Zaterdag 19/10/2019

Midden-Oosten

Erdogan sluit optreden in Noord-Irak niet uit

Een strijder van het Vrije Syrische Leger, gesteund door Turkije, houdt een vlag vast in het centrum van Afrin. Veel bewoners zijn de stad uitgevlucht. Beeld REUTERS

Turkije zal de militaire operaties tegen de Koerdische milities in het noorden van Syrië voortzetten en uitbreiden tot gebieden op honderden kilometers ten oosten van Afrin, waar het Turkse leger op dit ogenblik een offensief uitvoert. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dat gisteren gezegd.

Eerder al had Erdogan aangekondigd de "terroristen" van de militie YPG te willen verdrijven uit Manbij, een stad ten westen van de Eufraat. Gisteren noemde hij als toekomstige doelwitten ook de steden Kobani, Ras al-Ayn en Kamishli. "We gaan door tot de hele corridor is opgeruimd", zei Erdogan.

Een Turkse aanval op Kamishli zou betekenen dat Turkije de militaire operatie tegen de Koerdische milities uitbreidt tot de hele Koerdische regio in het noorden van Syrië. Kamishli ligt op 60 kilometer van de Iraakse grens.

Turkije zegt al jaren niet te kunnen leven met de aanwezigheid van Koerdische "terreurnesten" aan zijn zuidgrens. De Turken beschouwen de Syrisch-Koerdische partij PYD en haar militie YPG als mantelorganisaties van de Turks-Koerdische organisatie PKK, die ook in Europa en de VS op de terreurlijsten staat.

Een straat in Afrin, een dag na de bevrijding Beeld AFP

Erdogan sloot zelfs niet uit ook te zullen optreden tegen Koerdische strijders in Noord-Irak, rond de stad Sinjar. Volgens Turkije is dat een bolwerk geworden van met de PKK samenwerkende Koerden. Als de regering van de Iraaks-Koerdische regio niet tegen hen optreedt, zei hij, zal Turkije dat zelf moeten doen.

Kobani heeft voor de Koerden een grote symbolische betekenis. In september 2014 slaagde Islamitische Staat er bijna in de stad op de Koerden te veroveren. In een voor de Koerden heroïsch tegenoffensief, met steun van Koerden uit Turkije en Irak alsook van de Amerikaanse luchtmacht, werd de aanval van IS afgeslagen. Het was het begin van het einde van IS in het noorden van het land.

Operatie Olijftak

Door de uitbreiding van Operatie Olijftak tot Kobani en andere steden in Noord-Syrië zou het tot een confrontatie kunnen komen tussen het Turkse leger met de Verenigde Staten, die speciale militaire eenheden in de Koerdische regio hebben gelegerd. De Amerikanen zien de Koerdische milities als hun betrouwbaarste en effectiefste bondgenoot in de strijd tegen IS in Syrië.

Amerikaanse bescherming van de Koerden tegen een Turks offensief is minder zeker geworden nu Washington niets heeft gedaan om te voorkomen dat de Turkse strijdkrachten samen met rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) de noordwestelijke enclave Afrin zouden innemen. Zondag hesen Turkse militairen de Turkse vlag in het centrum van Afrin, hoofdstad van de gelijknamige regio.

Een luchtaanval boven de Syrische stad Afrin Beeld AFP

President Erdogan liet weten dat "de meeste terroristen met de staart tussen de benen waren gevlucht". De YPG liet weten dat de strijd "een nieuwe fase is ingegaan". Het verzet tegen de Turkse troepenmacht zou als guerrilla worden voortgezet.

De gevechten in Afrin hebben een grote uittocht van burgers op gang gebracht. Meer dan 200.000 mensen hebben huis en haard verlaten en verblijven in de directe omgeving in de open lucht, zonder voedsel en water, volgens een woordvoerder van het Koerdisch bestuur in Afrin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234