Zaterdag 17/04/2021

Er zit weer muziek in het Gentse Wintercircus

Gent wil een nieuwe concertzaal oprichten in de kelders van het Wintercircus. De pop- en rockzaal, die plaats zou bieden aan ongeveer 500 man, moet het zalenprobleem oplossen.

Gent is al een tijdje op zoek naar een nieuwe zaal waar pop- en rockoptredens kunnen plaatsvinden. Naast de concertzaal van de Vooruit, waar duizend bezoekers binnen kunnen, zijn er wel enkele zalen voor een paar honderd bezoekers. Maar een middelgrote zaal voor pakweg vijfhonderd concertgangers is er niet. Na eerdere mislukte plannen om de Minnemeers hiervoor in te schakelen, onder andere door problemen rond geluidsoverlast, heeft het stadsbestuur zijn oog laten vallen op het Wintercircus of Circus Mahy.

Het imposante gebouw vlak bij de Vooruit staat al jaren te verkommeren en is onderdeel van de Waalse Krook, het project waarbij onder meer een nieuwe stadsbibliotheek gebouwd zal worden. Momenteel loopt nog een selectie om het bureau te kiezen dat het Wintercircus mag renoveren, maar de meerderheid in het stadsbestuur is nu akkoord om een nieuwe eis aan het renovatiedossier toe te voegen: het inrichten van een pop- en rockzaal in de kelders van het Wintercircus.

"Gent is al lang op zoek naar een middelgrote zaal en we denken dat dit de meest geschikte plaats is", zegt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a). "Het is centraal gelegen in de stad, vlak bij de Vooruit en de studentenbuurt, en er is op het Zuid veel parkeerplaats. Dit is de meest geschikte plaats."

Ook schepen van Cultuur Lieven Decaluwé is pro, maar houdt nog een slag om de arm. "Het is inderdaad een schitterende plaats, maar het nog aan te duiden bureau zal moeten onderzoeken of het haalbaar is om in de kelder een pop- en rockzaal in te richten." Sowieso zal de financiering van de pop- en rockzaal een zaak zijn voor het nieuwe stadsbestuur dat er na 14 oktober zal komen.

De beslissing van het stadsbestuur over de pop- en rockzaal wordt door de Gentse muziekorganisatoren alvast positief onthaald. "Het moet uiteraard nog verder onderzocht worden, maar zo'n zaaltje zou welkom en zeer nuttig zijn", zegt Stefaan De Ruyck, algemeen directeur van de Vooruit. Ook Eric Smout van Democrazy is blij. "Gent kent een zeer grote behoefte aan zo'n zaal met een duidelijk profiel. Het Wintercircus zou daarvoor een prima locatie zijn: er is zeer veel ruimte, zowel voor de rockzaal zelf als in de lokalen errond voor bureaus, backstage en technische ruimte."

Wie de nieuwe pop- en rockzaal zou moeten exploiteren, is nog geen uitgemaakte zaak. "Maar de nieuwe zaal zal wel te klein zijn om er een nieuwe organisatie voor op te richten", geeft Balthazar aan. Daarom zal de uitbating in handen komen van een bestaande organisator. Daarbij gaat de Vooruit over de tong, die op die manier de facto een extra concertzaal zou krijgen. Maar ook Democrazy, dat momenteel geen vaste concertlocatie heeft en door Gent zwerft, zou in aanmerking kunnen komen om van Circus Mahy zijn vaste stek te maken.

Het gerenoveerde Wintercircus moet normaal gezien in 2015 klaar zijn. De precieze plannen met het gebouw zijn nog niet allemaal bekend. Behalve aan de pop- en rockzaal in de kelder wil Gent op het centrale en overdekte binnenplein onderdak bieden aan multimediabedrijven, horeca en detailhandel. "Alles wat past binnen het concept, zoals bijvoorbeeld een boekenhandel, is mogelijk", geeft Balthazar aan.

Daarnaast hoopt de stad Gent ook nog steeds op de komst van VIA, het Vlaams Instituut voor Archivering. Dat nog op te richten instituut zou verantwoordelijk zijn voor de digitalisering en archivering van het audiovisueel materiaal in Vlaanderen. Alle omroepen zijn bij dat project betrokken. De Vlaamse regering heeft echter nog geen beslissing genomen hierover.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234