Woensdag 14/04/2021

'Er zijn geen radicale moslims in Ronse'

De moslimgemeenschap in Ronse zit verveeld met de berichten over 'geradicaliseerde kleuters'. In de moskee worden ze weggewuifd, op een speelplein klinkt een ander geluid. 'Dat is echt niet oké.'

Meisjes die weigeren om jongens een hand te geven in de kleuterklas, of niet naar school komen op vrijdag, om godsdienstige redenen. De observaties uit een intern document van de Dr. Ovide Decroly-school zijn hard aangekomen bij de moslims in Ronse.

"Het is geweten dat ze in die school overdrijven", zegt een jonge islamleraar in de Al Forkan-moskee in Ronse. Het gebedshuis zit weggedoken in een rijhuis in de Spinstersstraat, tegenover de oude textielfabriek, in het hart van een arbeiderswijk uit de vorige eeuw. Gelovigen lopen er binnen en buiten voor een kort gebed. De leraar, bebaard en gekleed in een traditioneel gewaad, wil zijn mening over de kwestie wel geven, maar ziet zijn naam liever niet in de krant.

Dat islamitische kindjes zouden zeggen dat "kerstbomen enkel bij varkens staan", kan er bij hem sowieso niet in. "Ik heb nooit zoiets gehoord", zegt hij geëmotioneerd en vertelt er dan ook bij dat hij geen waarde hecht aan dit soort krantenartikels. "Alles over terreur verkoopt goed en dat is waarom dit nu, vlak na de aanslagen in Spanje, in de pers komt. Ik voel niet de behoefte om me te verantwoorden voor wat andere moslims doen." Als we vertrekken, foetert de man nog wat in het Arabisch. Blij met de aandacht voor het gebedshuis is hij niet.

Dat dergelijk gedrag vastgesteld wordt bij kleuters in Ronse, kan ook Echatibi Abdellatif van de Vereniging voor Islamitische Cultuur maar moeilijk geloven. "We zitten hier met een vrij kleine gemeenschap van 4.000 gelovigen", vertelt hij in een kantoor van de vereniging, versierd met koranverzen. "We kennen hier iedereen en er lopen geen radicalen rond in Ronse. Van hieruit is trouwens geen enkele Syrië-strijder vertrokken."

Radicalisme druist volgens hem in tegen alles wat het Islamitisch Centrum en de moskee verkondigen. "Wij dragen het principe uit dat iedereen met elkaar moet samenleven. Daarvoor starten wij binnenkort zelfs nog een nieuw project op met jongeren."

Maar nu blijkt dat die uitspraken toch zijn gedaan, zegt hij, moet de gemeenschap er ook mee aan de slag. "We gaan met de school uitzoeken hoe het komt dat die kinderen dat gezegd hebben. Is dit door de invloed van ouders? Komt het door de media of hebben ze dit opgepikt op het internet? Hoe dan ook, dit mag je niet zo laten."

Dirk Moelaert, algemeen directeur van de Scholengroep Vlaamse Ardennen, waar de Dr. Ovide Decroly-school toe behoort, erkent de noodzaak om met de moslimgemeenschap over deze uitspraken te praten. "Maar de berichten moeten eerst en vooral in perspectief geplaatst worden", zegt hij. "Uit de nota kunnen we opmaken dat zes van onze driehonderd kleuters radicale uitspraken hebben gedaan. En die zes behoren tot drie gezinnen. Die informatie hebben we doorgegeven aan de politie."

Bovendien moet volgens Moelaert, die het uitlekken van het intern document aan de pers "een bijzonder ongelukkige zaak" vindt, eerst uitgezocht worden in welke context de kleuters dit gezegd hebben. "Wou een meisje een hand van een jongen misschien niet vasthouden omdat ze ruzie hebben?"

'Drunken sailor'

Hoe de jongeren in Ronse er zelf over denken, willen we graag weten als we langslopen bij de buurtwerking Prinsenhouten. Op het speelplein, waar Anissa (16) en Mo (17) als monitors met een vijftiental kinderen spelen, weerklinkt het Ierse volkswijsje 'What shall we do with the drunken sailor?' Jongens en meisjes (leeftijd: tussen zes en twaalf) springen en huppelen er in het rond.

"Ik heb kinderen uit deze buurt een keer horen zeggen dat niet-moslims slechte mensen zijn", vertelt Anissa, die een zwarte sluier draagt. "Maar dat is echt niet oké. Een andere keer op de trein naar Gent heb ik ook een meisje de aanslagen in Brussel horen verdedigen, maar ik heb haar daar direct op aangesproken. Ik kon niet geloven dat iemand dat kon denken."

Anissa en Mo, die beiden vloeiend Nederlands en Frans spreken en de kinderen in de twee talen begeleiden, drukken ons nog op het hart dat radicale praatjes, of racisme tout court, niet getolereerd worden op het plein. "En als we toch zulke uitspraken zouden opvangen, wordt dat direct doorgegeven aan het bestuur van de buurtwerking en dat zal de ouders van de kinderen er zeker op aanspreken."

"Hier speelt iedereen, ongeacht kleur of geslacht, samen", zegt Mo nog. "Dat is voor ons echt belangrijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234