Dinsdag 27/10/2020
De cultuursector betoogt aan Brussel-Centraal.Beeld Francis Vanhee

StandpuntBart Eeckhout

Er worden fabelachtige verhaaltjes geweven rond de besparingen, alsof ze hocus pocus in investeringen veranderd zijn

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Vijf miljoen. Dat is het bedrag dat de Vlaamse regering, zoals bekend, wil besparen op projectsubsidies voor kunstenaars. Over die besparing is al veel misbaar gemaakt en het valt te hopen voor de betrokken jonge, beginnende kunstenaars dat het mondige verzet van hun bekende vakbroeders ook enig effect heeft.

Vijf miljoen is ook het bedrag dat de Centra voor Algemeen Welzijn (CAW) dienen te besparen. Die besparing baart vooralsnog minder opzien, hoewel ze wellicht nog meer en nog kwetsbaardere mensen treft.

CAW’s bieden laagdrempelige eerstelijnszorg aan al wie ‘pech’ heeft in het leven en niet bij machte is daar zelf meteen wat aan te doen. Slachtoffers van intrafamiliaal of seksueel geweld bijvoorbeeld vinden er een betrouwbare, helpende hand. Dat uitgerekend zo’n organisatie getroffen wordt, doet de belofte van deze Vlaamse regering om de strijd tegen zulk geweld ernstig te nemen ietwat hol klinken.

Lees ook:

‘We zijn creatief aan het verarmen’: deze Vlamingen gaan morgen betogen

Vuurwerk

Het heeft weinig zin om besparingen in diverse sectoren tegen elkaar af te zetten en een rangschikking te maken van wie nu het pijnlijkst getroffen wordt. De protestactie ‘Vuurwerk’ van het verenigde middenveld laat wel toe dat de aandacht niet enkel naar de zichtbare cultuursector blijft gaan, maar ook naar vooralsnog minder belichte besparingen op welzijn en onderwijs.

Dat een regering die moet of wil saneren ervoor kiest om eerst al haar overheidsbetoelagingen kritisch tegen het licht te houden, is een keuze die, met nuance, te verdedigen valt. Dat zo’n besparing nooit neutraal maar juist politiek-ideologisch ingevuld wordt, is ook niet raar. Het is juist op zulke keuzes dat je een regering mag afrekenen.

Wat des te meer stoort, zijn de fabelachtige verhaaltjes die rond die besparingen geweven worden, alsof ze hocus pocus plots in investeringen veranderd zijn. Die onwaarheden frustreren al wie de zeer reële besparingen aan den lijve ondervindt misschien nog meer dan de besparingen zelf.

Welzijn

Neem nu Welzijn. Volgens de bevoegde minister, Wouter Beke, mag de sector juist een investering van 2 miljard tegemoet zien. Waarover zeurt men dan, vraagt de minister zich een tikje verontwaardigd af. Wel, men zeurt omdat die 2 miljard helemaal geen investering is. In werkelijkheid gaat het om financiering van het huidige beleid, dat duurder wordt, om indexeringen en om de afgesproken financiering van al beslist, decretaal verankerd beleid. Elke euro die daarbovenop naar echte investeringen gaat, wordt gecompenseerd door een euro besparing.

Nogmaals, het kan de legitieme keuze zijn van een regeringsmeerderheid om het mes te zetten in cultuur, zorg en onderwijs. Maar het is dan wel netjes dat je die keuze ook eerlijk verdedigt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234