Zondag 16/05/2021

Eremoord

Gevoelens van misselijkheid en walging bij het lezen en zien van het artikel over de executie van de zeventienjarige Doaa Khalil Aswad. Een gruwelijke illustratie van waartoe godsdienstwaanzin nog steeds, in een gemondialiseerde wereld in de 21ste eeuw, kan leiden. Want dit is de rode draad door dit afgrijselijk verhaal: Doaa was jezidisch, haar geloof mixt islamitische, christelijke, joodse, zoroastrische en heidense elementen. Ze stond symbool voor het irrationalisme, het kwaad van de onwetendheid, de terreur van godsdienst die tot maatschappelijke norm verheven wordt. Het is verschrikkelijk, dat gevoel van onmacht om hier niets tegen te kunnen ondernemen.

Pierre Martin Neirinckx, Gent

Overwinning Sarkozy biedt geen perspectief

De voorzitter van de Europese Commissie vertrouwt erop dat Sarkozy "een leidende rol zal spelen bij het oplossen van de politieke en institutionele problemen van Europa". Daarmee loopt Barosso achter de muziek aan. Vandaag de dag draait het namelijk niet om de toekomst van Europa, dus van ons Europeanen, maar om die van de wereld, dus van de mensheid. Het veilig stellen van dat 'zuivere algemeen belang' vraagt niet om een rechtse Franse politicus die het zieltogende Europa nieuw leven inblaast, maar om kosmopolieten die het proces van mondialisering in goede banen weten te leiden. Uiteraard zal daarvoor wel eerst het partijpolitieke systeem, waarmee Sarkozy en zijn collega's in de EU zich in het zadel hebben gehesen, op de helling gezet moeten worden. Want mondiale eenwording, waarop het onomkeerbare proces van mondialisering is gericht, kan nu eenmaal nooit het resultaat zijn van een verdelend systeem, hoe groot de bewieroking daarvan ook is door de gevestigde partijpolitieke orde.

Wouter ter Heide, Zwolle

Sarkozy als president

Nu Sarkozy president geworden is zal Frankrijk een moeilijke tijd tegemoet gaan. Want Sarkozy plant zeer ingrijpende veranderingen. Zo wil hij economische maatregelen doorvoeren als de vrijstelling van overuren van sociale bijdragen en belastingen én het verbieden van de gouden handdruk. Dat zullen de bedrijfsleiders bijzonder graag horen. Tot het pakket sociale maatregelen behoort ook de invoering van een minimumdienstverlening in geval van staking bij het openbaar vervoer, de herziening van de regels over vakbondsvertegenwoordiging en de hervorming van de speciale pensioensystemen bij enkele overheidsbedrijven. Uiteindelijk allemaal zaken die de gewone Fransman bijzonder hard zullen treffen. Met zo'n politiek zal Sarkozy botsen op verzet van heel wat werknemers en zeker van diegenen die bij het referendum stemden tegen de Europese grondwet. Frankrijk staat in mijn ogen aan de vooravond van jaren van sociale strijd.

Georges Houtmeyers, Genk

Leterme en Europa

In reacties op Yves Letermes finale mededeling het lijsttrekkerschap van de Senaat op zich te nemen, lees ik woorden als "opperhypocriet" en "woordbreuk." Die woorden zijn misschien wat overdreven hard, maar niet onterecht. En toch is het voor mij niet deze loze belofte die de reden vormt waarom ik absoluut het CD&V-bolletje zal mijden met mijn verkiezingspotlood.

Waar ik namelijk oprecht nog het meeste tegenop zie, is zijn volkomen inerte houding met betrekking tot Europa. Verhofstadt heeft absoluut steken laten vallen en heeft ons helaas niet al het goede gebracht dat hij beloofd had. En ik vind dat hij daar dan ook een prijs voor moet betalen.

Maar hij had tenminste schwung en goesting om met het Europees project bezig te zijn. Voor zover ik mij kan herinneren heb ik van Leterme nog geen enkel doordacht woord over Europa gehoord. Ik vraag mij echt wel af of het Leterme ook maar één sikkepit interesseert. Het enige wat ik van Leterme en Europa weet, is zijn bereidheid Belgische soldaten te sturen naar het Midden-Oosten.

Nu Sarkozy volgens de media een nieuwe wind kan doen blazen in Europa, hand in hand met Angela Merkel, zou het zo verdomd jammer zijn dat plots een "bescheiden boerenzoon" uit West-Vlaanderen zich afzijdig gaat houden. Als België hem al te groot is, hoe groot moet Europa dan wel niet zijn?

Karel Deknudt, via onze website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234