Maandag 06/02/2023

'Er zijn nog te veel vragen niet beantwoord'

Aanvaarding en frustratie op familieherdenking van 11 september

Parijs / Brussel

Eigen berichtgeving

Gert Van Langendonck

Er kwam veel minder fanfare aan te pas dan tijdens de officiële plechtigheid op donderdag, maar voor vele nabestaanden van 11 september was de intieme herdenking van gisteren het echte sluitstuk van het ground zero-hoofdstuk.

Als het met 11 september te maken heeft, is controverse nooit ver weg en met de herdenkingsplechtigheid voor het sluiten van de ground zero-site was het niet anders. Toen burgemeester Mike Bloomberg een paar weken geleden aankondigde dat de bergingswerken op 30 mei zouden worden stilgelegd, kreeg hij onmiddellijk kritiek van nabestaanden, die wilden dat de plechtigheid in het weekend zou worden gehouden om meer mensen de kans te geven om aanwezig te zijn. Bloomberg hield echter voet bij stuk, en dus planden de families hun eigen herdenking op zondag.

Het was een veel intiemere plechtigheid gisteren, dan de 'officiële' van donderdag. Honderden nabestaanden stonden hand in hand tijdens een oecumenische plechtigheid, die besloten werd met het loslaten van negen witte duiven, die even boven ground zero cirkelden om vervolgens uit het zicht te verdwijnen. Bloomberg was uitgenodigd maar kwam niet opdagen. Rosa Perez-Leonetti (28), die haar schoonbroer, brandweerman Joseph Gullickson verloor: "Welke politici al dan niet aanwezig waren, doet er voor mij echt niet toe. Het is heel triest vandaag, er is een gevoel van finaliteit."

Linda Dickinson (35) is met haar zoontje van zes maanden naar de plechtigheid gekomen. Ze was zwanger toen haar man Patrick op de ochtend van 11 september vertrok voor een ontbijtvergadering het panoramische restaurant op de hoogste verdieping van de zuidertoren. "Ons zoontje is geboren op 4 december, de verjaardag van mijn man, alsof hij er toch nog een beetje bij was die dag."

Ondanks de sluiting van ground zero is het 11-septemberboek nog lang niet uit. De wrevel van de families richt zich op de federale autoriteiten, die zo snel mogelijk de schadeclaims willen regelen. Nog maar tien families hebben zich gewend tot het Victim Compensation Fund, dat in september vorig jaar werd opgericht als onderdeel van een akkoord met de vliegtuigmaatschappijen. Wie intekent op het fonds, moet afzien van verdere rechtszaken tegen de vliegtuigmaatschappijen of andere instanties. Ook Dickinson heeft de aanvraag nog niet ingediend. "Ik heb nog niet beslist of ik het ga doen. Er zijn te veel onbeantwoorde vragen over 11 september: zijn de vliegtuigmaatschappijen tekortgeschoten, heeft het FBI wel genoeg gedaan? Het geld van het fonds aanvaarden, staat voor mij gelijk met opgeven, alsof het geen belang heeft wie verantwoordelijk was."

Steeds meer nabestaanden zijn van mening dat het Victim Compensation Fund in de eerste plaats een 'shut up'-fonds is. "Voor mij gaat het echt niet om het geld", zegt Dickinson, "in feite zou ik liever niets krijgen, als ik antwoord zou krijgen op onze vragen."

Bij het verlaten van ground zero is er een cynische verwijzing dat een herhaling van 11 september nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Een man in kostuum stopt elk van de nabestaanden een pamflet in de hand: "Veiligheid begint bij u thuis. Betaalbare bunkers tegen chemische, biologische en nucleaire aanvallen. Bel voor meer informatie. Uw familie, uw beslissing."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234