Vrijdag 10/07/2020

FOD Mobiliteit

Er wachtte FOD-topman Ledoux sowieso ontslag

Laurent Ledoux.Beeld BELGA

FOD Mobiliteit-topman Laurent Ledoux heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Daarmee anticipeert hij op een geplande negatieve evaluatie in juni, waardoor hij sowieso had moeten vertrekken. Dat vernam De Morgen uit goede bron. Ledoux bevestigt aan onze krant dat die negatieve evaluatie er zat aan te komen, "al is dat niet de reden waarom ik ontslag nam".

"Met Galant en haar kabinet valt er niet samen te werken. Ze houdt er Gestapo-praktijken op na". Met dat dodelijke zinnetje komt FOD Mobiliteit-topman Laurent Ledoux tot conclusies in de storm rond federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR). De minister mag zich vandaag verwachten aan een kruisverhoor in het parlement.

De discussie draait rond het feit dat er geheime inspectierapporten van de Europese Commissie zijn opgedoken die vernietigend zijn voor de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens. Zij dateren van voor de aanslagen op 22 maart. Pijnlijk, want in de Wetstraat heeft zich al een tijdje de diepe overtuiging genesteld dat Galant niet goed bezig is. Dat werd woensdag nogmaals bevestigd door een strategisch lek van Ledoux, die bekendmaakte dat hij Galant om extra middelen had gevraagd om Zaventem te beveiligen. Die vraag wees ze volgens hem af.

Ledoux getuigt

"Galant laat zich manipuleren door Belgocontrol", zegt de FOD-topman in een gesprek met onze krant.

Eer aan zichzelf houden

In een poging om Galant nog meer te beschadingen kiest Ledoux nu de vlucht vooruit. De topman heeft zijn ontslag ingediend als topambtenaar op de FOD Mobiliteit. Ledoux meent dat Galant "specifieke economische en privébelangen dient" in haar functie als mobiliteitsminister. "Ondanks alle inspanningen stel ik vast dat er niet samen te werken valt met de minister en haar kabinet. Ze eist bijvoorbeeld de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist", zegt Ledoux in De Tijd.

Veel meer dan een armoedige poging om de eer aan zichzelf te houden is dat niet. Ledoux kreeg vorige zomer in juni een negatieve evaluatie van de regering. Op een schaal van vier (zeer goed, goed, bij te sturen, slecht) kreeg hij een drie: 'bij te sturen'. "Hij haalde verschillende maatstaven niet. Dat betekent dat je dringend moet bijsturen", zegt een regeringsbron. Sinds die evaluatie mocht Ledoux geen belangrijke beslissingen meer alleen nemen. Daarvoor was een 'dubbele handtekening' nodig.

Binnen anderhalve maand was opnieuw een evaluatie gepland, vernam De Morgen uit goede bron. Bovendien wist Ledoux dat die nog slechter ging zijn dan de vorige. De briljante maar koppige topman zat openlijk op ramkoers met zijn voogdijminister. Hij deinsde niet terug om vertrouwelijke documenten te lekken en kritische interviews te geven. Not done voor een ambtenaar, waarvan verwacht wordt dat hij zich gedeisd houdt. "Ledoux had sowieso moeten vertrekken na die evaluatie in juni. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf. Nu vertrekt hij met opgeheven hoofd en kan hij nog wat natrappen", klinkt het binnen de regering.

Vertroebelde relatie

Vreemd genoeg is die aanval net een zege voor zijn grootste vijand. Iedereen in de Wetstraat kent immers de voorgeschiedenis tussen Ledoux en Galant. Bij zijn vorige bazen, Melchior Wathelet en Cathérine Fonck (allebei cdH) zijn ze nog niet vergeten hoe hij ook bij hen de conflicten aan elkaar reeg. Daardoor krijgt Galant nu zelfs van haar grootste criticasters het voordeel van de twijfel. "Iedereen weet dat de relatie tussen Galant en Ledoux al lang vertroebeld is", zegt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck. "Ledoux viel Galant ook al aan over Clifford Chance, maar dat bleek achteraf toch allemaal niet zoals hij het voorstelde."

Ook de andere meerderheidspartijen houden Galant nog de hand boven het hoofd.

Jacqueline Galant.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234