Donderdag 22/04/2021

vacature.com

Er zit meer achter uw lichtknop dan u denkt

Elektriciens voorzien woningen van bekabeling, zodat u overal werkende stekkers en lichtknopjes hebt. Beeld Shutterstock
Elektriciens voorzien woningen van bekabeling, zodat u overal werkende stekkers en lichtknopjes hebt.Beeld Shutterstock

Zodra u wakker wordt, steekt u het licht aan, en 's avonds doet u het met één druk op de knop weer uit. Maar zelfs om zo een alledaagse handeling mogelijk te maken, is een heus leger van techniekers nodig. Wij zochten uit wat die technische tovenaars allemaal verzetten om uw lamp te doen branden.

1. Elektriciteit opwekken

Elektriciteit wordt opgewekt met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind of waterkracht, uit de verbranding van fossiele brandstoffen of uit kernenergie.

Burgerlijk en industrieel ingenieurs in functies als technisch projectcoördinator, R&D-medewerker of procesingenieur zijn verantwoordelijk voor het uitbouwen en uitbreiden van de centrale, ze bestuderen welke processen efficiënter en veiliger kunnen verlopen en coördineren uitbreidings-, verbeter- en onderhoudsprojecten.

Technici in jobs zoals monteur-elektricien en servicetechnieker staan in voor het dagelijks preventief onderhoud van het machinepark in de centrale en treden curatief op bij defecten.

2. Elektriciteit transporteren en verdelen

Vanuit de centrale loopt elektriciteit via het hoogspanningsnet, langs bijna 8.000 km aan onder- en bovengrondse kabels, naar uw huis. Zodra de elektriciteit binnenkomt in uw streek, wordt hij plaatselijk verdeeld via de lokale distributienetbeheerder.

Dispatchers bewaken 24/24 het elektriciteitsnet en coördineren indien nodig werken en herstellingen.

Techniekers gespecialiseerd in hoogspanning, laagspanning, kabels en lijnen voeren de onderhouds- en reparatiewerken uit aan de elektriciteitslijnen.

Ingenieurs ontwerpen meet- en automatiseringsapparatuur en kienen oplossingen voor ingewikkelde problemen uit.

Installateurs, werfelektriciens en interventietechniekers voorzien nieuwe elektriciteitsaansluitingen in woningen, plaatsen elektriciteits- en aardgasmeters, nemen meterstanden op en verhelpen technische storingen om het distributienetwerk goed en veilig te houden.

3. Energie leveren

De netwerkbeheerder zorgt voor uw elektriciteitsinfrastructuur, maar het is de energieleverancier die verantwoordelijk is voor de eigenlijke levering van elektriciteit. Energieleveranciers hebben veel klantendienstmedewerkers, maar ook R&D-specialisten, productontwikkelaars, ingenieurs en project managers in dienst, die innovatieve projecten zoals het inzetten van zonnepanelen, elektrische laadpalen en windturbineparken (verder) realiseren. Technici helpen hen om hun projecten uit te werken.

4. Uw huis van elektriciteit voorzien

Elektriciens voorzien woningen van bekabeling, zodat u overal werkende stopcontacten en lichtknopjes hebt. Sommige elektriciens zijn domoticaspecialisten.

5. Lampen produceren

De lamp die u aansteekt werd met veel zorg geproduceerd, in een fabriek waar onderhoudstechniekers de machines in orde houden, waar development engineers onderzoek voeren naar de nieuwste lichttechnologieën, waar technische tekenaars lampen ontwerpen … En achter elke technologie die zij gebruiken, schuilt ook weer een heel verhaal.

Lees ook:

Bedrijven in de problemen omdat ze geen ingenieurs vinden

Opinie Lieven Scheire: zo maak je kinderen warm voor wetenschap

Red de wereld, stuur je kinderen naar een STEM-richting

Bron: vacature.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234