Zaterdag 27/11/2021

Er komt leven in de brouwerij in Mechelen

stadsvernieuwing

lamotTM-project moet spil van cultureel en economisch stadsleven worden

Mechelen / Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Mechelen moet van een indommelend provinciestadje evolueren naar een bruisend centrum. Alle hoop is daarbij gevestigd op LamotTM. Het project wordt meer dan een gebouw, het moet de long worden die de stad nieuwe adem inblaast. Althans, dat is het plan dat voorlopig nog amper de kinderschoenen ontgroeid is.

Er wordt heel veel verwacht van het LamotTM-terrein in de Dijlestad. Het moet niet alleen woon-, werk- en cultuurfuncties integreren, maar het moet bovenal de rest van de stad opkrikken. Het LamotTM-project komt op de plaats waar vroeger de gelijknamige brouwerij stond, in het hartje van Mechelen aan de oevers van de Dijle. Het bedrijf sloot in 1994 de deuren en de stad kocht het in 2000. Inmiddels is al een groot deel gesloopt. Enkel het eigenlijk brouwgebouw met de silo's staat nog overeind. Een grondige renovatie van dit pand moet het omtoveren tot het centrum van het Mechelen van morgen. Aan het geheel hangt een prijskaartje van bijna negen miljoen euro vast en behalve het Italiaanse architectenduo Bernardo Secchi en Paola Vigano, werden ook projectregisseurs en zelfs architecturale scenaristen in de arm genomen.

Dat Mechelen noodlijdend is, is al langer geweten, vandaar ook deze grootse plannen, maar de schrijnende toestand in dit stukje stad werd pas echt duidelijk toen de bijgebouwen van de brouwerij tegen de grond gingen. "Plotseling viel op dat alle huisjes die vroeger verstopt zaten achter LamotTM leegstonden", vertelt Agalev-schepen van Ruimtelijke Ordening Jowan Lamon. "Nu de plannen voor de plek stilaan vorm beginnen te krijgen, zien we dat steeds meer van die woningen opgekocht worden en ook in andere straten rond het project komen er stilaan winkels bij." LamotTM lijkt dus al zijn eerste vruchten af te werpen, maar de stad heeft wel nog geen uitbaters voor het nieuwe complex gevonden. "Dat klopt, maar we hebben wel grondig gepolst of er interesse bestaat", zegt burgemeester Bart Somers (VLD). "Ik wil niet eindigen zoals Tony Blair, die met veel tralala het lintje van de Millennium Dome doorknipt om dan tot de conclusie te komen dat hij de exploitatiekosten niet kan opbrengen."

Tekeningen over hoe het er moet gaan uitzien bij de inhuldiging in 2004, zijn er nog niet. Maar wat er allemaal in en met het gebouw moet gebeuren, dat staat wel al vast. "We knippen het gebouw in twee", verklaart Johan Anrys van 51N4E space producers, die het scenario schreven. "Op de benedenverdieping komt 'de sokkel', waar plaats is voor onder meer winkels, een monumentale multifunctionele trappenhal en ook een minibrouwerij, waar LamotTM bier - waarvan de naam overgenomen is door Interbrew, maar dat als product niet meer bestaat - weer in een beperkte oplage gebrouwen zou worden. Een verdieping hoger komt Mechelen Centraal. Dat moet een overzichtsruimte zijn die het publiek naar de andere ruimtes leidt. De overige etages zijn projectruimten: een geheel van polyvalente ruimten en salons, waar ook de silo's deel van uit zullen maken."

Het is allemaal heel goed overdacht en uitgewerkt, maar of het er zo ook werkelijk komt, is een andere vraag. Er zijn nog geen bouwplannen en dus ook nog geen vergunningen en bovendien zijn er ook onderhandelingen nodig met Monumentenzorg, dat moet beslissen of deze hele constructie het industriële erfgoed geen onrecht aandoet.

Waarin zeker voorzien is, is in een grote rol voor kunst en cultuur. Er komt een, voor Vlaanderen uniek, Erfgoedproductiecentrum. Concreet zou het erop neerkomen dat er een continue beweging van projecten en activiteiten ontstaat en dat de Mechelse collectie daarin ingepast wordt. Er is ook ruimte voor concerten en theatervoorstellingen. Daarvoor kan het auditorium gebruikt worden, maar evengoed een salon of zelfs de trappenhal. Kunst wordt ook niet afgescheiden van de rest, maar zal in heel het gebouw doorweven worden met de andere functies. Bejaarden kunnen dus computerles krijgen in een lokaal waar een Rik Wouters aan de muur hangt of je kunt relaxen in de chill-outruimte terwijl je omringd wordt door abstracte beelden.

Tegenover dit centrum komt een totaal nieuw complex dat onder meer een hotel en luxeappartementen huisvest. "Het totaalproject moet Mechelen boven het provinciaal niveau uittillen en het internationaal aantrekkelijk maken", zegt Somers. "LamotTM moet het kloppend hart van een vernieuwd Mechelen zijn."

'Dit project moet Mechelen internationaal op de kaart zetten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234