Maandag 19/04/2021

'Er staan zoveel mensen aan de deur te kloppen'

interview

domien van der meiren over grensbewoners: het festival voor jonge theatermakers

In theaterland slaat als elk jaar rond deze tijd de festivalitis toe. Het KunstenFESTIVALdesArts staat voor de deur, het Time Festival zit te popelen, en ook het Tweetakt-festival kan niet wachten om uit de startblokken te schieten. De spits wordt echter afgebeten door een nieuw festival. 'Grensbewoners. Het festival van de jonge en eigenzinnige theatermakers', een organisatie van het Gentse Publiekstheater/Arca. Een gesprek met Domien Van Der Meiren, artistiek leider en bezieler van het festival.

Gent

Van onze medewerker

Tom Rummens

'Grensbewoner' is de naam die men bij Publiekstheater/Arca geeft aan die podiumkunstenaars die wel waardevol zijn, maar misschien niet altijd even klaar voor het 'reguliere circuit'. Vorig seizoen bestonden de Grensbewoners ook al, maar ze werden opgenomen in de reguliere programmering van het huis. Dat leidde wel eens tot misverstanden, omdat het vaak moeilijk in te schatten was hoe matuur en 'af' een bepaalde productie was. Nu heeft Van Der Meiren gekozen voor een festivalformule.

"We hadden inderdaad dringend nood aan meer duidelijkheid over het Grensbewoners-programma. Door alle projecten te bundelen in één festival, maken we de bezoekers duidelijk dat dit niet echt afgewerkte producties moeten zijn, maar veeleer projecten van mensen die nog maar net, of zelfs nog niet, afgestudeerd zijn, en die toch al werk maken dat de moeite loont om gezien te worden. 'Onaf' is een slecht begrip voor het soort projecten dat we op Grensbewoners laten zien. Het gaat om meer dan het resultaat van pakweg twee weken werken. Het zijn wel degelijk volwaardige producties waaraan gedurende lange tijd gewerkt werd. Alleen zijn ze nog niet helemaal klaar om zelfstandig op tournee te gaan, bijvoorbeeld."

Grensbewoners begint vanavond en het duurt tot en met 21 juni. Dat is een lange periode voor een 'festival', maar Van Der Meiren ziet geen graten in die termijn: "Het programma is zo divers dat we ons in die twee maanden geen moment zullen vervelen. Er is werk van verwante zielen te zien, bijvoorbeeld van Tania Hermsen, die bij het Nederlandse gezelschap De Wetten Van Kepler Parasieten maakt, een tekst van Marius von Mayenburg. Volgend jaar zal zij in de vaste programmering van Publiekstheater/Arca te zien zijn met Rap Battle 2003, een tekst van Paul Pourveur, maar tijdens het Grensbewoners-festival krijgt het publiek dus al een voorproefje te zien van wat ze maakt.

"Ook hebben we veel voeling met de verschillende theaterscholen. Afstudeerprojecten zijn typisch voorstellingen waarvoor een festival als dit zeer geschikt is: de kwaliteit van die producties is vaak behoorlijk, maar tegelijk is het gevaarlijk om ze meteen als volwaardige professionele producties te programmeren. Dit jaar zijn er projecten uit de Toneelschool van Maastricht (IJslijk van Kris Kuppens), van de dansopleiding in Lier (Transglobal Express), en ook van de Hogeschool Gent, waar een project samen met Katelijne Daemen op touw wordt gezet, Drie vrouwen en één man. Voor die studenten is het op zich al interessant om eens een hele reeks van één productie te spelen, iets wat ze op school eigenlijk nooit leren. Als wij op dat vlak ons steentje kunnen bijdragen, doen we dat maar al te graag.

"We hebben dit jaar de titel Grensbewoners ook zeer letterlijk genomen, door iemand uit Oudenaarde uit te nodigen met een project met mentaal gehandicapten. Het is een voorstelling die volop baadt in de sfeer van circus, Fellini: Vive la Folie. Ik vind het heel interessant om te zien hoe zulke projecten altijd balanceren op de grens tussen theater enerzijds en het gegeven van die instelling en van het sociaal-artistiek werk anderzijds. Precies vanwege dat grensgegeven zullen we het festival met deze voorstelling openen." Er zijn ook twee eigen projecten, die speciaal in het kader van het festival werden opgezet. Het schrijverstrio Bart Koubaa, Peter Terrin en Christof Vekeman slaat de handen in elkaar voor een theaterbewerking van de Sisyphus-mythe. Steven De Schepper zal de drie versies van het verhaal vertellen en Barbara Vandendriessche regisseert. De werktitel luidt Als tegen een berg. Ten slotte is er een project, Kent u Dirk?, over Dirk Van Walhaven, een fictieve dichter die in Gent is neergestreken. Dat past in een droom van ons hier bij Arca om een soort documentatiecentrum van fictieve kunstenaars aan te leggen. Last but not least is er nog een project waarbij Wouter Van Lierde en Mark De Corte tekst, regie en spel doen en het RO Theater coproduceert."

Op de vraag of er niet te veel projecten in het festival te zien zijn, aarzelt Van Der Meiren even: "Ik vind het heel mooi en ook wel waar wat Marianne Van Kerkhoven (publicist en dramaturge bij Het Kaaitheater en bij Het Net, TR) zegt over traagheid: dat je behoedzaam moet zijn in het werk dat je doet, niet te snel willen gaan en niet te vveel willen doen. Ik zou mezelf daar meer toe willen verplichten. Maar er staan zoveel mensen aan de deur te kloppen en die zijn vaak met zulke interessante dingen bezig dat ik inderdaad vaak niet nee kan zeggen. Binnen de structuur van zo'n festival moet dat trouwens ook wel kunnen, vind ik."

Heel opvallend is de aanwezigheid van nieuwe dramaturgie: werk van Koubaa, Vekeman, Terrin, Bogaerts: "We zijn inderdaad heel erg bezig met het zoeken naar nieuw en interessante tekstmateriaal en veel minder met de creatie van nieuwe vormen. Niet zozeer omdat we dat niet interessant zouden vinden, maar wel omdat er al andere huizen bezig zijn met het zoeken naar nieuwe vormen. Kijk naar wat het Nieuwpoorttheater ook hier in Gent doet met het openbaar onderzoek, bijvoorbeeld. Het is niet nodig dat wij gelijkaardige dingen opnieuw gaan doen. Volgend jaar ga ikzelf bijvoorbeeld in Publiekstheater/Groot Huis Arabische nacht regisseren, een tekst van de jonge Duitse schrijver Roland Schimmelpfenning."

Grensbewoners. Het festival voor jonge en eigenzinnige theatermakers, in Publiekstheater/Arca, Sint Widostraat 4, 9000 Gent, tot en met 15 mei. Volledig programma en kaarten op 09/223.00.00. Zie ook www.publiekstheater.be en www.kentudirk.be.

'We zijn heel erg bezig met het zoeken naar nieuw en interessant tekstmateriaal en veel minder met de creatie van nieuwe vormen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234