Vrijdag 18/09/2020

Erelijst WK snooker

John HigginsBeeld UNKNOWN

Het wereldkampioenschap snooker werd voor het eerst in 1927 georganiseerd. De Engelsman Joe Davis won de eerste vijftien edities, een absoluut record, en werd daarbij nog gehinderd door Wereldoorlog II (van 1941 tot 1945 was er geen kampioenschap).

De Engelsman Fred Davis verzamelde acht titels van 1948 tot 1956, zijn landgenoot John Pulman was wereldkampioen van 1957 tot 1968, in een periode dat de titel met challenge-wedstrijden betwist werd.

Sinds 1969 wordt het WK onder zijn huidige vorm georganiseerd. In 1977 vond het voor het eerst plaats in het Crucible Theatre van Sheffield. De Welshman Ray Reardon en de Engelsman Steve Davis, beiden met zes titels achter de naam, en de Schot Stephen Hendry, zeven keer wereldkampioen, zijn de helden van de moderne tijden. (belga/sam)

Palmares:
1969: John Spencer (Eng) - Garey Owen (Wal) 37-24
1970: Ray Reardon (Wal) - John Pulman (Eng) 37-33
1971: John Spencer (Eng) - Warren Simpson (Aus) 37-29
1972: Alex Higgins (NIe) - John Spencer (Eng) 37-32
1973: Ray Reardon (Wal) - Eddie Charlton (Aus) 38-32
1974: Ray Reardon (Wal) - Graham Miles (Eng) 22-12
1975: Ray Reardon (Wal) - Eddie Charlton (Aus) 31-30
1976: Ray Reardon (Wal) - Alex Higgins (NIe) 27-16
1977: John Spencer (Eng) - Cliff Thorburn (Can) 25-12
1978: Ray Reardon (Wal) - Perrie Mans (ZAf) 25-18
1979: Terry Griffiths (Wal) - Dennis Taylor (NIe) 24-16
1980: Cliff Thorburn (Can) - Alex Higgins (NIe) 18-16
1981: Steve Davis (Eng) - Doug Mountjoy (Wal) 18-12
1982: Alex Higgins (Nie) - Ray Reardon (Wal) 18-15
1983: Steve Davis (Eng) - Cliff Thorburn (Can) 18-6
1984: Steve Davis (Eng) - Jimmy White (Eng) 18-16
1985: Dennis Taylor (NIe) - Steve Davis (Eng) 18-17
1986: Joe Johnson (Eng) - Steve Davis (Eng) 18-12
1987: Steve Davis (Eng) - Joe Johnson (Eng) 18-14
1988: Steve Davis (Eng) - Terry Griffiths (Wal) 18-11
1989: Steve Davis (Eng) - John Parrott (Eng) 18-3
1990: Stephen Hendry (Sch) - Jimmy White (Eng) 18-12
1991: John Parrott (Eng) - Jimmy White (Eng) 18-11
1992: Stephen Hendry (Sch) - Jimmy White (Eng) 18-14
1993: Stephen Hendry (Sch) - Jimmy White (Eng) 18-5
1994: Stephen Hendry (Sch) - Jimmy White (Eng) 18-17
1995: Stephen Hendry (Sch) - Nigel Bond (Eng) 18-9
1996: Stephen Hendry (Sch) - Peter Ebdon (Eng) 18-12
1997: Ken Doherty (Ier) - Stephen Hendry (Sch) 18-12
1998: John Higgins (Sch) - Ken Doherty (Ier) 18-12
1999: Stephen Hendry (Sch) - Mark Williams (Wal) 18-11
2000: Mark Williams (Wal) - Matthew Stevens (Wal) 18-16
2001: Ronnie O'Sullivan (Eng) - John Higgins (Sch) 18-14
2002: Peter Ebdon (Eng) - Stephen Hendry (Sch) 18-17
2003: Mark Williams (Wal) - Ken Doherty (Ier) 18-16
2004: Ronnie O'Sullivan (Eng) - Graeme Dott (Sch) 18-8
2005: Shaun Murphy (Eng) - Matthew Stevens (Wal) 18-16
2006: Graeme Dott (Sch) - Peter Ebdon (Eng) 18-14
2007: John Higgins (Sch) - Mark Selby (Eng) 18-13
2008: Ronnie O'Sullivan (Eng) - Ali Carter (Eng) 18-8
2009: John Higgins (Sch) - Shaun Murphy (Eng) 18-9
2010: Neil Robertson (Aus) - Graeme Dott (Sch) 18-13
2011: John Higgins (Sch) - Judd Trump (Eng) 18-15.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234