Zondag 20/10/2019

Update

Erdogan: "We rukken coupplegers en terreurgroepen hun kop eraf"

Beeld ap

De Turkse president Erdogan blijft onverminderd hard optreden tegen de plegers van de mislukte staatsgreep van vorig jaar. "De ellendige coupplegers en iedereen die tegen ons heeft gestookt, zullen van nu af aan geen rust meer vinden'', zei hij in een nachtelijke toespraak tot het parlement in Ankara.

Hij deinsde er niet voor terug om straffe taal te gebruiken. "Terreurgroepen en landverraders proberen het land te ondermijnen en daarom zullen wij als eerste hun hoofden eraf rukken." Als de volksvertegenwoordiging besluit de doodstraf weer in te voeren, zet hij daar onmiddellijk zijn handtekening onder, zei hij ook.

Erdogan kondigde aan dat de noodtoestand die kort na de mislukte coup werd ingesteld, de komende week voor de vierde keer wordt verlengd. De president kan dan decreten uitvaardigen, die niet voor het grondwettelijke hof kunnen worden aangevochten. Krachtens de noodtoestand zijn 150.000 mensen uit overheidsdienst ontslagen of geschorst en 50.000 gevangengezet. Ook journalisten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties zijn opgepakt.

Erdogan riep burgers op mogelijke aanhangers van Fethullah Gülen aan te geven. Hij stelt de in de VS woonachtige geestelijke, met wie hij optrok tot het in 2013 tot een openlijke breuk kwam, verantwoordelijk voor de couppoging.

Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman noemde Gülen een "geesteszieke schizofreen'' en zei: "Volk, vlag, Koran, geloof, gebed, vrijheid, onafhankelijkheid zijn onze eer en onze waarden. Van wie daaraan komt, breken wij de handen, snijden wij de tong af en vernietigen wij het leven''.

Kahraman behoort tot de regerende AK-partij, die door Erdogan wordt geleid. De grootste oppositiepartijen de CHP en de pro-Koerdische HDP, bleven weg bij de nachtelijke parlementszitting. Hun leiders beschuldigden de regering van vernietiging van de rechtsstaat en het doorvoeren van een "tweede putsch''. Erdogan betichtte CHP-leider Kemal Kilicdaroglu ervan gemene zaak met de coupplegers te maken.

Beeld photo_news
Beeld reuters
Beeld photo_news
Beeld getty
Beeld photo_news

Doodstraf

Exact een jaar na het begin van de mislukte staatsgreep in Turkije is in de hoofdstad Ankara de herdenkingsplechtigheid begonnen. Voor het parlementsgebouw, dat tijdens de coup werd gebombardeerd, las een geestelijke een passage voor uit de Koran. Daarna sprak president Recep Tayyip Erdogan de samengekomen menigte voor het parlement toe.

Gisterenavond was Erdogan in Istanboel om de 'verjaardag' van de mislukte staatsgreep te herdenken. Tienduizenden Turken trokken naar een van de bruggen over de Bosporus, die het symbool is geworden van het verzet van het volk tegen de coupplegers. Die brug werd dan ook omgedoopt tot "Brug van de Martelaren van 15 juli". Voor zijn aanhangers hield Erdogan een emotionele toespraak waarin hij beloofde de coupplegers hard aan te pakken door opnieuw de doodstraf te willen invoeren.

Vanochtend wachtte Erdogan eenzelfde verwelkoming in Ankara. Tienduizenden aanhangers waren bijeengekomen voor het parlementsgebouw voor de toespraak van de president. Daarin loofde hij opnieuw de heldhaftigheid van het Turkse volk. "Er is geen enkele andere natie ter wereld die kogels tegenhoudt met zijn borst en tanks tegenhoudt met zijn vuisten."

Erdogan heeft trouwens nog meer ideeën in zijn hoed zitten. Zo wil hij de verdachten van de mislukte staatsgreep allemaal hetzelfde uniform laten dragen, "zoals in Guantanamo", de Amerikaanse gevangenis op Cuba waar terreurverdachten worden vastgehouden.

Beeld photo_news
Beeld reuters
Beeld photo_news
Beeld photo_news

Turkse bellers krijgen automatisch boodschap van president te horen

Mensen die afgelopen nacht een telefonische oproep deden naar een Turks mobiel nummer kregen een onverwachte stem te horen: die van hun president Recep Tayyip Erdogan.

Vooraleer de verbinding werd gemaakt, kregen de bellers een vooraf opgenomen boodschap van Erdogan te horen. Die kaderde in de herdenking van de eerste verjaardag van de mislukte staatsgreep in Turkije. "Als jullie president feliciteer ik jullie met de 15e juli, de dag van de democratie en nationale eenheid. Moge god genade hebben met de martelaren. Ik wens alle veteranen een goede gezondheid en welbevinden", luidde de boodschap die ongeveer zestien seconden duurde.

Het hoofd van de Turkse dienst voor communicatietechnologie bevestigde dat het ging om een initiatief van de Turkse overheid. Volgens CNN Turkije was de boodschap vanaf middernacht te horen bij alle mobiele oproepen.

Heel wat mensen reageerden geschokt. Op sociale media postten sommigen een video van zichzelf, terwijl ze naar hun president moesten luisteren in plaats van doorgeschakeld te worden. Vanochtend was de boodschap al niet meer te horen.

Beeld reuters
Beeld photo_news
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234