Donderdag 08/12/2022

Er komt tekening in de bonte erfenis van Boudewijn Büch

Een boekenverzameling over een eilandje in de Stille Zuidzee was voor B�ch niet compleet zonder de plaatselijke telefoongids

De schrijver en zijn verzameld werk

De verdeling van de nalatenschap van Boudewijn Büch leidde aanvankelijk tot irritatie onder de erfgenamen. Maar de ruzie is bijgelegd. Twee musea en twee veilinghuizen verwerken momenteel de verzamelingen. Ze haalden zich nogal wat op de hals: honderdduizend boeken, tien strekkende meter literair archief en duizenden objecten werden er uit het huis van Büch gehaald. Later dit jaar volgen enkele grootse veilingen.

Amsterdam

de Volkskrant

Rob Gollin

Het komt uiteindelijk dan toch allemaal goed. Nadat binnen de familie de spanningen over de verdeling behoorlijk waren opgelopen, kon de vereffenaar van de boedel, advocaat Th. Bremer, woensdag in Amsterdam ontvouwen wat er met de collectie van Boudewijn Büch gaat gebeuren. Het verloopt volgens plan, verzekerde zaakbehartiger Erica Reijmerink van de in november 2002 overleden Büch.

Teylers Museum in Haarlem krijgt honderd voorwerpen bij wijze van schenking, inclusief het befaamde botje van de dodo en het door Andy Warhol gesigneerde portret van Mick Jagger. Het Letterkundig Museum in Den Haag gaat het literaire archief beheren, met jeugdgedichten, dagboeken, correspondentie, reisjournaals en agenda's. De bibliotheek zal worden geveild bij Bubb Kuyper in Haarlem. Het restant van de collectie, met onder meer grafiek, foto's, meubelen en memorabilia over Goethe, Napoleon, Jagger en Elvis Presley, komt dit najaar onder de hamer bij Sotheby's. De opbrengst van de verkopen is voor de erven.

Tevreden

Vertegenwoordigers van de instellingen uitten gisteren hun tevredenheid over hun betrokkenheid bij de afwikkeling, al verheelden sommigen niet dat ze zich met liefde wat objecten van de ander hadden toegeëigend. Directeur Marjan Scharloo van Teylers verklaarde 'zielsverwantschap' met Büch te voelen in zijn zoektocht naar de ontsluiering van de raadsels in de wereld. Büch vond Teylers 'het mooiste museum ter wereld' en bewonderde vooral de bibliotheek.

De conservator maakte in overleg met vrienden en erfgenamen een selectie. Delen uit de collectie-Büch vormen volgens Scharloo een welkome aanvulling op de verzameling. "De kwaliteit is enorm." Hoogtepunten zijn vroege reisjournalen van Willem Ysbrandts Bontekoe en Goethes Atlas zur Farbenlehre. Volgend jaar toont het museum de aanwinsten in een tentoonstelling. Scharloo: "We willen een soort monumentje voor hem oprichten."

Directeur Anton Korteweg van het Letterkundig Museum heeft al een dag gebladerd in het literaire archief. "Hij bewaarde alles heel systematisch." De inhoud toont volgens hem "alle facetten van zijn veelzijdige schrijverschap".

Opvallend genoeg ontbreken de manuscripten en typoscripten van het eigen werk. Korteweg vermoedt dat Büch die aan bewonderaars heeft verkocht.

Wat er weer wel inzit: paspoorten, het script voor de Lassierijst-reclames en honderden e-mails aan het televisieprogramma Barend en Van Dorp na het overlijden van Büch - "daar zitten pareltjes van naïeve poëzie bij". Ook dit museum gaat een expositie voorbereiden.

Stapels en stapels

De medewerkers van veilinghuis Bubb Kuyper hadden wat meer moeite een nauwgezette ordening te ontwaren. Overal in het huis aan de Keizersgracht hadden zich enorme stapels boeken gevormd. En als Büch zich geïnteresseerd toonde in de dodo, dan nam hij geen genoegen met alle standaardwerken, maar moest ook de Donald Duck-strip er komen waarin de uitgestorven vogel figureerde. Een boekenverzameling over een eilandje in de Stille Zuidzee is niet compleet zonder de plaatselijke telefoongids. "Hij verzamelde rücksichtslos", aldus directeur Jeffrey Bosch. Tweeduizend dozen met boeken zijn het huis uitgedragen. Ze komen in een reeks van drie veilingen onder de hamer: natuur en reizen, literatuur en kunst en geschiedenis en muziek.

Schatkamer van een wereldreiziger is de titel waaronder Sotheby's op woensdag 22 september de overige Collectie Boudewijn Büch zal veilen. Microscopen, een globe uit 1883, cd's, een Nieuwe Revu ('Eindelijk! Büch ontmoet Mick Jagger'). "Het zijn duizenden voorwerpen, rijp en groen", lichtte directeur Patrick van Maris toe. Hij kondigde ook een primeur aan: een kijknacht. "Büch zelf was ook veel 's nachts bezig."

Strijdende erven

Het was volgens vereffenaar Bremer niet zo ingewikkeld om de strijdende erven weer tot elkaar te brengen. Hij werd vorig jaar door de rechtbank aangesteld, nadat het optreden van een voormalig financieel adviseur tot wrevel had geleid.

De broers Arthur en Patrick en hun moeder vonden dat ze te veel buiten de afwikkeling werden gehouden, terwijl de andere broers Menno en Richard geen reden tot klagen hadden. Bremer: "Zoiets begint vaak met wat onwetendheid en onkunde. Boudewijn was zelf ook niet de makkelijkste. En natuurlijk is de verdeling van een erfenis een beladen moment. Daar komen emoties bij. De familie vormde daar geen uitzondering op."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234