Woensdag 16/10/2019

'Er was geen enkele reden om mij te ontslaan'

Eddy Wauters was net geen 43 jaar voorzitter van Antwerp, tot hij afgelopen maandag op een buitengewone vergadering aan de deur werd gezet. Hoe het verder moet is even onduidelijk. 'Ik ben 78. Ik zal nog zo lang mogelijk proberen te leven, zeker?'

Meneer Wauters, hoe gaat het met u?

Eddy Wauters: "Goed, denk ik. Ja, goed."

U verliet afgelopen maandag de buitengewone vergadering tijdens de stemming die u fataal zou worden. U reageerde toen erg kort. Kan u vandaag iets meer zeggen over wat er gebeurd is?

"Wat moet ik zeggen? Wat wil je weten? Voor mij is het een simpele vaststelling: men heeft een stemming gehouden en ik had niet genoeg stemmen om herkozen te worden. Of beter geformuleerd: men heeft mij ontslagen. Ik ben ontslagen tijdens mijn lopend mandaat, wat heel ongewoon is. Omdat de club en de mensen van de nv, de groep rond Verhaegen, een paar maanden geleden nog het omgekeerde beweerden."

U haalde de nv of 'de groep-Verhaegen' begin dit seizoen binnen. Zij brachten kapitaal mee en kregen in ruil sportief zeggenschap. Hebt u daarmee uw eigen positie ondermijnd?

"Dat weet ik niet. Dat zal de toekomst uitwijzen. Gedeeltelijk wel. De groep-Verhaegen zal niet tegen geweest zijn. Anders hadden ze wel opgetreden. Oogluikend hebben ze dit toegelaten. Maar zij zullen niet de drijvende kracht zijn geweest. Dat waren mensen binnen 'de vzw' (het 'oude' bestuur van Antwerp, red.) zelf. Een aantal mensen die mij in het verleden altijd hebben gesteund, hebben nu - zoals wij zeggen in Antwerp - hun kazak gedraaid."

U hebt het nu over uw voormalige raadsman Jan Michel. Hij stemde voor uw verwijdering en is nu 'waarnemend voorzitter'.

"Inderdaad. Maar ik heb geen idee waarom hij dat heeft gedaan. (zucht) Vraag het hem zelf. Ik heb nooit geweten dat hij tegen mij was. Anders had ik wel met hem gebroken."

Op 16 december trok u naar de rechtbank om een eerste buitengewone vergadering te laten uitstellen. Wat was de bedoeling van dat manoeuvre?

"Ik dacht dat er een periode van bezinning zou komen. Maar dat is duidelijk niet gebeurd. Integendeel zelfs. Jammer.

"Kijk: nu komen de tongen los. Als ik alle deeltjes van de puzzel, die verspreid liggen over het voorbije jaar, bij elkaar leg, dan zie ik het hele verhaal."

Kan u dat verhaal ook vertellen?

"Luister, de beslissingen zijn boven en naast mij genomen. Dus ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen hoe het gegaan is. Daarom houd ik mij voorlopig liever op de vlakte. Ik zeg niet graag dingen die niet waar zijn."

U hebt wel eens gezegd: het gaat om de gronden en de infrastructuur. Daar was de vzw wel nog eigenaar van. Was dat de inzet van deze machtsstrijd?

"Weet ik niet. Moet je aan die mensen vragen. Enfin, ze zullen het u niet zeggen als het zo is. Maar al die constructies zijn te ingewikkeld om uit te leggen."

Jan Michel zegt: Eddy Wauters had zelf moeten opstappen.

"Ik was ook bereid om dat te doen. Wauters wilde opstappen. Maar op het einde van dit seizoen. Op de beheerraad hadden we dat zo besloten. Bedoeling was om met die duidelijkheid de rust te bewaren. We zijn in strijd voor een eindrondeticket. Dat is voor ons heel belangrijk, ook met het oog op de bestaande schulden. Nu, blijkbaar kon dat niet meer. Plots moest ik onmiddellijk weg. De reden waarom, ken ik niet. Volgens mij is er geen reden.

