Maandag 23/05/2022

Er zit lijn in het rijhuis

Pieter Vermeersch toont een enorm aardekleurig doek vol zinderende nuances

expokunst in de kamers en op de zolder van galerie cd in tielt

In een rijhuis in Tielt runt Christine De Ketelaere met het nodige geduld een inspirerende galerie met vele kamers en een ruime zolder. Momenteel toont Galerie CD werk van vier kunstenaars die op zich niet de minste artistieke affiniteit met elkaar vertonen. Verminkte sieraden, scheve verhoudingen, zinderende zwemen en groene lijnen zetten de toon.

Tielt

Van onze medewerker

Luk Lambrecht

Gelijkvloers is een tafel te zien met sieraden van Tine Vindevogel (HHHII) die je ook kunt uitstallen als kunstwerkjes om naar te kijken. Van een ring zaagde Vindevogel een stukje af. Dat onooglijk ellipsje ligt op de presentatietafel mooi naast de ring zelf. Het komt erop aan om achteraf dat uiterst kleine deeltje niet te verliezen. Nabij de trap toont Vindevogel twee monumentale ringen die ze in elkaar laste, een beetje pop art, opgewaardeerd met een symbolisch en surreëel kantje.

Op de eerste verdieping stroomt het licht heerlijk in de intieme en hoge kamers van de galerie. De in Brussel werkende Duitse kunstenaar Tilman (HHIII) toont werk dat letterlijk gelaagd is opgebouwd. Dunne lagen ingekleurd aluminium en plexiglas over elkaar suggereren spiegelende diepte en af en toe nauwe verwijzingen naar architectuur. Er is duidelijk iets mis met afmetingen en verhoudingen van deze naar pastel neigende werkjes. Ze zijn te klein en roepen geen verhaal, geen wringende en/of spannende dialoog met de omringende ruimte op, of zelfs met de schilderkunst. Pieter Vermeersch (HHHII) nam de kamer ernaast en weet de schilderkunst wel een draai te geven waarin je de verf op je netvlies voelt trillen. Een enorm doek met een aardekleurige zweem van zinderende nuances, alsof het felle zonlicht zich van het doek meester maakte, staat en leunt op de grond. Je verliest er je uitzicht op de ruimte mee, de kleur zuigt je op in een nieuwe, verleidelijke werkelijkheid.

Een klein groenig doekje met een even weergaloos spel van licht en kleur hangt netjes tegen de muur naast het monumentale staande werk. Ook Vermeersch' derde werk kun je opnieuw als een statement over de begrippen plaats en ruimte beschouwen. Het is een video waarop je kunt zien hoe Vermeersch de glaspartijen van een Antwerpse galerie breeduit schildert, ze weer schoon wast en van een andere kleur voorziet. Dat proces onttrekt de schilderkunst aan haar gefixeerde bestendigheid en laat haar voortleven in de herinnering op een videotape. Mooi. Lieve D'hondt (HHHII) maakte een zeer mooie installatie. Werk op papier met groene tape verwijst naar isometrische tekeningen die ze van de ruimte maakte. De afmetingen van muren die ze op de plinten heeft aangebracht, verwijzen naar het objectieve karakter van haar werk/onderzoek. Het minimale doorbreekt ze hier met andere tekeningen met zelfklevende groene stippen die samen het motief van een bloem opleveren. Ook mededelingen als "to wander" of "the garden" poëtiseren de kamer.

In de gang kun je een uiterst broze potloodtekening zien met een bloemmotief waarin het woord 'hemel' verscholen zit. Op de houten vloer van de ruime zolder herneemt ze met diezelfde groene tape het grondplan van haar schuine kamer op de eerste verdieping. Een video toont frasen als 'What about time' en 'What about silence'.

Lieve d'Hondt, Tilman, Pieter Vermeersch en Tine Vindevogel, nog tot 20 maart, van donderdag tot zaterdag van 15 tot 18 uur en op afspraak, in galerie CD, Kortrijkstraat 44 in Tielt. Inlichtingen: 0475/28.89.29.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234