Zondag 09/05/2021

Vijf vragenTina Stavrinaki

‘Er zou wetgeving moeten komen die etnisch profileren expliciet verbiedt’

Politiecontrole in en rond station Antwerpen-Centraal. Beeld Marc Schoetens
Politiecontrole in en rond station Antwerpen-Centraal.Beeld Marc Schoetens

Ons land moet meer doen in de strijd tegen racisme en tegen etnisch profileren, zo schrijft het VN-comité CERD in zijn rapport. De Griekse experte Tina Stavrinaki, die eraan meewerkte, licht toe.

Het rapport richt zich onder andere op het probleem van etnisch profileren door de politie. Wat is er aan de hand?

“Etnisch profileren komt onder meer naar voren in identiteitscontroles. We merken dat politiebeambten in België geen reden geven waarom ze iemand controleren. Dat zouden ze beter wel doen. Want als jongeren het gevoel hebben dat ze ten onrechte gecontroleerd worden, dan leidt dat tot frustratie. Ook hier zijn over die identiteitscontroles meer data nodig, want die ontbreken nog.”

“Zijn er buurten waar de politie opvallend meer controleert? Als dat uit data zou blijken, dan moet de politie daar ook een duidelijke verklaring voor geven. Daarnaast moet er tijdens de opleiding meer aandacht voor etnisch profileren zijn, zodat politieagenten leren dat ze niet mogen voortgaan op stereotypes. Er zou ook wetgeving moeten komen die etnisch profileren expliciet verbiedt.”

Een andere aanbeveling is dat België meer gegevens moet hebben over de samenstelling van de bevolking om een beter zicht te krijgen op de diversiteit. Waarom is dat nodig?

“Dat vragen we ook aan andere landen. Het is belangrijk dat staten precies weten uit welke groepen de bevolking bestaat. Want dat is nodig om uit te zoeken welke noden er zijn en op welke manier het beleid de mensen kan helpen. Ik zal een voorbeeld geven. Als je weet hoeveel Roma-kinderen zich op een bepaalde plaats bevinden, en je weet dat zij vaak getroffen worden door armoede, dan kan je daar ook meer inzetten op gratis schoolmaaltijden.”

Tina Stavrinaki Beeld rv
Tina StavrinakiBeeld rv

Is dat ook niet gevaarlijk? Wat als de data net sommige bevolkingsgroepen in verband gaan brengen met misdaad?

“Dat argument komt dan inderdaad naar boven, dat begrijp ik. Maar daarom moet er ook een orgaan zijn dat toeziet op de manier waarop de data verzameld worden en met welk doel. Uiteraard moeten de gegevens anoniem zijn. Maar nu zie je dat data ontbreken en daardoor blijft ook discriminatie onder de radar.”

“We zien trouwens hetzelfde met haatmisdrijven. Als een land er geen gegevens over bijhoudt, lijkt het alsof er geen haatmisdrijven zijn. Maar je moet dat probleem dus eerst onder ogen willen komen. Hoe meer gegevens je hebt, hoe beter je patronen kan onderzoeken en kan nagaan welke gemeenschappen vaker het slachtoffer worden.”

Wat is nu het doel van dit rapport?

“Vooral dat België als land beter beleid kan maken tegen racisme en discriminatie. Daarom hopen we ook dat er gevolg wordt gegeven aan onze aanbevelingen over dataverzameling. België werkt bovendien aan een nationaal actieplan tegen racisme. De overheid heeft ook al aangegeven dat ons rapport zal helpen om dat plan op te stellen.”

U werkt als comité ook samen met organisaties als Unia. Wat vindt u ervan dat de Vlaamse regering de ondersteuning van het gelijkekansencentrum heeft stopgezet?

“Het is niet aan ons om te bepalen hoe een overheid met zo’n platform moet samenwerken. Maar natuurlijk zijn we wel bezorgd over zo’n beslissing, omdat dit voor Unia budgettaire gevolgen heeft. Dat hebben we in het rapport trouwens ook duidelijk gezegd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234