Zaterdag 15/05/2021

'Er was geen tijd om bang te zijn'

De meeste toeristen proberen tijdens hun vakantie mensen met slechte bedoelingen angstvallig te vermijden. Axel Daeseleire doet in het nieuwe VTM-programma Opgelicht net het omgekeerde.

Daeseleire en zijn ploeg trekken er in Boedapest, Bangkok, Marrakech en Parijs op uit op zoek naar oplichters. Smartphonedealers die met verlies verkopen, taxichauffeurs met een eigen kilometertarief of vrouwelijk gezelschap dat vooral uit is op de portefeuille van vakantiegangers in feeststemming: Daeseleire loopt met open ogen in zowat elke toeristenval. Met verborgen camera's wordt vastgelegd hoe de oplichters te werk gaan om ze daarna met hun praktijken te confronteren. "Ik laat me oplichten zodat het de kijkers niet meer overkomt."

Vanwaar die plots interesse voor de belangen van de doorsnee toerist?

Axel Daeseleire: "VTM wou voor dit programma een niet-klassieke presentator. Het moest wel een bekend gezicht zijn. Iemand die dit programma zou aandurven ook. Ik was meteen enthousiast. Het is iets nieuws en ik mocht er een aantal weken voor in het buitenland gaan draaien. Dus waarom niet? Maar een echte missie moet je er niet achter zoeken."

Is dit dan zo'n moeilijk programma om te maken?

"Toch wel. In de eerste plaats omdat het voor het grootste deel improvisatie is. Er is wel research gebeurd, we weten welk soort trucs er in de verschillende steden worden gebruikt. Maar er is geen draaiboek. Je kunt nooit voorspellen hoe zo'n verhaal uiteindelijk zal lopen."

Was het ook gevaarlijk?

"Je kunt niet inschatten hoe die oplichters reageren wanneer je ze met hun praktijken confronteert. De kleine criminelen reageren vaak veel feller dan de grote vissen. Het was ook constant afwegen hoever we in zo'n verhaal mee wilden gaan. Hoe hard dring je aan in je zoektocht naar een uitleg? Ga je mee als zo'n oplichter je mee buiten het stadscentrum wil nemen? We moesten voortdurend hypergefocust zijn om te vermijden dat het uit de hand liep."

Bang geweest?

"Tijd om bang te zijn was er niet. Je mag die angst ook niet toelaten. Je wil een programma maken, dus moet je tot op een bepaald punt in een verhaal meestappen. Ik ben ook niet snel bang. Ik kan mijn mannetje staan en ik vertrouw op mijn mensenkennis. Ik zie nogal snel wanneer mensen niet te vertrouwen zijn. In Boedapest kwamen we in contact met een gsm-verkoper die zich heel schichtig, heel gejaagd gedroeg. Ik herken dat soort mensen uit het nachtleven en heb toen tegen mijn regisseur gezegd: 'We zijn hier weg.' Ik wil wel een televisieprogramma maken, maar ik het heb het er niet voor over om daarvoor op mijn gezicht te krijgen."

Je gaat de confrontatie met de oplichters aan. Doe je dat ook als je zonder camera op stap bent?

"Dat hangt ervan af. Soms ben je op vakantie niet in de stemming om de confrontatie aan te gaan met een taxichauffeur die je 5 euro te veel aanrekent. Soms is het sop de kool niet waard. Je kunt natuurlijk ook bedrogen worden zonder dat je het beseft. Het gebeurt sneller dan je denkt."

Dat klinkt alsof je zelf al eens voor het lapje bent gehouden?

"Tijdens mijn eerste reis naar Thailand heb ik me in de Temple of the Lucky Buddha ooit twee ringen laten aanpraten. Volgens de sympathieke man die we daar tegen het lijf liepen kocht hij daar robijnen om die daarna voor het dubbele van de prijs in Antwerpen te verkopen. Een lucratief handeltje, leek me. Ik heb snel twee ringen gekocht maar toen ik ze in Antwerpen probeerde te verkopen bleken ze niet eens waard wat ik er in Thailand voor heb betaald. Je ziet, het kan iedereen overkomen."

Opgelicht, vanavond om 21u50 op VTM

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234