Donderdag 27/01/2022

Er zit nog een familie te wachten op nieuws

Tamara Morris (26) werd het laatst gezien in de ochtend van vrijdag 17 maart 2006, toen haar vriend Frank Verbiest naar zijn werk vertrok. Zij had vrij en ze zouden ’s middags samen lunchen. Zij werd nooit meer gezien, haar auto stond nog voor de deur. Een allerlaatste gsm-signaal werd rond elven die ochtend opgepikt door een zendmast in Linden, in de buurt van Holsbeek.Politie en gerecht zouden lange tijd de these van een wanhoopsdaad bovenaan zetten. Er werd wel gezocht, maar in haar woonst waren geen sporen van geweld of inbraak te vinden. Het fotootje van Tamara prijkte prominent in het lijstje “op te sporen” op de website van de federale politie, maar in de ogen van de speurders was er objectief niet zo gek veel dat wees op een misdrijf.“Haar bed was niet opgemaakt en ze had haar dagelijkse Alpro niet aangeraakt”, weet Frank Verbiest nog. “Het product om haar lenzen te onderhouden had ze niet met zich meegenomen. Voor mij was dat verontrustend genoeg. Het was duidelijk dat er iets zeer ernstigs was gebeurd. Dat ze in de haast is moeten vertrekken. Maar daarna? Vraagtekens, vraagtekens.”

DE AS VAN DE E314

De trieste zekerheid kwam er pas op 10 maart van vorig jaar, toen een wandelaarster het lichaam van Tamara opmerkte in een bos in Tinlot, bij Hoei. Het lichaam was goed verstopt, door iemand die zijn weg moeten hebben gekend in de bossen. Naast het lichaam lag Tamara’s bh. Het lichaam zelf verkeerde in een te verregaande staat van ontbinding om veel conclusies toe te laten over de doodsoorzaak. De jonge vrouw moet zeer kort na haar verdwijning zijn gedood. Vermoedelijk is ze gewurgd. Eventuele parallellen met de moord op Annick Van Uytsel konden enkel worden gebaseerd op de landkaart. De as Aarschot-Diest. De as E314.Deze week werden de twee cold cases meer dan eens in één adem vernoemd. Want voor de impulsieve doder die Ronald Janssen beweert te zijn, ging hij wel erg methodisch te werk. Hij had drie wapens in huis, hij had brandversnellers bij de hand toen hij de auto van Kevin Paulus en Shana Appeltans in brand wou steken. En volgens de laatste berichten ging hij het moordwapen dumpen in de buurt van Diest.Janssen lijkt zo meer dan gemiddeld vertrouwd te zijn met enkele boerenwijsheden uit de Belgische misdaadwereld: neem de moeite om de bewijzen van je misdrijf te gaan verstoppen in een ander gerechtelijk arrondissement. Hij pleegde de moord in Loksbergen (arrondissement Hasselt) en trok met het wapen naar Diest (arrondissement Leuven).Laat nu toevallig ook de moordenaar(s) van Annick Van Uytsel en Tamara Morris gelijkaardige moeite en risico’s te hebben genomen. Het lichaam van de in de buurt van Diest (arrondissement Leuven) verdwenen Annick werd teruggevonden in het Albertkanaal in Lummen (arrondissement Hasselt). Haar fiets reisde dan weer van Diest naar het centrum van Leuven. De moordenaar van Tamara trok met het lijk naar Hoei. Ook haar portefeuille en haar gsm zouden na de moord nog een hele reis maken. Veel daders zouden dergelijke spullen - net als de fiets van Annick Van Uytsel - doen verdwijnen in een vuurtje of een kanaal. In beide gevallen leek de dader er genoegen in te scheppen om ze te verplaatsen, als pionnen op een schaakbord.

‘RUSTIG AFWACHTEN’

Drie jaar lang onderhield Frank Verbiest zijn website www.zoektamara.be. Hij organiseerde zelf zoekacties. Eén van de aanknopingspunten was de portefeuille van zijn vriendin. De portefeuille was ontdaan van bankkaarten en identiteitsbewijzen, maar er zaten wel nog foto’s in van haar. Het verhaal van de portefeuille is illustratief voor de eerder bescheiden belangstelling bij het publiek voor wat de jonge vrouw uit Aarschot overkwam.“De portefeuille is gevonden op de openbare weg, in een bos op de Chartreuzeberg in Holsbeek”, zegt Frank Verbiest. “Daags voor de vondst, door een oude vrouw, was daar een loopwedstrijd en een gocart-treffen. De foto’s waren nog droog. Die portefeuille is daar die bewuste zondag in mei 2006, zeven weken na de verdwijning, door iemand gedropt. Gek toch?”Het had kunnen helpen als de politie in mei 2006 meteen aan de slag had kunnen gaan in Holsbeek. Helaas: de dame gaf de portefeuille aan haar zoon. Die had urgentere dingen aan zijn hoofd en pas in september 2006 kwam het bewijsstuk in handen van de speurders. Het was een beetje laat om na te trekken of er onder toeschouwers in Holsbeek iemand iets verdacht had opgemerkt.Ronald Janssen was in Loksbergen lid van de vzw Reinvoart, een heemkundige kring annex wandelclub met een buitengewone fascinatie voor “holle wegen”. Dat zijn eeuwenoude, door karrensporen uitgeholde bospaden waar de toeristische dienst van Holsbeek een heel parcours voor heeft uitgetekend. Het kan haast niet anders of de wandelaars van de Reinvoart zijn erg vertrouwd met het Chartreuzebos in Holsbeek.Een jaar na de verdwijning dook ook de gsm van Tamara Morris op. De Nokia 6510 was in handen gekomen van een man uit Namen, die het ding had gekocht op de markt. De sim-kaart was eruitgehaald en ook hier liepen alle sporen dood.“Ik doe niet mee aan het gespeculeer”, zegt Frank Verbiest. “Er zijn parallellen, klopt. Maar laat ons nu afwachten. Ik heb daarstraks (gisterennamiddag, ddc) nog eens met het parket gebeld. Ze zeiden me dat er geen reden is om het onderzoek in Loksbergen te koppelen aan dat naar Tamara, en ook niet aan dat rond Annick Van Uytsel. Voetjes op de grond dus. Wachten. Er is nu ook geen haast meer bij.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234