Zaterdag 23/01/2021

'Er was structureel iets mis'

Club Brugge gaat in Birmingham op zoek naar eerherstel. Zonder trainer en met een gedeukt zelfvertrouwen, maar delegatieleider Henk Mariman (41) houdt er desondanks de moed in. De sportief manager gelooft dat blauw-zwart vandaag de heropstanding inzet. "Ik heb een goed gevoel", zegt Mariman. "Deze groep wil iets rechtzetten."

De heenmatch verloren, een pak geblesseerden en niet eens meer een trainer: hoe rijm je dat met een goed gevoel?

"Dat is mijn persoonlijk aanvoelen. Ik heb dinsdag de training gevolgd en ik zag een gretige groep met een sterke focus. Er werd onderling heel veel gecoacht en dat vind ik een goed teken. Deze groep wil iets rechtzetten."

Bestaat de kans dat het ontslag van Koster zal nawerken?

"Dat zo'n beslissing een verwerkingsmoment vraagt, lijkt me logisch, maar ik heb geen schrik. Zoals ik het zie, hebben de spelers hun aandacht volledig op de match gericht. Dat moet ook: ze zijn profs en ze moeten dingen kunnen afsluiten."

De voorzitter gaf aan dat een Europese uitmatch weinig dankbaar is voor een debuterende interimcoach. Waar leg jij de lat vanavond?

"Er was structureel iets mis met de balans in ons elftal en dat willen we veranderd zien. Alleen weten we dat dat tijd vraagt. Die zullen we ook geven. Want dit zet je niet op één, twee, drie recht. Daar zijn trainingen en wedstrijden voor nodig. Ik ga me voor vanavond niet uitspreken over winnen, gelijkspelen of verliezen. Wat wij nu willen, is dat de groep rechtstaat."

Aad de Mos verklaarde dat hij jullie defensieve problemen in een handomdraai zou weten op te lossen. Geloof jij dat?

"Ik neem dat met een vleugje zout. We zijn al langer op zoek naar de juiste balans en ik weet dat je zoiets niet zomaar oplost in een week tijd."

Hoe snel willen jullie een nieuwe trainer?

"We willen vooral de juiste trainer, dus we gaan niet overhaasten. Voor eind november, heeft Vincent Mannaert gezegd, en daar sluit ik mij bij aan. Maar als het vroeger kan, gaan we dat zeker doen."

Jullie zoeken een sterke persoonlijkheid die binnen jullie systeem wil werken. Vloekt dat niet, een leider die op de vingers wordt gekeken door een hele batterij assistenten, begeleiders en linietrainers?

"Dat is een misverstand, echt waar. Ik heb al verschillende keren gemerkt dat ons opzet verkeerd begrepen wordt. De mensen in onze staf zijn er om de trainer te ondersteunen. Hij maakt daarvan gebruik zoals hij dat het best nodig acht: voor analyses, voor individuele trainingen... Nu wordt het voorgesteld alsof onze linietrainers tijdens de rust even gaan zeggen wat de hoofdcoach moet doen. Neen, de linietrainers geven mee wat zij gezien hebben en de hoofdcoach kan daar gebruik van maken als hij dat zelf wil. De trainer zal altijd de beslissingen nemen."

Dus theoretisch is het mogelijk dat de nieuwe trainer nooit gebruik maakt van de linietrainers?

"Ik geloof dat niet. Elke trainer zal daarvan gebruik willen maken."

In de analyse die jullie gemaakt hebben, wordt de verantwoordelijkheid voor de vele late tegengoals bij Koster gelegd. Zijn jullie zelf voor de spiegel gaan staan?

"Dat hebben we gedaan, en we hebben nagedacht over wat we zelf fout gedaan hebben. Wij hebben gekozen voor een nieuwe weg, met tien nieuwe spelers, en ik stel vast dat nog niet alle transfers evenveel rendement halen. Dat kunnen we Koster niet verwijten: hij heeft die transfers niet gedaan, dat hebben wij gedaan. Dus ja, wij stellen onszelf op dat vlak in vraag."

Is er ook niet te snel en te intensief verjongd?

"Dat vind ik niet. Je kan de schuld voor onze problemen niet bij de jonge gasten leggen. Want het is ook dankzij hen dat we telkens op voorsprong komen."

Maar misschien zijn ze niet rijp genoeg om de match daarna dood te doen?

"Wat er met Koster gebeurd is, staat los van onze keuze voor jeugd. Als je jonge spelers wil brengen, moet je dat serieus doen. Dat betekent dat je de B-kant erbij neemt. Als je kiest voor een jonge doelman, dan moet je accepteren dat er ook mindere momenten komen. Dat was voorspeld. Wij moeten nu even door die periode: dat begrip opbrengen is ook een onderdeel van jeugd opleiden. Het maakt deel uit van de groei van jonge spelers. Of denk je dat het alleen de positieve zaken zijn die een speler beter maken? Alleen moet je die gasten in de moeilijke momenten meer houvast en structuur bieden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234