Dinsdag 11/05/2021

Standpunt

Er zijn morbide fantasieën nodig om te bedenken wat de volgende stap is in de gevangenis van Brugge

Douglas De Coninck is journalist.

“In de middeleeuwen gooiden ze mensen zoals ik in een vergeetput. Nu gebeurt hetzelfde, alleen kom je niet om van honger en dorst. Ik voel me als in een lab waar men wil testen hoe ver men kan gaan.”

Lees nu

Niet douchen en cel niet meer uit in de gevangenis van Brugge: ‘Dit tart alles’

Ooit lukte het gangster Ashraf Sekkaki om een balpen binnengesmokkeld te krijgen in de afdeling Verhoogde Veiligheid (AIBV) van de gevangenis van Brugge. Hij gebruikte die om voor deze krant te getuigen over het leven daar. Het was meteen de laatste balpen ooit op de AIBV. Mensen als Farid ‘le Fou’ Bamouhammad, Kim De Gelder, Mehdi Nemmouche en Salah Abdeslam werden er nadien opgesloten. Alleen op cel, geen meubilair, geen daglicht. Een absoluut verbod op praten. Wie dat overtreedt, verliest zijn recht op de dagelijkse eenzame ‘wandeling’ van een uur tussen vier muren.

Het Internationaal Observatorium voor het Gevangeniswezen signaleerde onlangs dat veel AIBV-gedetineerden vrijwillig hun wandeling opofferen door wat naar elkaar te roepen: “In vrijwel alle getuigenissen komt de stilte naar voren als meest wreedaardige onderdeel. Het ontnemen van elke menselijke interactie.”

Op 24 juli werd het een Tsjetsjeense kickbokser te veel. Hij mepte drie Brugse cipiers het ziekenhuis in. Als reactie legden hun collega’s, tegen hun directie in, een zo mogelijk nog strenger regime op aan de acht resterende AIBV-residenten, ook al hadden zij met het incident helemaal niks te maken. Geen douche en geen wandeling meer. Voedsel wordt enkel nog overhandigd via een luikje op de grond, nadat de gedetineerden volgens de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) worden verplicht te knielen met het gezicht naar de muur’. Doen ze dat niet, dan nemen de cipiers akte van ‘voedselweigering’.

Er zijn morbide fantasieën nodig om te bedenken wat een volgende stap zou kunnen zijn.

Waarom wachten?

De CTRG is een nog maar net geïnstalleerde waakhond voor het gevangeniswezen. Dat is het wrange aan het incident: zonder een blitz-inspectiebezoek van de CTRG was dit nooit geopenbaard. Wat vast ook iets zegt over hoe het er de voorbije jaren op die afdeling aan toe lijkt te zijn gegaan.

De Franse procureur Oswald Baudot schreef ooit: “Als repressie efficiënt zou zijn, was ze al lang in die opdracht geslaagd.”

Dat besef is langzaamaan wereldwijd aan het doordringen. Doordat het zich wat meer ging spiegelen aan het Scandinavische model, en mee geholpen door de international crime drop, zit het Nederlandse gevangeniswezen opgezadeld met een heel ander probleem: een nijpend tekort aan geboefte. Cipiers staken er niet tegen hoge werkdruk, maar tegen de nakende sluiting van hun gevangenis.

Dat lot wacht op een dag onvermijdelijk ook de vergeetput genaamd AIBV, zoals eerder ook de Waalse tegenhanger in Lantin. Maar waarom wachten?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234