"Ik had nog een mandaat voor twee jaar. Ze zouden mij ondervoorzitter maken, enzovoort. Maar plots moest ik dan weg."

Doet het u pijn dat ook de supporters zich tegen u uitspraken?

"U spreekt van de supporters. Dat klopt niet. Het gaat over enkele supporters. Enkele supporters die meedoen met of ten dienste staan van de aanstokers. Maar de echte supporters denken er anders over: dat bewijzen de brieven en de sms'en die ik nu heb gekregen. Richard Nixon heeft dat eens benoemd: de 'silent majority'. Wel, die zijn door dit ontslag verrast."

De kritiek is dat u de club met een gigantische schuldenlast hebt opgezadeld.

"Ben ik daar verantwoordelijk voor? (ferm) De hele club is verantwoordelijk. Ik heb die schulden niet voor mezelf gemaakt. Akkoord, mijn naam staat onder de contracten, maar de rest van het bestuur was wel op de hoogte, hé. Die schulden zijn niet 'gefabriceerd'. Het gaat om de evolutie van het voetbal. Iedereen in tweede klasse heeft schulden. De exploitatie is gewoon onvoldoende."

Hoe moet het nu verder met Royal Antwerp FC? Eddy Wauters is weg, maar de schulden blijven bestaan.

"Het is de bedoeling dat die schulden terugbetaald worden. Die dossiers zullen de komende maanden wel bewegen. Daarom hebben we 'de nv' erbij gehaald. Maar het zal zonder mij gebeuren, daarom hebben ze mij toch weggestemd, denk ik."

En hoe moet het verder met Eddy Wauters?

"Ik ben 78, ik ga proberen om nog zo lang mogelijk te leven. Dat is normaal zeker? Ik zal wedstrijden blijven bijwonen. Allé, niet meer op verplaatsing of zo. Maar met de club Antwerp heb ik geen probleem. Die kan hier niks aan doen. Het zijn de beheerders die dit hebben beslist. Ik zal met 22 bepaalde mensen (die tegen stemden, red.) anders omgaan dan met 13 andere mensen (die voor Wauters stemden). Dat is normaal zeker?"

Kunnen we het even hebben over uw loopbaan als voorzitter?

"Neen. Hoe oud bent u?"

Een halve eeuw jonger dan u.

"Oei, oei. Lees eerst eens wat de kranten over mij schrijven en bel mij dan terug. Dan kan ik een en ander rechtzetten. Maar mijn hele leven vertellen, dat is te moeilijk. Dan zitten we hier in 2014 nog."

Alleen het hoogtepunt en het dieptepunt dan?

"Neen, dat is moeilijk. Allé, louter sportief is Wembley het hoogtepunt. De grootste match die we ooit gespeeld hebben. En het dieptepunt is de degradatie. We zijn daar het slachtoffer geweest van een omkoopschandaal tussen twee andere ploegen."

Was de zwartgeldaffaire-Bellemans voor u persoonlijk niet het dieptepunt?

"Maar daar weet jij niks van."

U hebt veertien dagen in de gevangenis gezeten. Ten onrechte.

"Ha ja, ten onrechte. Daar zegt u het. Dat is later ook gebleken. Dat heeft me erg getekend. En dat heeft mijn carrière beïnvloed. Want ik was op dat moment voorzitter van de Kredietbank, op mijn vijftigste. In 1988 ben ik dan eindelijk buiten vervolging gesteld. En dat is niet hetzelfde als vrijgesproken. Ik ben niet vrijgesproken, want ik ben nooit beschuldigd. Een groot verschil."

Tot slot: u hebt ooit Marilyn Monroe ontmoet. Zij gaf de aftrap van een wedstrijd tussen het Amerikaanse elftal en een buitenlandse selectie. U was aanvoerder van de buitenlanders.

"Dat is ook gebeurd. In Amerika, ja. Maar ja, dat was voor de galerij. Ik heb dat meegemaakt, ja. En nog veel meer ook."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234