Vrijdag 03/04/2020

Er zit vooralsnog muziek in iTunes

Het was nieuws dat de sociale media beheerste. Apple zou de stekker uit zijn downloadservice iTunes trekken. De Amerikaanse gigant ontkent echter in alle toonaarden. Maar dat de markt van de muziekdownloads aan het slinken is, kan zelfs Apple niet ontkennen.

"Not true." Apple-woordvoerder Tom Neumayr reageerde kort en krachtig op de geruchten dat Apple zou willen stoppen met muziekdownloads. Het was de gezaghebbende muziekwebsite Digital Music News die beweerde dat Apple stopt met iTunes-muziekdownloads. Niet meteen, maar het was volgens hun bronnen een kwestie van tijd. Twee scenario's werden geschetst: volgens de eerste zou Apple al binnen twee jaar stoppen, volgens de andere over drie à vier jaar. Not true dus, al klonk de boodschap van Apple wel héél erg kort, en vooral weinig gefundeerd.

Want er valt wel een en ander te zeggen over iTunes. Dat downloads steeds minder in trek zijn, is zo één argument. In 2012 haalde Apple nog zo'n 3,9 miljard dollar uit iTunes. Maar jaar na jaar krimpt dat aandeel, en dit jaar zou er tussen de 25 tot 30 procent minder gedownload worden. Dat hoeft voor Apple niet meteen een probleem te zijn, want met Apple Music, zijn muziekstreaming, heeft het al een nieuwe cashkoe in de wei klaarstaan. Pas vorig jaar in de zomer gelanceerd, zijn er nu al zo'n 13 miljoen mensen die gebruikmaken van de streamingdienst. Tegen eind dit jaar moeten dat er 20 miljoen worden.

Binnen vier jaar zou Apple Music dan substantieel meer opleveren voor Apple dan de inkomsten uit muziekdownloads. Er is een budget voorzien van zo'n 4 miljard dollar opbrengsten in 2020 - louter uit Apple Music. Terwijl de inkomsten uit iTunes fel verminderd zouden zijn. Leg dat naast elkaar, en je begrijpt waarom er beargumenteerde stemmen opgaan over iTunes dat een langzame dood zou gaan sterven.

Apple heeft met zijn iPod en iTunes (muziek)geschiedenis geschreven, en er bijna op zijn eentje voor gezorgd dat digitale muziek wereldwijd kon doorbreken. Olivier Maeterlinck, de directeur van BEA-Music, heeft die evolutie de voorbije vijftien jaar van dichtbij meegemaakt. "De muziekverkoop was er altijd eentje van één formaat. Vroeger kochten we muziek op vinyl. Dat werd vervangen door de cd. Maar nu kennen we verschillende dragers, en dat allemaal naast elkaar."

En daar schuilt een stevig argument in waarom Apple zo overtuigend not true kan zeggen. Want Olivier Maeterlinck ziet een aantal argumenten waarom iTunes nog niet meteen zal verdwijnen. "Sinds 2002 krijg ik jaarlijks de vraag wanneer de cd dood zal zijn. Ik denk dat we hier een beetje hetzelfde verhaal zullen krijgen." Dat de downloads in dalende lijn zitten, daarover is iedereen het eens. Maar de doodsreutel is nog niet hoorbaar, als je er de cijfers bijneemt. Wereldwijd werden vorig jaar 1,6 miljard singles gedownload. Voor de Verenigde Staten alleen al ging het om een omzet van 2,3 miljard dollar. Een groot deel daarvan wordt verkocht via de iTunes Store. Voor ons land gaat het om 18 miljoen euro, of ruim 7 miljoen songs en dik 1 miljoen albums.

Vinyl en cd

Uit de cijfers van BEA (Belgian Entertainment Association) blijkt dat, net zoals in 2014, de markt van muziekdownloads verder is gedaald, ditmaal met 4,6 procent. De inkomsten uit streamingabonnementen, waarbij men voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot een catalogus van meer dan 40 miljoen liedjes, stijgen met meer dan 30 procent tot 9,7 miljoen euro omzet. Streaming groeit in België nog niet zo hard als in andere landen maar evenaart ondertussen de inkomsten uit downloads met een aandeel van meer dan 20 procent van de totale muziekverkopen.

"Dat Apple nadenkt over een krimpende downloadmarkt, dat kan ik me inbeelden", zegt Maeterlinck. "Maar met dergelijke cijfers is er geen enkele reden om overhaast de stekker eruit te trekken. Ik zie de downloads naast de streaming, zoals de vinyl naast de cd bestaat."

Dat de toekomst van de muziek niet uit downloads zal bestaan, maar uit streaming, daarover lijkt iedereen het zowat eens. Maar dat is nog geen reden om dan maar te stoppen met iTunes. Vooral omdat het Apple vandaag weinig moeite kost om iTunes onder de aandacht te brengen. Iedereen kent het al, en het blijft geld opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234