Dinsdag 29/11/2022

assisen

"Er is zoveel mis met u dat u er vanaf morgen moet aan beginnen werken"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het hof van assisen van Vlaams-Brabant heeft Sven Rottiers veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor roofmoord op Gisèle Havet. De 86-jarige vrouw kwam in december 2013 in de slaapkamer van haar appartement in Leuven om het leven door wurging, smoring en stompe geweldpleging.

De beraadslaging door de twaalf gezworenen en de drie beroepsmagistraten duurde drie uur. Het college volgt met de strafmaat de vordering van het openbaar ministerie. Het arrest baseert zich op de "uitzonderlijk ernstige en zwaarwichtige feiten". De 21-jarige Rottiers werd bestempeld als een "antisociale persoonlijkheid" die "op gruwelijke wijze een oude dame van het leven beroofde".

"U hebt de maatschappij heel zwaar gekwetst. Meer nog, u hebt die zelfs op haar grondvesten doen daveren. De feiten zijn echt op de limiet van wat een samenleving aankan", zei assisenvoorzitter Peter Hartoch tegen Sven Rottiers. "De straf is lager dan de maximumstraf van levenslang en dertig jaar. Het was een moeilijke beslissing. Dit was een beproeving voor de vergevingsgezindheid van de mensen."

Voorwaardelijke invrijheidsstelling
Met deze uitspraak wordt de deur op een kier gezet voor voorwaardelijke invrijheidsstelling na een derde van de straf. "Ondanks de driestheid en de gewelddadigheid waarmee de feiten gepleegd werden, wil het college de veroordeelde de kans geven om zich op termijn te re-integreren in de maatschappij", zei de assisenvoorzitter. Naast de 27 jaar voor deze roofmoord wacht Rottiers ook een jaar cel voor diefstal, waartoe hij op 10 februari van dit jaar veroordeeld werd door de correctionele rechtbank van Leuven.

Dat maakt dat hij ten vroegste medio april 2023 in aanmerking komt voor invrijheidsstelling. Rottiers zal dan nog maar 28 jaar zijn. "U moet zich voor de rest van uw leven als een heilige gedragen om dit leed enigszins te compenseren. Er is zoveel mis met u dat u er vanaf morgen moet aan beginnen werken. Anders komt het nooit meer goed", stelde Hartoch.

Feiten
Het proces bracht geen uitsluitsel over de precieze gebeurtenissen in de nacht van 12 op 13 december 2013. De volgorde van diefstal en doodslag werd niet opgehelderd, ondanks herhaaldelijk aandringen en de mogelijkheden die aan Rottiers geboden werden. De advocaten van de burgerlijke partijen vrezen dat Rottiers meer geweld tegen Havet gebruikte dan in aanloop naar en tijdens het proces aan het licht kwam.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234