Maandag 21/06/2021

'Er komen ongetwijfeld harde maatregelen'

Zes jaar geleden stapte hij in de politiek. Nu zit hij als jonge knaap Wouter Beke en Kris Peeters aan de federale onderhandelingstafel. Benjamin Dalle (31) is de golden boy van de christendemocratie. 'Er wordt naar mij geluisterd.'

"Het is een logische keuze", zegt Dalle over zijn weg naar CD&V. "Ik kom uit een typisch West-Vlaamse familie in Damme, bij Brugge. Mijn grootvader was landbouwer en heel actief in de boerenbond en de Landelijke Gilden. Mijn vader werkt in de sociale economie, vroeger in een voorziening voor gehandicapten. Van daaruit was CD&V een logische optie."

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Dalle een parcours gereden waar veel toppolitici van dromen. De rijzende ster van CD&V ontvangt ons op het kabinet van staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), waar hij al 2,5 jaar de plak zwaait als kabinetschef. Daarvoor werkte hij als 'specialist staatshervorming' op de kabinetten van Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Steven Vanackere. Na omzwervingen in Parijs en New York belandt hij in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij in mei opkwam als Brussels lijsttrekker. "Ik ben naar Brussel gekomen en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad."

...ook als de kogels u om de oren vliegen?

"Ach, die discussie van de ambtenaren. Het is jammer dat sommige Vlamingen zo'n negatief beeld hebben van de stad waarin ze werken. De reactie van ACOD was misplaatst. Brussel is niet de Far West. Ik woon zelf in de buurt van Tour & Taxis, in de Maritiemwijk van Molenbeek. Je mag de problemen niet onder de mat vegen, maar als je daar een kleine wandeling maakt, merk je dat het geen no-gozone is. Mijn zoon groeit normaal op, gaat naar een schitterende crèche."

Wat doet zo'n jonge, vlotte kerel bij de 'saaie' CD&V?

"Saai? (verontwaardigd) Bij CD&V beweegt er heel wat voor jonge mensen, misschien wel meer dan bij andere partijen."

Vindt u het belangrijk dat uw zoon de christelijke waarden meekrijgt?

"Ik vind het belangrijk dat hij respect heeft voor andere mensen, ook de zwakkeren. En dat hij solidariteit hoog in het vaandel draagt. Al hoeven mijn kinderen daar niet noodzakelijk politiek mee aan de slag te gaan.

"Ik ben pas zes jaar geleden in de politiek gestapt. Daarvoor was ik wel sociaal geëngageerd. In het middelbaar hadden we hevige politieke discussies in de klas. Ik was toen nog wat radicaler in mijn opvattingen. Ik heb nog een tijdje met Che Guevara gedweept. 'Wees realistisch, eis het onmogelijke.' (lacht) In de klas naast mij zat een Vlaams Blokker, dat gaf wel vuurwerk.

"Nu ik veel gematigder ben, kan ik mij het meest herkennen in de aanpak van CD&V. Een dossier is nooit eenvoudig, zeker niet in de politiek. Vrijwilligers en middenveld betrekken, niet afkomen met simpele aflossingen, zoveel mogelijk mensen betrekken: dat is typisch voor CD&V. Ik hou van die nuance."

Als het Che niet meer is, wie is dan nu uw grote voorbeeld in de politiek?

"Jean-Luc Dehaene. In 2010 zat ik enkele maanden in het team van Dehaene toen die een oplossing moest zoeken voor BHV. Helaas is dat toen mislukt. De regeringen-Dehaene waren wel de meest indrukwekkende ooit. Omdat ze het communautaire probleem aanpakten, maar tegelijk ook de toetreding tot de Europese muntunie en de bestuurlijke problemen. Die rooms-rode regeringen waren heel goed, de roomsblauwe ook, maar zijn nu niet meer mogelijk. We halen samen amper 35 procent van de stemmen."

Voelt CD&V zich comfortabel als meest linkse partner in deze regering?

