Maandag 08/03/2021
Björn Rzoska en Mieke Schauvliege van Groen op campagne in Bellem.

Verkiezingen

Er is weer strijd op links

Björn Rzoska en Mieke Schauvliege van Groen op campagne in Bellem.Beeld Tim Dirven

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar mag Groen de titel opeisen van sterkste formatie op links in Vlaanderen. Dat dat ook na zondag zo blijft, is plots toch wat minder zeker geworden.

“Met dit resultaat kunnen we onmogelijk de sjerp claimen.” In de verkiezingsnacht van 14 oktober 2018 stellen Rudy Coddens (sp.a) en zijn kameraden vol ongeloof vast dat de machtsverhoudingen in het Gentse kartel gekanteld zijn.

De cijfers laten weinig marge voor twijfel: Groen haalt op de kartellijst veertien verkozenen binnen, sp.a amper zeven. De progressieve kant van de Arteveldestad kleurt voortaan groen met een streepje rood. Het is symbolisch voor wat zich over heel Vlaanderen afspeelt: de socialisten zitten nagenoeg overal in de verdrukking, terwijl de groenen oprukken.

Capabel

In Aalter, op een kwartiertje van Gent, denken de Oost-Vlaamse groenen Björn Rzoska en Mieke Schauvliege nog altijd terug aan die symbolische nacht van zeven maanden geleden. Vorig jaar haalde Groen hier 21 procent, de sp.a veroverde niet eens een zetel. “Wij kregen alle linkse stemmen, burgemeester Pieter De Crem (CD&V) de rechtse”, zegt Schauvliege, terwijl ze samen met Rzoska van deur tot deur gaat om de laatste kiezers te overtuigen.

Dankzij de sterke scores kon Rzoska in de nacht van 14 oktober 2018 in Oost-Vlaanderen een provinciaal akkoord smeden met Matthias Diependaele (N-VA). Samen brachten ze een coalitie van Groen, N-VA en CD&V op de been. “Voor onze partij was dat symbolisch belangrijk, want sommige mensen vroegen zich af of we capabel waren om te besturen”, vertelt Rzoska. “Nu zien ze dat ze zich geen zorgen hoeven te maken.”

Hoe hoog reikt de groene golf nog? Hoewel de troepen van Meyrem Almaci nog altijd mogen hopen op winst, lijkt enige onzekerheid in de rangen geslopen te zijn. Een campagne kun je niet winnen, maar je kunt ze wel verliezen, om Cruijffs befaamde citaat over het Italiaanse voetbal te parafraseren.

Groen dook als zekere winnaar de kiesstrijd in, maar finisht enigszins gehavend, na voortdurend gebeuk van N-VA en Open Vld. De klimaatstrijd lijkt alweer over zijn hoogtepunt heen. Dat Kristof Calvo en co. maar niet uitgelegd krijgen hoe ze de afschaffing van de salariswagens gaan compenseren, doet twijfelen aan de bedrijfszekerheid van de groene plannen. Een oude suggestie om een taks te heffen op wijn- en boekencollecties maakte hen een makkelijk doelwit voor rechts.

Pril herstel

En kijk: de Vlaamse socialisten lijken de omgekeerde beweging te maken na bemoedigende campagneweken. Het dieprode programma sluit naadloos aan bij de bekommernissen van velen over hun koopkracht en pensioenzekerheid. Het herstel is pril na donkere tijden, maar her en der wordt al voorzichtig geopperd dat de sp.a weleens de verrassing van de stembusgang kan worden.

In Gent treffen we dan ook een goedgeluimde Conner Rousseau en Joris Vandenbroucke aan. De Oost-Vlaamse lijsttrekkers van sp.a delen deze voormiddag pingpongballen uit aan de voorbijgangers op het Grootkanonplein. Die ballen mogen ze in een van tien doorschijnende kokers stoppen. Op elke koker prijkt een sp.a-standpunt, zoals ‘20 dagen vaderschapsverlof’, ‘een minimumloon van 14 euro per uur’ en ‘geen wachtlijsten meer in de zorg’.

Conner Rousseau en Joris Vandenbroucke van sp.a voeren campagne in Gent. Beeld Tim Dirven
Conner Rousseau en Joris Vandenbroucke van sp.a voeren campagne in Gent.Beeld Tim Dirven

Dat de kokers ‘toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen’ en ‘een minimumpensioen van 1.500 euro’ de meeste pingpongballen krijgen, en dus als meest belangrijk worden beschouwd, is volgens Vandenbroucke veelzeggend. “De sp.a is de enige partij die in deze campagne consequent op de pensioenen hamert. We hopen dat we daarvoor beloond worden”.

Vers bloed

“We zijn een goede sprint aan het trekken”, vindt de 26-jarige Conner Rousseau, die als nieuwkomer op de eerste plaats van de Vlaamse lijst wordt uitgespeeld. Een gewaagde gok. Naast de Sint-Niklazenaar schuift de partij nog heel wat andere nieuwe gezichten naar voren. Zij zullen de sp.a-fracties na 16 mei van vers bloed voorzien.

“Je moet het maar durven als partijvoorzitter: op het moment dat je een inkrimping verwacht toch vollenbak voor jongeren gaan”, zegt Vandenbroucke. De beslissing moet volgens hem vooral op langere termijn renderen, en geeft deze zondag nog geen garantie op succes. “Misschien zullen mensen nu nog niet op ons stemmen, maar ze hebben ons wel opgemerkt tijdens deze campagne. Daar kunnen we op voortbouwen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234