Dinsdag 27/07/2021

'Er staan mij en mijn man nog gigantische uitdagingen te wachten'

Eliane Karp wil zich inzetten voor inheemse gemeenschap

Brussel

Eigen berichtgeving

Behalve met haar moeder die in Brussel woont, heeft Eliane Karp nauwelijks nog banden met België. Ze is in Parijs geboren en is maar tot haar zeventiende in België gebleven.

Haar man, een halfbloedindiaan die het van haveloze schoenpoetser tot econoom en tot presidentskandidaat schopte, leerde ze twintig jaar geleden kennen, aan de universiteit van Stanford in de VS. Op die ongebruikelijke manier en zonder het op dat moment zelfs maar te kunnen vermoeden, trouwde ze zich de Peruaanse politiek in. Volgens Karp vinden de Peruanen het prima, een Belgische die plots op het first-ladyschap afstevent.

"De mensen zijn erg open hier, Peru is van oudsher een smeltkroes van culturen en beschavingen. Tuurlijk, België is veraf, de mensen kennen het land niet en België heeft ook weinig commerciële en politieke relaties met Peru", zei Karp vorig jaar in een interview met De Morgen. "Ach, als mijn man president wordt, zal ik er toch toe verplicht worden de Peruaanse nationaliteit aan te nemen. Toch blijf ik ook Belgische, we zijn destijds op de Belgische ambassade getrouwd en België erkent de dubbele nationaliteit. Dat is hier trouwens geen probleem: in Peru bezitten erg veel mensen een dubbele nationaliteit."

Een rol van minister ziet de superambitieuze Eliane Karp zelf niet meteen voor zichzelf weggelegd, als haar man president wordt. De Peruaanse grondwet verbiedt dat nu eenmaal. "Op verzoek van het parlement zou dus eerst de grondwet moeten worden aangepast. Maar als er een verzoek in die richting komt, dan wil ik wel als raadsvrouw optreden", zei ze.

"Mijn vakdomeinen zijn landbouw en ontwikkeling en ik spreek ook Quechua, de taal van de indianen, zoals men in Europa zegt, de comunidad indígena zoals wij ze correcter noemen. Ik zou me dus graag voor hen inzetten, voor de boeren, de campesinos. De uitdagingen daar zijn immens. In de Peruaanse jungle, waar veel petroleum wordt gewonnen, hebben de inheemse gemeenschappen onvoorstelbare problemen. Hun leefmilieu is aangetast en hun tradities vervagen, terwijl het juist gaat om beschavingen die nergens anders ter wereld voorkomen. Ik wil de publieke opinie dan ook voor die problemen mobiliseren en het juiste evenwicht terugvinden. Er moeten buitenlandse investeerders aangetrokken worden, toeristen ook, maar die moeten de code respecteren.

"Er staan mij en mijn man nog gigantische uitdagingen te wachten. De hele Peruaanse maatschappij is uiteengereten. Er zijn erg grote verschillen tussen rijk en arm en we zitten volop in een recessie. Peru telt anderhalf miljoen werklozen.

"Of ik nog naar België terug zou willen? Nee. Als je eenmaal voor dit avontuur gekozen hebt, zit je in een heel andere werkelijkheid, die van de realidad maravillosa van García Márquez." (LD)

'De hele Peruaanse maatschappij is uiteengereten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234