Donderdag 01/10/2020

Er komt leven in 'de schaapsstal'

Na twee 'proefevenementen' zijn stad en organisatoren ervan overtuigd: de Stadshal werkt en is een aanwinst, ondanks de vele kritiek over wat al snel 'de schaapsstal' werd genoemd. 'Dit is het symbool van Gents nieuwe toekomst.'

Hoe fel en hard het protest tevoren ook was: nog geen enkele Gentenaar heeft de Stadshal voorlopig in brand gestoken. Wel knetterde vorig weekend vuur aan de sokkels van het hoogpotige ding, maar dat was voor de gezelligheid. Het Verhalenfestival kon toen als eerste evenement de volledige ruimte onder de luifelconstructie in beslag nemen. En de Gentenaars? Die zagen dat het goed was.

"Dat was een heel plezant concept en het is prima gelukt. Jong en oud waren tevreden", zegt een fiere Lieven Decaluwe (64), die bezig is aan zijn laatste dagen als schepen van Cultuur en Feestelijkheden. "De Stadshal heeft haar mogelijkheden getoond en mensen komen me zeggen dat het werkt. Het is een goede plek voor evenementen. Je kunt er een gezellige sfeer creëren en de akoestiek is uitstekend. De hal biedt een zekere beschutting, al kan de wind soms hard waaien."

Duvel Droomschip

"Er is veel interesse bij de organisatoren. Velen contacteren mij, maar ik moet ze doorverwijzen naar de stad", merkt horeca-ondernemer Lucien De Vos op. Het hernieuwde Emile Braunplein is ook een beetje zíjn plein. Twintig jaar geleden, toen er van de Stadshal nog lang geen sprake was, pootte hij er zijn Duveltent neer. Jarenlang lokte dat 'Duvel Droomschip' tijdens de Gentse Feesten iedere nacht opnieuw duizenden bezoekers.

Die tent heeft ondertussen baan moeten ruimen voor de Stadshal, maar De Vos blijft aanwezig. Met zijn bvba Aho is hij uitbater van het nieuwe stadscafé onder de hal en met zijn vzw Probas organiseert hij tijdens de Feesten Radio Modern, de stijlvol swingende opvolger van de Duveltent. "We wilden iets stijlvollers brengen. We hebben nog de officiële toestemming nodig van de beleidsmensen, maar het ziet er goed uit. Wij verwachten er veel van. Twee weken geleden hebben we het concept al eens uitgetest en de reacties waren positief. De evenementen onder de Stadshal slaan aan. De setting zal snel vollopen, de stad zal zeer selectief moeten zijn met de aanvragen."

"Laat de ideeën maar komen", zegt Decaluwe. "Niet enkel de stad hoeft evenementen te programmeren in de Stadshal. Maar je moet wel oog hebben voor de kwaliteit van de omgeving. Goedkope prutsen horen hier niet thuis."

Schaatsbaan

"Ik heb altijd gedacht dat de Gentenaars de Stadshal zouden omarmen", stelt Annelies Storms (sp.a), vanaf volgende week de nieuwe schepen van Cultuur. "Het is een nieuwe ontmoetingsplek voor de Gentenaars, een leuke plek waar van alles te beleven valt."

Zoals volgend jaar misschien een partijtje schaatsen? Want het tijdelijke pretpark Winterdroom op het Sint-Pietersplein draait voor geen meter en de organisatoren denken eraan om hun ijspiste volgend jaar ónder de Stadshal te leggen. "Een zeer goed idee. Dat zou fantastisch zijn", vindt Lucien De Vos. "Dan heb je samen met de Korenmarkt en het Sint-Baafsplein één kerstzone met een ziel."

Omdat ze nog niet aangesteld is als schepen spreekt Annelies Storms zich nog niet uit over een schaatsbaan onder de Stadshal, maar ook zij gelooft dat de constructie zich zal bewijzen als evenementenhal. "De Stadshal zal bijdragen tot de opleving van het centrum. Wel zal de stad altijd waken over de kwaliteit van evenementen."

"Het Braunplein moet de bruisende kern worden van Gent. Dat kan de handelaars in de buurt enkel ten goede komen", zegt De Vos. "Gent heeft een nieuwe, mooie toekomst en de Stadshal staat daar symbool voor."

"Ik ben zeer blij dat de Stadshal er staat. Het was een risico en we hebben veel kritiek gekregen, maar ik heb er altijd in geloofd. Deze locatie is absolute klasse", besluit Decaluwe zijn politieke carrière als een tevreden man.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234