Streaming
Er zijn steeds meer streamingdiensten, maar welke zijn uw geld en tijd waard?
Ziet u door het streamingbos de bomen niet meer? Geen nood, wij helpen u op weg: welke diensten zijn er ondertussen en welke zijn uw centen (niet) waard?
Lees ook: De toekomst van de televisie: ‘Netflix, Apple en Disney zullen onze mediabedrijven fijnmalen’
Netflix. Prijs 7,99 (1 scherm) tot 13,99 euro (4 schermen tegelijk) per maand.
Sterktes De eerste, grootste en bekendste streamingdienst, en de onbetwiste marktleider. Nu Netflix met enkele uitdagers te maken krijgt, drijft het bedrijf zijn productie nog op, en dat terwijl het de afgelopen jaren al veel breder is beginnen te programmeren: niet alleen series of films, maar ook documentaires, realityreeksen, stand-upcomedy, talkshows, kinderprogramma’s… De strategie is duidelijk: je hoeft als abonnee niet alles te bekijken – dat is ook fysiek onmogelijk – zolang je maar het gevoel hebt dat je waar krijgt voor je geld.
Zwaktes Toen Netflix van start ging, beschouwde het bedrijf HBO als de belangrijkste concurrent en zette het in op kwalitatief hoogstaande en soms grensverleggende tv-series. Die tijd is voorbij: nu telt de kwantiteit. Er komen nog altijd pareltjes uit (zoals de miniseries ‘When They See Us’ en ‘Unbelievable’), maar steeds meer reeksen zijn middelmatig en weinig memorabel. Abonnees die vooral goede series zoeken, zouden op termijn weleens kunnen overschakelen. De filmselectie blijft ook mager, en de productie van Netflix zelf is zeer onevenwichtig: voor elke ‘The Irishman’ krijg je vijf titels met de nog steeds onverklaarbaar populaire Adam Sandler. Nog een gevaar: steeds meer bedrijven bieden op de rechten op populaire oudere series en films. In de VS heeft Netflix ‘Friends’ al moeten afstaan aan HBO Max, de streamingdienst van HBO en Warner die in mei in de VS van start gaat en in 2021 de oversteek naar Europa maakt. Het lijkt een kwestie van tijd voor de populaire sitcom ook hier verhuist.
Telenet Play. Prijs 11,95 euro per maand. Wie naast series ook recente films wil, kan zich voor 24,95 euro abonneren op Play More.
Sterktes HBO! Play, van Telenet, is de enige plek in Vlaanderen waar je legaal recente HBO-series als ‘Game of Thrones’ of het nieuwe ‘Watchmen’ kunt volgen, en biedt ondertussen ook zowat alle oude HBO-reeksen aan in de bibliotheek. Qua verhouding kwantiteit-kwaliteit scoort Play dan ook een stuk hoger dan Netflix.
Zwaktes Play heeft wel enkele goede niet-HBO-titels in de aanbieding – ‘Billions’ en ‘On Becoming God in Central Florida’ om er twee te noemen – maar verre van genoeg om op eigen benen verder te kunnen. Als HBO Max naar Vlaanderen zou komen, ziet het er dus niet goed uit.
Proximus Movies & Series. Prijs 10,99 euro per maand.
Sterktes Movies & Series van Proximus biedt iets meer recente films voor een lagere prijs dan Telenet-concurrent Play, en heeft met ‘The Handmaid’s Tale’ ook één van de meest bejubelde tv-series van de laatste jaren in de catalogus.
Zwaktes ‘The Handmaid’s Tale’ is, samen met de minireeks ‘Patrick Melrose’, de enige grote titel in het serieaanbod. Proximus lijkt ook meer reclame te maken voor Netflix (als Proximus-abonnee heb je rechtstreeks via je tv toegang tot Netflix) dan voor de eigen streamingdienst.
Apple TV +. Prijs 4,99 euro per maand. Per account kun je op zes schermen tegelijk kijken. Wie de afgelopen twee maanden een iPhone, iPad of Mac kocht of er binnenkort één koopt, kijkt een jaar gratis.
Sterktes De lage prijs kan Netflix-klanten verleiden om er een abonnement bij te nemen. Apple heeft ook zoveel geld dat het de prijs laag kan houden en toch de grootste namen kan betalen: in ‘The Morning Show’, de eerste serie in de bibliotheek, spelen Jennifer Aniston en Reese Witherspoon een hoofdrol, en ook Oprah Winfrey, die aan een nieuwe talkshow werkt, en Steven Spielberg en Tom Hanks, die een vervolg op ‘Band of Brothers’ maken, staan op de loonlijst.
