Donderdag 22/08/2019

Er pruttelt wat in de stad

Wandel door vier Brusselse straten en je hebt een wereldreis gemaakt. Maar van reizen krijg je honger. Amruta, Joe en Keiko, sympathieke nieuwe Brusselaars, delen daarom hun favoriete recept, en verklappen waar zij zelf uit eten gaan.

Amruta Jogalekar

26 jaar oud
geboren in Sirsi, India
woont 14 maanden in Brussel

Amruta Jogalekar ontvangt ons met een opgewekte namasté en een glimlach van oor tot oor in de kleine Brusselse studio die ze sinds veertien maanden met haar man bewoont. De plek geurt naar pittige kruiden en verse kokos, een voorbode van het lekkers dat straks komt.

Amruta, gehuld in typisch Indiase klederdracht, is trots op haar geboorteland maar twijfelde naar eigen zeggen geen seconde toen haar man, een IT-ingenieur, een job in Brussel vond. "Zelf was ik in Bangalore als researcher in de biotechnologie aan de slag. Ik ben geboren in Sirsi, een stadje midden in de prachtige natuur. Een heerlijke plek om te wonen, maar spijtig genoeg zonder werkgelegenheid. Iedereen trekt dus naar de stad. Bangalore is de op twee na grootste stad van India en telt meer dan 8 miljoen inwoners, het is er pure chaos. Ik mis het totaal niet!"

De Belgische architectuur, de musea en vooral de Brusselse parken zijn nieuwe ontdekkingen. "Zo veel groen midden in de stad, daar kun je in Bangalore alleen maar van dromen. Ik ga nu vaak wandelen of een boek lezen in het park en kom er helemaal tot rust."

Wanneer ik haar naar de indrukwekkende Indiase natuur vraag, vertelt Amruta dat het voor de meeste Indiërs onmogelijk is om binnen het land te reizen en van de natuurpracht te genieten. De reden is simpel: "Er is gewoonweg geen tijd voor. Vakantiedagen kennen we in India niet echt. Er zijn een aantal feestdagen, maar dat is het dan ook. Er wordt gewoon heel veel gewerkt, in veel sectoren zelfs op zaterdag."

Het geheime kruid van India

"Mijn huwelijk is gearrangeerd, dus ik trouwde drie jaar geleden eigenlijk met een vreemde. Het is pas sinds we in Brussel wonen dat we elkaar écht leren kennen omdat we hier 's avonds en in het weekend samen dingen kunnen doen. Zo hebben we er een gewoonte van gemaakt om elke avond vijf kilometer te wandelen. We komen ook een avond in de week met vrienden samen om te koken en nemen deel aan tal van Brusselse evenementen. Vorig weekend gingen we skydiven in Spa en binnenkort trekken we naar Dinant om te kajakken."

Op de salontafel, die ook als eettafel en keukenwerkbank dienstdoet, staan verschillende bordjes met ingrediënten. Verse kokos, gedroogde chili, tamarinde, kerrieblaadjes, jaggery (een ongeraffineerde vorm van rietsuiker) en tientallen verschillende soorten gedroogde kruiden, van mosterdzaad en kurkuma tot het mij totaal onbekende asafoetida. "Zonder asafoetida is er geen Indiase keuken. Het is een smaakversterker die in zowat elk gerecht verwerkt wordt."

Op het menu staat een typisch Zuid-Indiaas ontbijt: masala dosa, een hartige pannenkoek met een gekruide aardappelvulling en twee chutneys. Terwijl Amruta bezig is, valt me op hoeveel stappen en handelingen er nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Gedroogde chili's moeten weken, het ene kruid wordt verwarmd, het ander in olie gebakken, deeg voor de dosa's moet een nacht rusten en twee soorten chutneys worden gemixt. De toewijding waarmee de jonge vrouw kookt, is bewonderenswaardig. "Elke dag sta ik om half acht in de keuken om het ontbijt én de lunch van mijn man te bereiden. In India is het de gewoonte om drie keer per dag een uitgebreide warme maaltijd te eten. Ik versta niet hoe jullie de dag doorkomen met een belegd broodje."

Explosie van smaken

De masala dosa is pittig maar perfect eetbaar. De Indiase verwerkte dan ook maar een fractie van de chili's die ze normaal zou gebruiken. "Een beetje aangepast aan de westerse smaakpapillen", lacht ze. De knapperige dosa vormt een perfect omhulsel voor de kruidige aardappelvulling. Iets minder behendig dan de geroutineerde vingers van Amruta scheur ik een stukje van de pannenkoek en vorm ik er een kommetje mee om de aardappelvulling mee op te scheppen en vervolgens mijn hapje van wat smeuïge kokoschutney te voorzien. Ik heb duidelijk nog wat oefening nodig, maar dat doet geen afbreuk aan de fantastische explosie van smaken die zich in mijn mond afspeelt.