"Wij kiezen onze partners niet alleen. De kiezer heeft van N-VA de sterkste partij gemaakt. Daar kun je niet langs. Ook de MR heeft goed gescoord. Wij gaan daar als partij graag in mee, zolang we kunnen wegen op het beleid. Vandaag is dat crucialer dan ooit. We moeten die budgettaire inspanning van 17 miljard euro doen. Tegelijk moet dat leiden tot sociale vooruitgang, of ten minste niet tot sociale afbraak. Daarom is het belangrijk dat CD&V nu mee aan tafel zit, zeker in een regering met centrumrechtse partijen."

Vorige week kregen we een voorsmaakje op Vlaams niveau: een verhoging van het inschrijvingsgeld. U hebt zelf lang gestudeerd en genoten van lage inschrijvingsgelden en beurzen.

"Dat klopt, en dat was natuurlijk fantastisch. Het is niet de bedoeling om dat inschrijvingsgeld drastisch te verhogen. Maar je ziet wel op internationaal vlak dat wij relatief lage inschrijvingsgelden hebben. In de Franse gemeenschap liggen ze 200 euro hoger. Het is niet slecht om te onderzoeken of de studenten kunnen bijdragen, alleen moet dat op een sociaal verantwoorde manier gebeuren. Ook hier zal CD&V het verschil maken. We moeten het systeem van studiebeurzen herbekijken, en ook kijken of we het systeem van studieleningen kunnen invoeren. Ik vrees dat iedereen zal moeten bijdragen aan deze saneringsoperatie.

"Er komen ongetwijfeld harde maatregelen. Die zullen voor alle partijen moeilijk liggen. Voor CD&V, maar ook voor de liberalen en de N-VA. Zeker omdat er ook aan de inkomstenzijde moet gewerkt worden."

Belastingen, dus?

"Hoe dan ook zullen bepaalde belastingen worden verhoogd. Bij een saneringsoperatie van 17 miljard euro is dat onvermijdelijk. In eerste instantie proberen we natuurlijk om de overheidsuitgaven te beperken. Dat hebben we de voorbije jaren al vaak gedaan. Dan moet je in tweede instantie ook kijken naar wat je aan inkomstenzijde kunt doen.

"In het verkiezingsprogramma van CD&V, een concept van tax shift, hebben we gezegd dat arbeid zoveel mogelijk moet ontlast worden. Dat kan bijvoorbeeld door belastingen te verhogen of de belastingen te verschuiven, via de ecofiscaliteit. Je moet voor een evenwichtige mix zorgen. De christendemocraten zijn erbij om te maken dat dat op een sociaal verantwoorde manier gebeurt."

Is de kamikazecoalitie met een kleine Franstalige partner - MR - sterk genoeg om zo'n zware besparing door te voeren?

"Dat wordt de grote uitdaging. Het zal zeer belangrijk zijn om de sociale partners te betrekken. Zeker nu MR de enige Franstalige partij is. Het zal aan ons en aan hen zijn om ervoor te zorgen dat ze het ruimere middenveld - ook in Wallonië en Brussel - goed betrekken. Dat er protest zal zijn, dat is voorspelbaar. Anderzijds beseft iedereen nu wel dat we moeten besparen. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat besparingen niet aanvaardbaar zijn."

Hoe verlopen de onderhandelingen?

"De sfeer is goed. Er is veel goesting om een ambitieus project te maken."

Hebt u het gevoel dat er naar u geluisterd wordt aan de onderhandelingstafel?

"Ik ben niet diegene die het hoogste woord voert. Maar als ik iets zeg, denk ik dat er wordt geluisterd. Ik ben ook blij dat ik eindelijk over iets anders kan praten dan staatshervorming. Als jonge snaak in de politiek heb je het voordeel dat je de zaken af en toe anders bekijkt dan ervaren rotten. De combinatie van jong en ervaren werkt goed. Als jonge gast is het trouwens een privilege om naast Kris Peeters en Wouter Beke te zitten en te zien hoe zij het aanpakken."

Droomt u van een plaats in de regering?

"Op dit moment is het een enorme kans om mee aan die federale onderhandelingstafel te zitten. In de kranten wordt veel geschreven. Als alle genoemde kandidaten ook echt minister worden, zouden we pas echt een obesitasregering hebben. We zien wel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234