Donderdag 24/06/2021

'Erasmus is passé'

Erasmus is voorbijgestreefd volgens vicerector Bart De Moor van de KU Leuven. Studenten zullen in de toekomst in groep op uitwisseling gaan.

"Het uitwisselingsprogramma Erasmus is voorbijgestreefd." Dat is de harde conclusie van Bart De Moor, vicerector internationaal beleid aan de KU Leuven. "We hebben vragen bij de opzet van Erasmus", zegt hij. "Er is slijtage op het programma. Voor ons mag het blijven bestaan, maar het is niet meer voldoende." De Moor heeft een beleidsnota klaar die hij komend weekend zal voorstellen aan de League of European Research Universities, een club van 21 universiteiten met onder meer Oxford en Cambridge.

De jongste tijd ligt Erasmus sowieso onder vuur. Door de eurocrisis komen de budgetten in het gedrang en dreigen de studenten die volgend academiejaar vertrekken een lagere beurs te krijgen. Toch wil Europa dat tegen 2020 twintig procent van de studenten in het buitenland heeft gestudeerd. Op dit moment strandt Vlaanderen op 12,5 procent.

Daar zit ook geen groei meer in, meent De Moor. "Het aantal studenten stagneert", zegt hij. "Bovendien zien we nu al dat meer studenten naar niet-Europese bestemmingen trekken. Tegenwoordig zijn landen als China en de Verenigde Staten veel meer in trek. We zitten niet langer op Erasmus te wachten om ons buitenlands beleid vorm te geven."

Maar De Moor heeft een verregaand alternatief klaar. Hij wil volledige jaargroepen naar het buitenland sturen. "We willen onze programma's afstemmen op die van buitenlandse universiteiten", zegt hij. "Zo zou het eerste deel van een opleiding bijvoorbeeld in Leuven gevolgd kunnen worden, een tweede deel in Barcelona en een derde in Trondheim. Studenten zouden dan klassikaal op uitwisseling kunnen gaan."

Dat heeft volgens De Moor niet alleen als voordeel dat veel meer studenten in het buitenland zullen studeren, maar ook dat het niveau gewaarborgd zal zijn. "Dat is nu vaak een probleem, maar doordat we samen een programma opstellen zijn we zeker van de kwaliteit. Tegelijkertijd is dit ook logistiek makkelijk: we kunnen kotenruil organiseren, desnoods een tolk meesturen. De drempel voor studenten om te vertrekken zal veel lager zijn."

In eerste instantie kijkt De Moor naar Europese partners, maar dat mag zeker geen eindpunt zijn. "We moeten globaal denken", zegt hij. "Ook voor stages. Waarom zouden studenten niet terecht kunnen bij een ngo of een ambassade?"

Het plan van De Moor komt er daags nadat het Rekenhof een bijzonder kritisch rapport over Erasmus publiceerde. "Het beleid van de Vlaamse overheid stimuleert de Erasmusmobiliteit niet optimaal", klinkt het. Ook zijn er te weinig concrete maatregelen en blijft het wachten op het actieplan van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Dat is nu aangekondigd voor januari 2013.

Vraag blijft natuurlijk wie het nieuwe Leuvense initiatief zal betalen, zeker gezien de financiële nood die er nu al is. "Voorlopig is het een plan in de schoot van de KU Leuven", zegt De Moor. "We moeten niet hopen op Vlaanderen, maar we hebben al gesprekken met Europa gevoerd en daar zijn ze erg enthousiast."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234