Zwaktes Apple TV+ brengt alleen eigen producties: a rato van een paar nieuwe titels per maand zal het nog een eeuwigheid duren tot het aanbod naast dat van Netflix of Disney+ kan staan. ‘The Morning Show’ en de andere reeksen waarmee Apple TV+ gelanceerd werd, zijn ook niet zo onmisbaar dat je er een abonnement voor moet nemen. Apple moet hopen op een blockbuster à la ‘Stranger Things’ of ‘Game of Thrones’ om echt van de grond te komen.
Amazon. Prijs 5,99 euro per maand, voor 3 schermen.
Sterktes Wie al Netflix heeft en door de komst van Apple TV+ een extra abonnement overweegt, zouden we toch eerder richting Amazon Prime Video sturen. Het bedrijf van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, heeft een hoop uitstekende reeksen in de catalogus, zowel recente titels (‘Marvelous Mrs. Maisel’ of ‘Fleabag’) als aangekocht ouder werk (‘Friday Night Lights’, ‘Parks and Recreation’), en biedt ook een – weliswaar karige – selectie films aan.
Zwaktes Voor Amazon dient Prime Video vooral om mensen naar Prime te lokken, de betalende dienst waarmee je alle producten die je in de internetwinkel koopt gratis thuis laat leveren. Dat is er soms aan te zien: de interface is minder gebruiksvriendelijk dan die van Netflix (ook al geen topper) en niet alles heeft Nederlandse ondertitels.
Disney+. Prijs 6,99 euro per maand, voor vier schermen. Vanaf 12 november beschikbaar in Nederland, vanaf volgend voorjaar ook in Vlaanderen.
Sterktes Van alle uitdagers van Netflix treedt Disney het meest beslagen op het ijs. Met de films van Disney en Pixar kun je een stevige catalogus vullen, en ook de Marvel-films en tv-series van Fox (‘The Simpsons’!) krijgen een plek. Daarbovenop lanceert Disney+ op dag één nieuwe series als de ‘Star Wars’-reeks ‘The Mandalorian’ en de ‘Toy Story’-spin-off ‘Forky Asks a Question’. Als openingssalvo kan het tellen.
Zwaktes Het blijft Disney: de dienst lijkt zich vooral op familievriendelijk entertainment te richten en net zoals bij Apple TV+ zijn al te expliciet geweld of bloot uit den boze. Wie geen kinderen zoet moet houden of niet per se alle nieuwste superheldenfilms of -series gezien wil hebben, zal misschien snel uitgekeken zijn.
VRT NU. Prijs Gratis
Sterktes Wie zijn kabelabonnement wil opzeggen en enkel via het internet wil tv-kijken, kan via VRT.nu de programma’s van de openbare omroep volgen, live of uitgesteld. Bovendien maakt de VRT er sinds kort de gewoonte van om eigen of aangekochte series meteen helemaal online te zwieren. Wie op zondagavond vrienden en familie spoilergewijs geweldig op de zenuwen wil werken, kan bijvoorbeeld nu al ‘De twaalf’ volledig uitkijken.
Zwaktes VRT.nu is geen dienst waarmee je naar hartenlust programma’s van vroeger kunt (her)bekijken: het aanbod hangt sterk af van wat er de afgelopen weken en maanden op de lineaire zenders te zien was. Van ‘F.C. De Kampioenen’ vind je bijvoorbeeld enkel een handvol afleveringen uit seizoen 8, omdat dat seizoen momenteel op Eén herhaald wordt. Buitenlandse reeksen verdwijnen ook vrij snel weer uit de catalogus.
VTM Go. Prijs Gratis, maar met korte reclameblokken die je niet kunt doorspoelen.
Sterktes VTM Go is de tegenhanger van VRT.nu, een app en site waarmee je de programma’s van VTM, Q2 en Vitaya live kunt bekijken en opvragen. VTM Go biedt ook veel titels uit het VTM-archief aan, zeker wat fictie betreft. De meeste VTM-series van de afgelopen jaren (van ‘Clan’ over ‘De luizenmoeder’ tot ‘Studio Tarara’) zijn er te vinden en wie dat per se wil, kan zelfs ‘Benidorm’ of ‘Nonkel Jef’ opvragen. Naast de internationale reeksen die op de lineaire zenders spelen, brengt VTM Go ook buitenlandse fictie onder de noemer ‘Walter Presents’, met kleinere titels uit de hele wereld.
Zwaktes Nu Netflix steeds meer niet-Engelstalige reeksen opkoopt, zal ‘Walter Presents’ het nog vaker moeten doen met de kruimels die overblijven. Je kunt via VTM Go wel live kijken, maar je kunt niet, zoals bij VRT.nu, via een tv-gids nagaan wat je de afgelopen dagen hebt gemist. Als je iets wilt inhalen, moet je hopen dat het al in de catalogus staat. En nee: de proefaflevering van ‘Wat een dag’ is ook hier niet te vinden.