Vrijdag 24/05/2019

Ereleden Vlaams Parlement krijgen wellicht tienrittenkaart NMBS in eerste klas

Ereleden van het Vlaams Parlement krijgen van dat parlement wellicht een NMBS-tierittenkaart in eerste klas voor hun verplaatsingen naar Brussel. Eerder was het gratis NMBS-abonnement voor die ereleden afgeschaft. Maar omdat de ereleden zich voor bepaalde vergaderingen naar Brussel moeten verplaatsen, zullen ze van het parlement toch éénmaal per jaar een tienrittenkaart terugbetaald krijgen. De beslissing daarover staat op de agenda van het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement. Dat blijkt uit een nota die Belga heeft kunnen inkijken.

Even terug naar eind 2014. Omdat ook het Vlaams Parlement moest besparen, besliste het halfrond om ook te snoeien in de voordelen van de ereleden en gewezen leden van het Vlaams Parlement. Zo werd de NMBS-netkaart voor ereleden afgeschaft.

Een delegatie van ereleden en gewezen leden van het Vlaams Parlement protesteerde daar eerder al tegen. Ze vroegen toen ook een gesprek met het parlement maar kregen nul op het rekest.

Maar blijkbaar blijft het parlement toch niet helemaal doof voor de opmerkingen. Zo krijgen de ereleden nu wellicht toch éénmaal per jaar een tienrittenkaart in eerste klas. "Verschillende ereleden verplaatsen zich geregeld naar Brussel voor vergaderingen en activiteiten in het kader van onder andere de vzw Pensioenen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers en de vzw Gewezen Leden van het Vlaams Parlement", staat in een nota te lezen. Maar omdat de gratis netkaart is afgeschaft is het "opportuun om tegemoet te komen in de verplaatsingen naar Brussel", luidt het.

Het voorstel is dat de ereleden éénmaal per jaar een tienrittenkaart in eerste klas krijgen "voor een bepaald traject tussen twee welbepaalde Belgische stations, in dit geval het dichtst bij de woonplaats van het erelid gelegen station/stopplaats en de stations van de zone Brussel". Het Vlaams Parlement voorziet in maximaal één terugbetaling per kalenderjaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.