RECEPT Masala Dosa

Ingrediënten voor 4 personen

Dosadeeg: 275 g idli rijst 85 g gekookte rijst 75 g urad dal 2 el toor dal 2 el chana dal 2 el moong dal 1 el fenegriekzaadjes 1 tl zout 250 ml water

Rode chutney: 2 gedroogde rode chili's (in water geweekt) 3 teentjes knoflook 1 tl tamarindepasta 3/4 tl zout 50 g fried gram dal 3 el verse geraspte kokos

Kokoschutney: 100 g vers geraspte kokos 1 el fijngehakte koriander 1 groene chili 1/2 tl zout 1 tl tamarindepasta stukje jaggery 1 ui, versnipperd stukje gember

2 teentjes knoflook 50 g fried gram dal 1/2 tl mosterdzaad

enkele kerrieblaadjes snufje

asafoetida 60 à 120 ml water

Aardappelvulling: 1/2 tl mosterdzaad 1/2 tl komijnzaad 1/2 tl fijngehakte gember 1/2 tl fijngehakte knoflook 2 groene chili's 1/2 tl urad dal 1/2 tl chana dal enkele kerrieblaadjes 2 versnipperde uien

1/2 tl kurkuma 5 gekookte

aardappelen

Voor het recept,

sla de pagina om.

Dosadeeg

01 Spoel alle ingrediënten voor het dosadeeg (behalve het zout) en laat een nacht weken in water.

02 Giet het weekwater af en mix de ingrediënten met 250 ml water tot een dik deeg.

03 Dek het deeg af en laat op een warme plaats opnieuw een nacht rusten. Voeg zout toe en meng goed.

Rode chutney

Mix alle ingrediënten voor de rode chutney, eventueel met wat water, tot een fijne pasta.

Kokoschutney

01 Verwarm in een pan 1 tl olie op een middelhoog vuur en bak de gember, look, chili en ui 1 minuut.

02 Mix het uimengsel samen met de kokos, fried gram, koriander, tamarinde, jaggery en wat water tot een gladde chutney.

03 Bak in dezelfde pan in 1 tl olie de mosterdzaadjes en kerrieblaadjes in 2 à 3 minuten knapperig en giet over de kokoschutney.

Aardappelvulling

01 Verwarm in een pan 3 tl olie op een middelhoog vuur en voeg de mosterdzaadjes toe.

02 Voeg, wanneer de zaadjes poppen, de jeera, gember, look, urad dal, chana dal en kerrieblaadjes toe. Bak 1 minuut. Voeg de groene chili, ui en kurkumapoeder toe en bak goudbruin.

03 Plet de gekookte aardappelen, voeg toe aan de pan en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout.

Masala Dosa

01 Verwarm 1 tl olie in een pan op een middelhoog vuur en verdeel 2 el deeg in cirkelvormige bewegingen over de pan. Dek een halve minuut af met een deksel.

02 Verdeel een tl rode chutney over de dosa en laat enkel minuten rustig verder bakken.

03 Leg 1 el aardappelvulling in het midden van de dosa en vouw de pannenkoek dicht. Serveer met de kokoschutney.


AMRUTA'S FAVORIETE BXL-SPOTS

L'Everest

Een gezellig Nepalees restaurant. De kok serveert er typische gerechten uit de Himalaya en Noord-India, een keuken die doorgaans iets minder pikant is. Probeer er zeker de momo's, gestoomde en gevulde dumplings. Niet enkel het eten is er superlekker maar ook de service is van uitstekende kwaliteit, de vriendelijke eigenaar geeft vaak een voorgerecht of drankje van het huis.

Vleurgatsesteenweg 153, Brussel

Indiase ambassade

Op Indiase feestdagen is iedereen welkom bij de Indiase ambassade. 15 augustus staat in teken van de onafhankelijkheidsdag. De vlag wordt gehesen, we kijken naar de speech van de president en achteraf smullen we van authentieke Indiase hapjes. Heerlijk!

Vleurgatsesteenweg 217, Brussel

Indus pride

Hier kom ik als de heimwee toeslaat, dit is het enige restaurant in België dat Zuid-Indiase gerechten op de kaart heeft staan. Op het menu prijken verschillende soorten dosa's en ook de samosa's zijn er overheerlijk. Thuis maak ik zo goed als elke ochtend zelf dosa's klaar maar soms neem ik eens een dagje vrij en dan, geloof het of niet, bestel ik er hier een. Ik kan het gewoon niet laten, ze zijn té lekker.

Marcel Thirylaan 59, Sint-Lambrechts-Woluwe

Kruideniers

Bij deze kruideniers koop je alle mogelijke Indiase ingrediënten. Voor praktisch elk gerecht gebruiken we een ander type rijst en deze shops stockeren ze allemaal. Ook voor verschillende soorten bloem, kerrieblaadjes, verse okra of dal, kun je hier terecht. De drie winkels verkopen allemaal min of meer hetzelfde assortiment, de prijs varieert soms.

Apni Hatti: Verbiststraat 32, Sint-Joost-ten-Node
Suryansh: Georges Henrilaan 380, Sint-Lambrechts-Woluwe Green pepper: Waversesteenweg 211, Elsene

Brussels Mandir

Op zondag komen we samen in de Mandir, een Hindoeïstische tempel, om te bidden en te eten. Volgens de aloude Indiase traditie krijgt elke bezoeker van de tempel een gratis maaltijd aangeboden. Vrijwilligers bereiden in India soms maaltijden voor wel duizend mensen. De toegang is vrij en iedereen is welkom. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Kolonel Bourgstraat 123-125, Evere

Feux de Bengale

Zelf eet ik enkel gevogelte of vegetarische gerechten en Feux de Bengale heeft voor beide voorkeuren opties te over. Dit adresje, vlak bij de Grote Markt, serveert de beste kip biriani, een kruidig rijstgerecht. Ook de butter chicken en dalsoep, mijn persoonlijke favorieten, zijn er niet te versmaden.

Spoormakersstraat 69, Brussel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden