Woensdag 01/02/2023

Voor u uitgelegdMaatregelen

Er komen dan toch geen drones om coronamaatregelen te controleren

Politiezones kunnen drones wel gebruiken voor massacontrole, zoals het monitoren van het aantal wandelaars op de zeedijk, maar niet om hen te beboeten voor bijvoorbeeld winkelen in groep. Beeld Photo News
Politiezones kunnen drones wel gebruiken voor massacontrole, zoals het monitoren van het aantal wandelaars op de zeedijk, maar niet om hen te beboeten voor bijvoorbeeld winkelen in groep.Beeld Photo News

De politie mag geen drones inzetten om op te treden tegen lockdownfeestjes. Dat zegt het College van procureurs-generaal, het hoogste orgaan van vervolging in ons land. Tegelijk verhogen ze de boetes voor feestvierders en denkt de regering aan filtercontroles tegen shoppende Nederlanders.

Bruno Struys

“Ik wil geen drone voor mijn raam zien hangen”, zei Johan Delmulle, voorzitter van het College van procureurs-generaal in de tv-journaals. De Limburgse politiezone Carma had aangekondigd om in de eindejaarsperiode drones te gebruiken om de naleving van de coronamaatregelen te controleren. De zone controleerde vorig jaar zo al op het vuurwerkverbod.

In een nieuwe omzendbrief zetten de procureurs-generaal de puntjes op de i. Politiezones kunnen drones wel gebruiken voor bijvoorbeeld massacontrole, zoals het monitoren van het aantal wandelaars op de zeedijk, maar niet om hen te beboeten voor bijvoorbeeld winkelen in groep, laat staan om vast te stellen hoeveel mensen er rond de vuurkorf in een tuin staan. “Het gebruik van drones voor inbreuken op de coronamaatregelen is niet proportioneel ten aanzien van de ernst van de misdrijven en ten aanzien van de schending van individuele rechten en vrijheden.”

Heterdaad

Politiezone Carma wijst voor een reactie naar Genks burgemeester Wim Dries (CD&V), maar die wil even afwachten. Het gaat de procureurs-generaal om niet minder dan de bescherming van de rechtsstaat. Om diezelfde reden mag de politie niet binnenvallen bij u thuis.

Een woonstbetreding mag enkel met uw toestemming, of, bij een betrapping op heterdaad, met voorafgaandelijke toestemming van de procureur. Die magistraat moet de proportionaliteit beoordelen en of er voldoende aanwijzingen zijn. Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is zo’n telefoontje een kwestie van vijf minuten. Is het geen betrapping op heterdaad, dan is een huiszoekingsbevel van een onderzoeksrechter vereist.

Bij de parketten klinkt opluchting dat er hiermee duidelijkheid komt. De coronamaatregelen bezorgen hen veel werk: alles samen hebben ze nu meer dan 144.000 dossiers geopend, of 20 procent extra werklast. De procureurs-generaal willen tegelijk ook strenger optreden tegen lockdownfeestjes. De boetes aan deelnemers van zo’n feestje worden opgetrokken van 250 euro tot 750 euro en voor de organisatoren van 750 euro naar maximaal 4.000 euro, het wettelijk plafond.

Tapinstallaties

De procureur kan voortaan ook de voertuigen van feestvierders in beslag laten nemen, net als voorwerpen die het feestje mogelijk maakten, zoals een tap- of geluidsinstallatie of de opbrengsten.

De parketten zullen niet de gezinnen met een gast te veel viseren, maar samenscholingen “die door het groot aantal deelnemers en hun ingesteldheid duidelijk blijk geven van een manifeste wil tot het negeren van de coronamaatregelen”, zo zei Delmulle.

Tot slot kondigt premier De Croo (Open Vld) filterblokkades aan de grenzen aan als er te veel Nederlanders in België komen shoppen. Het sluiten van de grenzen zoals bij de eerste lockdown is niet aan de orde, maar dus wel extra controles. De files die zo mogelijk ontstaan, kunnen afschrikkend werken. De premier besprak dat met zowel Nederlands minister-president Mark Rutte als de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. “Ook zij willen dat hun onderdanen zo min mogelijk verplaatsingen maken”, zegt het kabinet van de premier.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234