Donderdag 01/10/2020

Erfgoeddag: niets is wat het lijkt

Namaak en misleiding zwaaien de plak op tiende editie van het feest van het Vlaamse cultuurpatrimonium

Aanstaande zondag wordt in Vlaanderen en Brussel voor de tiende keer Erfgoeddag georganiseerd. Thema van deze jubileumeditie is ‘FAKE?’. Wij maakten voor u een kleine selectie uit de meer dan vierhonderd expo’s en evenementen. Door HAN CEELEN

Antwerpen Zoek de echte diamant

Het Antwerpse diamantmuseum organiseert ter ere van erfgoeddag een minigelegenheidsexpositie over historische diamantvervalsingen. De praktijk om valse edelstenen en diamanten aan de man te brengen, dateert immers niet van vandaag of gisteren. Al in 1447 werd in Antwerpen een decreet uitgevaardigd dat zowel het bezit als het verhandelen van valse diamanten verbood. In 1465 werd in Brugge een zekere Andries Danckaert opgepakt die had geprobeerd glazen steentjes voor de edelstenen te laten doorgaan. Maar ook tegenwoordig wordt natuurlijk nog op grote schaal vervalst. Geslepen glas heeft daarbij plaatsgemaakt voor chemische stoffen als moisaniet, dat vrijwel niet van diamant te onderscheiden is. In een vitrine in het museum mag de bezoeker zelf proberen om echte diamanten van valse te onderscheiden. Tevens kunnen mensen hun eigen juwelen laten testen op echtheid.

Antwerpen Exclusief kijkje in het Osterriethhuis

Voor het eerst in tien jaar opent het Antwerpse Osterriethhuis zondag nog eens zijn deuren. Het in rococostijl opgetrokken pand aan de Meir geldt als een van de mooiste patriciërshuizen van de stad en is het laatste grote werk van de Antwerpse architect Jan Peter van Baurscheit de Jonge (1699-1768). Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de Dexiabank, die het slechts hoogst zelden openstelt voor het publiek. Belangstellenden krijgen zondag een rondleiding door de vermaarde rode, blauwe en groene salon en kunnen ook de glazen dakkoepel bewonderen, een van de oudste op het Europese vasteland. Daarnaast bevat het huis ook een unieke kunstcollectie. Deze telt werken van Jordaens, Van Dyck en Breughel, en twee bijzondere olieverfschetsen van Rubens: De roof van de Sabijnse maagden en De verzoening van de Sabijnen en de Romeinen. Reserveren is verplicht via:

Leuven Beiaardconcert ‘Fusion on Bells’

De beiaard is een typisch Belgisch muziekinstrument, dat bestaat uit een vijftigtal bronzen klokken die worden bespeeld met een stokkenklavier. Omdat het instrument dit jaar 500 jaar bestaat, organiseert men in Leuven een aantal bijzondere beiaardconcerten. Hierbij zal niet alleen het traditionele Vlaams repertoire worden gespeeld, maar zullen ook exotische wijsjes te horen zijn uit Leuvense allochtone gemeenschappen. Zo wordt er muziek gespeeld uit de Filippijnen, Rusland, Congo en Koerdistan. Op die manier willen de Leuvense beiaardiers stilstaan bij de rol van hun instrument in de huidige multiculturele samenleving. De beiaardconcerten vinden plaats op het Ladeuzeplein (voor de Universiteitsbibliotheek) en op de Grote Markt (voor de Sint-Pieterskerk). Aanvangsuren: 12 en 15 uur.

Brussel Filmvoorstelling: Chaplinimitatoren

In samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur laat de Brusselse Cinematek drie filmpjes zien van Chaplinimitatoren. Charlie Chaplins personage The Tramp, het kleine zwervertje met de bolhoed en de stok, was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zo populair dat er al snel over de hele wereld nabootsers opdoken. Sommigen daarvan zouden later zelf beroemd worden, zoals Stan Laurel en Harold Lloyd. Chaplin zelf vond Billy West zijn meest geslaagde imitator. De Cinematek zet West en andere imitatoren opnieuw in de kijker met drie zelden getoonde korte stille films, live begeleid op de piano. De films balanceren tussen artistieke hommage en nabootsing zonder meer. Elke voorstelling duurt ongeveer 40 minuten en is geschikt voor jong en oud.

Brugge ‘De Drie Wijzen’

Wie heimwee heeft naar de legendarische televisiequiz De drie wijzen kan die zondag herbeleven in Brugge. Kurt Van Eeghem zal opnieuw in de rol van quizmaster kruipen, en de journalisten Lieven Verstraete (VRT), Nico Blontrock en Caroline Verstraete geven als wijzen het beste van zichzelf. De vragen gaan over Brugs erfgoed en onderzoeken op een ludieke manier hun fakegehalte. Bruggelingen konden zich aanmelden als kandidaat door hun fakeverhaal over de stad in te sturen. Uit alle inzendingen werden de tien leukste gekozen.

Maaseik Speuren naar ‘De rechtvaardige rechters’

Onlangs kreeg de gemeente Maaseik de complete Belgische pers over zich heen door te beweren dat het paneel van De rechtvaardige rechters was teruggevonden. Het bleek om een stunt te gaan voor Erfgoeddag. Zondag wordt in Maaseik namelijk een zoektocht gehouden naar het gestolen schilderij van de gebroeders Van Eyck, in het kader van een begeleide stadswandeling die de geschiedenis van Maaseik en de schilders belicht. Tijdens de wandeling zal men oude figuren tegenkomen, die op het eind van de route een schilderij van Van Eyck vormen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234