Donderdag 18/07/2019

Natuur

Er komt geen tweede naaktstrand omdat "nevenactiviteiten" van bezoekers de rust van zeldzame vogel verstoren

Ook voor de Federatie van het Belgisch Naturisme is het een doorn in het oog als bezoekers in de duinen seks hebben en daar afval achterlaten. Beeld RV

Het is zeer twijfelachtig dat er een tweede naaktstrand aan de Belgische kust komt. De reden? De rust van de kuifleeuweriken. Die zeldzame vogels hebben het niet begrepen op de "randactiviteiten" van naaktlopers in de duinen, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het is al jaren over de koppen lopen op het naaktstrand in Bredene. Daarom vraagt de Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN) om een tweede naaktstrand in het leven te roepen.

De nudisten lieten hun oog vallen op een ongerepte strandzone in Westende. "Er is daar geen bebouwing of zeedijk die op het strand uitkijkt”, vertelt voorzitter Koen Meulemans aan Het Nieuwsblad.  Maar Vlaams ­minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) lijkt niet in te gaan op het verzoek.

Ze vroeg specialisten van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) om advies en die hekelden de "randactiviteiten".  Ze vrezen dat gelijkaardige activiteiten de zeldzame duin­vegetatie in Westende beschadigen of de rust verstoren van de kuifleeuwerik. De vogel is een grondbroeder die in Vlaanderen enkel nog op deze plek voorkomt.

Liever kwijt dan rijk

De FBN is teleurgesteld, zeker omdat ze dat gedrag zelf ook niet goedkeurt. Ook voor de federatie is het een doorn in het oog als bezoekers in de duinen seks hebben en daar afval achterlaten. Volgens de lokale politie worden er "nog tal van andere vormen van openbare zedenschennis gepleegd. "We zijn hen liever kwijt dan rijk", stelt Meulemans.

Hij stelt voor om een stevige omheining met prikkeldraad rond de duinen te zetten en iedereen die er toch komt te beboeten. "Alsof mensen zonder kleren niet over een prikkeldraad te geraken", reageert Steve Vandeberghe, burgemeester van Bredene. Hij relativeert de overlast. "Het fenomeen lijkt mij onder controle te zijn."

Een kuifleeuwerik. Beeld INSTITUUT VOOR NATUURBEHOUD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden