Zaterdag 15/05/2021

Er was eens een kabelmaatschappij

Een prominente groep regisseurs en scenaristen heeft netelige vragen voor Telenet

Het gaat goed met de Vlaamse film. De stralende gezichten en feestvreugde op de jongste uitreiking van de Vlaamse filmprijzen in Oostende waren terecht. De Vlaamse televisiefictie scheert even hoge toppen. De kijker kan zowat dagelijks een fictiereeks van eigen bodem volgen. Een nooit gezien aanbod dat blijkt geeft van talent en overloopt van kwaliteit.

En toch maken wij ons ernstige zorgen om morgen. Wij, scenaristen en regisseurs, zijn de leveranciers van al deze topreeksen en films. Wij leveren content, zeg maar inhoud. Die inhoud is de basis van alles. Wat heb je aan een flatscreen als er niets op te zien valt?

Om die inhoud tot bij u te krijgen hebben we om het even eenvoudig te houden een kabel nodig. Een van de vele kabels in uw huiskamer komt uit de muur. De tv-kabel, right. Deze kabel die onze werken tot bij u op het scherm brengt wordt beheerd door een distributeur. Die distributeur vraagt u om voor deze dienst te betalen. En dat betekent dat de distributeur heel veel geld op zijn rekening krijgt gestort. Ook geld dat bedoeld is om de makers van content te vergoeden. Bij wet heeft de distributeur de opdracht gekregen dat geld te verdelen onder alle betrokken partijen.

En daar loopt het fout.

Wat is het probleem? De opbrengsten van onze investeringen komen op zeer onduidelijke manieren te vaak in de verkeerde handen terecht. Inclusief de opbrengsten van succesvolle producties die door de overheid gesubsidieerd zijn. Met andere woorden: uw belastinggeld dat gebruikt werd om uw favoriete tv-reeks te maken, heeft weliswaar geld opgebracht, maar dat geld verdwijnt ergens onderweg naar een tot hiertoe onbekende derde. Telenet wil die derde partij niet bij naam noemen, want ze hebben vertrouwelijkheidsovereenkomsten met alle betrokken partijen afgesloten, waardoor de transparantie helemaal zoek is. De auteurs, die uw reeks maken, moeten het daardoor op het einde van de rit stellen zonder hun levensnoodzakelijk loon naar werken.

Wij geven toe: het hele dossier is uiteraard een stuk complexer dan bovenstaand verhaal. Maar wie dit wil begrijpen moet eerst leren stappen voor hij kan lopen. De vraag is nu: hoe zullen wij, de auteurs en hun rechten overleven in een wereld waar distributeurs de spelregels bepalen?

Terwijl ondertussen het debat in de pers en in politieke kringen almaar luider klinkt, buigt vandaag het Hof van Beroep in Antwerpen zich over de kwestie. Telenet, dochter en straks volledig eigendom van de Amerikaanse multinational Liberty Global die jaarlijks zo'n 10 miljard dollar 'binnenrijft' en in totaal zo'n 20 miljoen abonnees, verspreid over 13 landen, bedient, heeft auteurs-, artiesten- en producentenverenigingen gedagvaard over de kabelrechten, die op basis van de Europese en Belgische wetgeving door deze verenigingen moeten worden beheerd.

Telenet eigent zich het recht toe om helemaal alleen en zonder de minste vorm van transparantie te beslissen wat er met de 71 miljoen euro gebeurt die ze jaarlijks bovenop het abonnementsgeld aan haar abonnees aanrekent. Het is op dit moment onmogelijk te achterhalen waar in de waardeketen het geld blijft kleven: bij omroepen, distributeurs, eigen zenders of andere partijen.

Wij, scenaristen en regisseurs begrijpen iets niet: het bedrag aan provisies voor 'auteursrechten' dat Telenet bij de abonnees int, is van 14 euro in 2000 gestegen naar 38,19 euro in 2011. Een stijging van 150 procent! Het bedrag dat Telenet aan de auteursverenigingen doorstort is echter verminderd van 25,8 naar 15 miljoen euro. Dit is hoe dan ook onaanvaardbaar! De auteurs krijgen minder, Telenet krijgt meer en zijn concurrent Belgacom betaalt deze rechten wel correct.

Nogmaals, wij pleiten geenszins voor een verhoging van deze auteursrechten maar voor een correcte en billijke herverdeling. Belgacom stort de kabelrechten correct door. Waarom doet Telenet dit dan niet?

Het is voor ons cruciaal om een goede verstandhouding te hebben met diegene die onze rechten int bij de abonnee : of het nu om Telenet, Belgacom, TV Vlaanderen, Google of Apple TV gaat. En wij willen niets liever dan transparant communiceren en tot een billijk vergelijk komen. Wij willen geen rechtszaken. Zij zijn juridisch en economisch verantwoordelijk voor het correct afleveren van de vergoedingen aan de auteurs. Wij staan in voor het afleveren van goede content. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen en zullen dat blijven doen. Nu graag iemand die hen op hun verantwoordelijkheid wijst. Heren rechters?

In naam van alle creatieve auteurs, Michael R. Roskam, Hans Herbots, Geoffrey Enthoven, Hans Van Nuffel, Vanja d'Alcantara, Nic Balthazar, Luc & Jean-Pierre Dardenne, Pierre De Clercq, Bart De Pauw, Rik D'hiet, Marc Didden, Christophe Dirickx, Carl Joos, Joachim Lafosse, Ilse Somers, Jaco Van Dormael, Jean-Claude Van Ryckeghem, Jan Verheyen, Frank Van Passel, Patrice Toye, Manu Riche, Michel Sabbe, Gerrie Van Rompaey, Stijn Coninx

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234