Religie
Erdogan stuurt meer imams dan ooit naar België
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stuurt volgend jaar een veertigtal nieuwe imams naar ons land. Die moeten het tekort opvangen waarmee veel Turkse moskeeën heten te kampen, zo meldt Het Laatste Nieuws.
1,8 miljard euro. Zoveel pompt de Turkse regering volgend jaar in haar ministerie van Godsdienst, beter bekend als Diyanet. Het is de grootste Turkse staatsinstelling, die overal ter wereld Turkse moskeeën beheert. Die ziet haar budget zo stijgen met meer dan 10 procent en zal die middelen onder meer gebruiken om 600 nieuwe imams naar het buitenland te sturen. Daarvan is er een veertigtal voor België bestemd - veel meer dan de voorbije jaren.
“Sommige komen hier slechts voor een maand en dienen om het grote tekort aan imams tijdens de ramadan op te vangen”, verduidelijkt Hakan Celiköz, bestuurslid bij de Turkse Unie. “Maar andere zullen langer blijven. Zestig procent van onze imams is immers aan vervanging toe, want hun verblijfsvergunning is beperkt tot drie jaar en in vele gevallen is die al verstreken.” Bij de Belgische tak van Diyanet was er gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.
Vlaanderen telt een vijftigtal moskeeën die in handen zijn van Diyanet. Daarvan zijn er dertien erkend en gesubsidieerd. Volgens Celiköz is het vooral in de niet-erkende moskeeën dat zich de grootste tekorten voordoen. Hij beklemtoont dat de selectie keihard is. “Kandidaten moeten hun militaire dienstplicht vervuld hebben, enige bagage hebben in de theologie en ook liefst meer dan één taal spreken. In België zijn ze trouwens verplicht om een inburgeringscursus te volgen”, aldus Celiköz.
Omstreden
De import van imams uit Turkije is echter omstreden, omdat de overheid hier eigenlijk wil dat de gebedsleiders aangeduid en opgeleid worden door de Moslimexecutieve, het representatieve orgaan van de moslimgemeenschap in België. Bovendien heeft Diyanet de reputatie een ‘lange arm’ van het Turkse regime te zijn, die zich over veel meer dan alleen maar godsdienst buigt. Volgens de Staatsveiligheid zorgt Diyanet voor polarisering binnen de Turkse gemeenschap door tegenstrevers van Erdogans AK-partij als “staatsvijanden” af te schilderen.
In 2017 lekte zelfs een schrijven uit waarin de Turkse geheime dienst alle religieuze instanties van Diyanet in 38 verschillende landen - waaronder ook België - opdroeg om sympathisanten van de verbannen geestelijke Fetullah Gülen te verklikken. In de vorige Vlaamse regering zwoer bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) nog om komaf te maken met die beïnvloeding vanuit Turkije en alvast vijf jaar te wachten vóór er nog een nieuwe moskee wordt erkend. Hoe de huidige minister Bart Somers (Open Vld) daarover denkt, kon ons gisteren niemand vertellen.