batemans House, het vroegere woonhuis van de beroemde schrijver Rudyard Kipling in het Britse Kent. De locatie was symbolisch. Het Batemans House is één van de sites van de National Trust, de erfgoedorganisatie die als lichtend voorbeeld diende voor de nakende fusie.

Alles samenbrengen

De Britse cijfers spreken dan ook tot de verbeelding. De stichting telt 3,6 miljoen leden en haalt bij hen jaarlijks 100 miljoen pond (ruim 120 miljoen euro) aan lidgeld op. Ter vergelijking: Erfgoed Vlaanderen, dat dertien monumenten beheert, telt 4000 leden. Toen ex-minister Johan Sauwens in 1994 die vzw in het leven riep, had hij ook al een National Trust à la flamande voor ogen, maar dat draaide helaas anders uit.

Nu moet het er wel van komen. De Nieuwe Erfgoedorganisatie - later dit jaar wordt een nieuwe, definitieve naam gekozen - moet dé middenveldorganisatie van het erfgoed in Vlaanderen worden. Zij moet alle kennis en ervaring van alle erfgoedverenigingen op het terrein samenbrengen, nog meer monumenten en landschappen openstellen voor het publiek en de belangen van erfgoedzorgers en -ondernemers behartigen. "We zullen steunpunt, kenniscentrum, belangenbehartiger en ledenvereniging zijn", vat Benny Buntinx samen. Nu is Buntinx nog algemeen coördinator van de Open Monumentendag, een evenement dat eveneens de bevoegdheid wordt van de NEO.

Volop interesse

Open Monumentendag, het evenement dat jaarlijks een half miljoen mensen op de been brengt, vormt het ultieme argument voor pleitbezorgers van het Vlaamse erfgoed. Keer op keer halen ze alles uit de kast om aan te tonen dat de Vlaming wél geïnteresseerd is in monumenten en landschappen, wat vele anderen dan weer ontkennen. "Open Monumentendag is ook een legitiem argument", vindt Viviane Herrygers, de kersverse directeur van NEO. "Het is en blijft niet alleen ons paradepaardje: als je vijfhonderdduizend Vlamingen lokt, dan kun je onmogelijk stellen dat de Vlaming niet geïnteresseerd is in erfgoed. Wel moeten we werken aan een verjonging van ons publiek, onder meer door in te zetten op educatieve projecten."

Bourgeois droomde gisteren luidop van een erfgoedvereniging naar Brits voorbeeld. "Ik hoop dat deze ledenvereniging kan uitgroeien naar het voorbeeld van de Britse National Trust", klonk het in het officiële persbericht, "en dat het aantal leden en het aantal sites dat bezocht kan worden, voortdurend zal groeien." De minister had er alvast extra geld voor veil. NEO krijgt een subsidie van meer dan 2,2 miljoen euro. Dat is 500.000 euro meer dan de som van de overheidsmiddelen voor de drie voormalige erfgoedorganisaties.

Toch is de organisatie "volkomen neutraal", zo beklemtoonden gisteren zowel minister als directrice. Herrygers: "Als je zoals ons vaak samenwerkt met ondermeer het onderwijs, zijn subsidies volkomen legitiem. Bovendien halen wij uit onze ledenwerving ook eigen inkomsten."

Onafhankelijk of niet, de minister hoopt alvast dat de vereniging op de langere termijn zal samenwerken met Britse en andere 'National Trusts'. "Daardoor zal het extra aantrekkelijk zijn voor Vlamingen om lid te worden. Anderzijds zullen Europese toeristen sneller onze sites bezoeken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234