Zondag 13/06/2021

Erasmus

Erasmus is niet voor iedereen een feest (en dat is oké)

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Aaricia Lambrigts is studente moraalfilosofie aan de UGent. Ze is op Erasmus in het Duitse Mainz.

Als een buitengewone, fantastische ervaring, zo wordt Erasmus allerwegen aangeprezen. Vrijheid! Genieten! Feesten! De Facebookwalls van je vrienden in het buitenland zijn levende reclame voor een jaar studie in het buitenland. Meer kansen op de arbeidsmarkt, bovendien, wat wil je nog meer? Maar de unieke ervaring is niet voor iedereen zomaar een feestje zonder eind.

Bij mijn vertrek wist ik eigenlijk al dat mijn Erasmus anders zou zijn. Ik stond al bij aanvang wat sceptisch tegenover de ultrapositieve ervaringen van sprekers op infosessies en de verhalen van vrienden en kennissen. Dat het wel los zou lopen, spraken zij mij bemoedigend toe. En zo belandde ik dit academiejaar als studente in Mainz.

Op internationale uitwisseling gaan blijkt een intense en waardevolle ervaring. Ik kan hier mijn Duits bijschaven, en een cultuur ontdekken. Daar zal ik later positief op terugblikken. Maar ook de leegte van de voorbije maanden zal ik niet vergeten. De heimwee is ondertussen wel over, maar laaiend enthousiasme blijft uit. En dat lijkt wel te moeten, want is mijn Erasmus het anders wel waard? Zodoende plaats ik mooie foto’s op mijn Facebook-profiel. Dan ziet het er goed uit voor de buitenwereld.

Aaricia Lambrigts. Beeld rv
Aaricia Lambrigts.Beeld rv

Eenzaamheid en vervreemding zijn nog steeds taboe. Als je erover begint, weten niet veel mensen hoe te reageren. Een treffende illustratie zijn sociale media, waar gebruikers elkaar aftroeven in wie het beste en leukste leven leidt. Echte, diepe connecties ontbreken. De Facebook-app heb ik van mijn telefoon gehaald; ik probeer niet te vaak meer te kijken naar wat anderen doen. Voor kerst heb ik een foto van zelfgemaakte kerstkoekjes op mijn Facebook gepost. Leuk! Maar ook een alibi om niet te moeten uitleggen hoe het echt zit.

Liever knuffel dan Skype

Gelukkig zijn er wel die paar goede vrienden op het thuisfront, mama en de papa om behalve fijne momenten ook angst en eenzaamheid te bespreken. Al lijkt het moeilijk uit te leggen wat er allemaal speelt. Telefoon en Skype zijn niet ideaal. Een knuffel na een goed gesprek doet zo veel meer deugd. Op dat vlak heerst schaarste. Vrienden maken is hier niet simpel. Niet iedereen is geïnteresseerd in wie jij bent, maar vragen je mee omdat je snel wat kunt vertalen. De stap zetten een huisgenoot te vragen om samen inkopen te doen, is een overwinning. Zeker als er een aangenaam gesprek volgt.

Ik heb inmiddels rust gevonden in structuur en probeer mijn ding te doen. Dat is een belangrijke les. Ik trek regelmatig mijn loopschoenen aan. Tegen mijn terugkeer naar België, in maart, moet ik tien kilometer kunnen lopen. Ik zit aan zes. En ik heb een must-readboekenplank samengesteld. Met kerst, die ik thuis in Brugge vier, mag de riem er even af.

Duitsland is een goede keuze als studente moraalfilosofie. De lessen zijn boeiend en het is de heimat van beroemde geesten. Dus neem ik een boek, zet een koptelefoon op en ga op wandel in de stad. En laat de wereld om mij heen gebeuren. Wanneer ik mij in een zetel vlei, kop koffie dampend voor mij, kan ik mij vinden in woorden van Immanuel Kant, Hartmut Rosa of Theodor Adorno.

We zouden ons niet verplicht moeten voelen om het anders voor te stellen dan het is: soms is het gewoon moeilijk om je ergens thuis te voelen. Voor wie denkt dat ik moet stoppen met zagen en een pint drinken: ook zulke moment kunnen leeg aanvoelen, wanneer er geen connectie ontstaat met mensen in je omgeving. Daarover zouden we meer moeten durven spreken. Niet iedereen is immers een feestbeest, groepsdier of charmeur.

En dat is oké.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234