Woensdag 01/02/2023

Referendum Turkije

Erdogan-aanhangers plannen grootse verkiezingsshow in ons land

Recep Tayyip Erdogan groet zijn aanhangers op een campagnebijeenkomst in Ankara voor het grondwettelijk referendum van 16 april.  Beeld REUTERS
Recep Tayyip Erdogan groet zijn aanhangers op een campagnebijeenkomst in Ankara voor het grondwettelijk referendum van 16 april.Beeld REUTERS

Belgische aanhangers van de Turkse president Erdogan plannen een grote verkiezingsshow. Die zou eind maart mogelijk in Gent plaatsvinden. Of de president zelf ook komt, is niet duidelijk. Maar gevoelig ligt het alleszins.

Ann Van Den Broek

In april vindt in Turkije een referendum plaats dat president Erdogan meer macht moet geven. Ook Turken in het buitenland mogen hun stem uitbrengen. De Unie van Europese Turkse democraten UETD is alvast druk doende een zaal te zoeken waar ze een verkiezingsshow kan organiseren. De organisatie, die gelieerd is aan de AKP-partij van Recep Tayyip Erdogan, zou graag een herhaling zien van 2015. Toen huurde ze de Ethias Arena in Hasselt af en kwam Erdogan speechen voor 15.000 uitzinnige fans.

Of de president nu opnieuw komt, is nog lang niet zeker. UETD-voorzitter Basir Hamarat ontkent eerst formeel, maar zegt vervolgens dat het ook zeker niet uitgesloten is dat Erdogan deze maand toch nog naar België afzakt. Hamarat is in ieder geval wel van plan om een aantal volksvertegenwoordigers te laten overkomen en hoopt ook op wat ministers om de Belgisch-Turkse gemeenschap toe te spreken. En om het geheel wat luister bij te zetten, heeft hij zijn oog laten vallen op de razend populaire Turkse zanger Mustafa Ceceli.

Flanders Expo

Maar eerst en vooral moeten de aanhangers van de Turkse president nog een locatie vinden. Paleis 12 in Brussel stuurde de UETD alvast formeel wandelen. Volgens Hamarat zijn er nu nog drie opties: namelijk Antwerpen, Hasselt en Gent. De uitbaters van het Sportpaleis en de Ethias Arena hebben effectief een vraag ontvangen, maar ontkennen dat zij nog in onderhandeling zijn. Blijft over: Flanders Expo in Gent.

"We hebben een aanvraag binnen om hier een bijeenkomst te organiseren op 19 of 26 maart voor zowat 15.000 mensen", bevestigt CEO Dirk Van Roy. "We bekijken of onze zaal überhaupt vrij is dan. Tegen eind deze week moet er een beslissing genomen zijn."

De Gentse politie heeft weet van de mogelijkheid van een verkiezingsshow, maar wacht de situatie momenteel nog af, zegt woordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez. Zodra het evenement officieel wordt, moet de politie nagaan of er geen gevaar is voor de openbare orde en de veiligheid niet in het gedrang komt. Flanders Expo zelf heeft principieel geen probleem met de organisatie van een Turkse verkiezingsshow, zegt Van Roy. "Om te beginnen zijn wij een privébedrijf, maar er is ook de vrijheid van meningsuiting en het recht op vergadering."

Politiek ligt zo'n Turkse verkiezingsshow op Belgische bodem veel gevoeliger. N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover kwam al met het voorstel dat de overheid toestemming moet geven aan buitenlandse politici om campagne te voeren in ons land. N-VA krijgt daarvoor voorlopig weinig bijval. Oppositiepartijen Groen en sp.a wijzen onder meer naar de vrijheid van meningsuiting, net zoals Open Vld. "En waar gaat zo'n inmenging van de overheid toe leiden? Je krijgt minstens twee maten en twee gewichten", verwijst fractiewoordvoerder Thomas Vanwing naar de Nederlandse partij D66. Die voert momenteel immers probleemloos campagne in ons land voor de Nederlandse verkiezingen.

Vijftig bussen

Ook CD&V ziet een verbod niet zitten. Maar CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten wil wel een oproep lanceren. "Ik vraag uitdrukkelijk aan de Turkse politici om hun campagne op hun eigen grondgebied te houden en hun spanningen niet te exporteren naar hier", zegt hij. "Het zou nog beter zijn dat er een Europees standpunt kwam. Wij zijn niet de enigen met dit probleem."

In Oostenrijk, Nederland en Duitsland veroorzaakte de komst van Turkse regeringsleden effectief al veel controverse, maar Europa wijst vooralsnog naar de individuele verantwoordelijkheid van de afzonderlijke lidstaten.

Ondertussen vindt vanavond in Brussel een eerste pro-Erdogan-evenement plaats op het hoofdkwartier van de Belgische UETD, daar komt de gewezen Turkse minister voor Energie Taner Yildiz spreken. De komende weken plant de UETD nog intensieve huis-aan-huisbezoeken. De organisatie legt ook een 40- à 50-tal bussen in vanuit heel het land naar de Turkse consulaten, waar van 27 maart tot en met 6 april alvast gestemd kan worden voor het referendum dat in Turkije zelf pas op 16 april plaatsvindt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234