Woensdag 12/08/2020

'Er moet toch een mensvriendelijker formule te vinden zijn'

Wie in de toekomst nog een plaatsje wil veroveren op de wekelijkse rommelmarkt in de streek rept zich het best nog voor oktober naar het gemeentehuis om een 'rommelkaart' af te halen. Zonder die kaart wordt een standplaats geweigerd. Bovendien wordt het aantal rommelmarkten beperkt tot zes per jaar. Op de rommelmarkten klinken misnoegde stemmen; de klagers worden vaak gesteund door hun gemeentebestuur. 'Ik ga samen met mijn Kempense collega's overleg plegen om de minister collectief om een herziening van het KB te vragen', zegt Marcel Hendrickx, CVP-burgemeester van Turnhout. 'Er moeten toch andere manieren zijn om de zwarte handel tegen te gaan.'

Het ministerie van Middenstand wil met de rommelkaart de alsmaar groeiende zwarte handel door nep-particulieren op rommelmarkten tegengaan. Op zich lijkt het een nobele bedoeling?

Hendrickx: "Ik kan die bedoeling best begrijpen. Het is inderdaad zo dat er op de rommelmarkten een parallel circuit is ontstaan van zwarte handel, waarbij professionele verkopers nieuwe spullen te koop aanbieden. Dat men dat wil aanpakken, vind ik best. Maar de overgrote groep verkopers op zo'n rommelmarkt bestaat nog altijd uit hobbyisten of particulieren, meestal kansarmen, die een klein centje proberen bij te verdienen. Die mensen voelen zich nu in de eerste plaats bedreigd. Bovendien zou ik het als burgemeester ook erg jammer vinden dat onze antiek- en curiosamarkt door de maatregel klappen krijgt. Op onze markt, een van de grootste, staan toch zo'n 300 deelnemers en wekelijks komen er toch duizenden bezoekers op af. Het is dus een niet onbelangrijke attractie. Er moet toch een mensvriendelijker formule te vinden zijn, waarbij enerzijds de zwarte handel wordt aangepakt en anderzijds een folkloristische en populaire traditie behouden kan blijven."

Wat stelt u zelf voor?

"Het KB is al van kracht, dus eigenlijk hebben we weinig mogelijkheden. Maar ik ga de minister toch persoonlijk om een herziening vragen. Ten eerste zou het aantal markten toch iets meer dan zes mogen bedragen. Daarnaast lijkt me een opdeling in categorieën geen slecht idee, zodat men een duidelijk onderscheid kan maken tussen hobbyisten en professionele verkopers. Misschien geen gemakkelijke opgave, maar de huidige situatie is toch moeilijk aanvaardbaar. Volgende week ga ik contact opnemen met mijn collega's uit andere Kempense gemeenten, want ons probleem is natuurlijk niet uniek. Er zijn ook grote markten in onder meer Geel en Heist-op-den-Berg. Met een gezamenlijk standpunt moeten we toch iets kunnen bereiken."

Een procedure die nog wat tijd kan vragen. Ondertussen zullen de markten vanaf oktober wél aan de bepalingen van het nieuwe KB moeten voldoen.

"Het ministerie heeft vier jaar aan dit KB gewerkt. Wij zullen dan ook nog wel enkele maanden de tijd krijgen om aan de wet te voldoen, zeker. Al is het maar om het gemeentelijk reglement aan te passen en die aanpassing door de gemeenteraad te laten goedkeuren." (PG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234